31 March 2011

Sejarah April Fool...adakah kita antara yang mengamalkannya??

Tiap tanggal 1 April, ada saja orangterutama anak-anak mudayang merayakan hari tersebut dengan membuat aneka kejutan atau sesuatu keisengan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April atau lebih popular disebut sebagai April Mop. Namun tahukah Anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentara Salib terhadap Muslim Spanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebagiannya dari buku Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What? (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

SEJARAH APRIL MOP

Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The Aprils Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.
Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.

Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.
Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.
Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.

Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan! demikian bujuk tentara Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.
Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).

Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam.

Siapakah anda termasuk orang yang merayakannya?
( Petikan dari http://abijay.wordpress.com/2008/06/25/sejarah-april-mop/ )

Mampukah kita menjadi seperti Bob Lokman ..

Pic ehsan drp PASPB

Mampukah kita menjadi seperti Bob Lokman....hanya dengan sekejap waktu mampu membenih kebaikan di dalam mencari kebaikan untuk diri sendiri. Pic di atas ..Bob bersama Cico anak Uji Rashid di Masjid Al Azim, Pandan Indah...untuk detail klik sini

Heart......very important for all those who are thirty years old and above !

Heart......very important for all those who are thirty years old and above !...aku la salah seorang yang patut ambik semua advice ni....bak kata Dr Nik yg dok geleng kepala masa aku buat treadmill test di SJMC...aku nyer wave dah teruk klu lelaki memang dah padam kata Dr Nik....ni email yg baru aku dapat dr incik hubby ....cara baru dia nak nasihatkan wife dia utk lebih sihat & happy and healthy living.

A chat with Dr.Devi Shetty, Narayana Hrudayalaya (Heart Specialist) Bangalore was arranged by WIPRO for its employees . The transcript of the chat is given below. Useful for everyone.

Qn: What are the thumb rules for a layman to take care of his heart?

Ans:
1. Diet - Less of carbohydrate, more of protein, less oil (wajib diet....hu hu hu...)
2. Exercise - Half an hour's walk, at least five days a week; avoid lifts and avoid sitting for a longtime (jalan ni hari2 ...)
3. Quit smoking (aku x smoke)
4. Control weight (wajib)
5. Control blood pressure and sugar (aku bukan golongan highblood pressure & sugar level pun low) ini yg watkan jantung aku sikit ok sbb tak dak highblood pressure

Qn: Is eating non-veg food (fish) good for the heart? (yup aku x suka daging ....just fist ok esp ikan puyu he he he)

Ans: No

Qn: It's still a grave shock to hear that some apparently healthy person
gets a cardiac arrest. How do we understand it in perspective?

Ans: This is called silent attack; that is why we recommend everyone past the age of 30 to undergo routine health checkups.

Qn: Are heart diseases hereditary?

Ans: Yes

Qn: What are the ways in which the heart is stressed? What practices do you suggest to de-stress?

Ans: Change your attitude towards life. Do not look for perfection in everything in life.

Qn: Is walking better than jogging or is more intensive exercise required to keep a healthy heart?

Ans: Walking is better than jogging since jogging leads to early fatigue and injury to joints

Qn: You have done so much for the poor and needy. What has inspired you to do so?

Ans: Mother Theresa , who was my patient

Qn: Can people with low blood pressure suffer heart diseases?

Ans: Extremely rare

Qn: Does cholesterol accumulates right from an early age
(I'm currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?

Ans: Cholesterol accumulates from childhood.

Qn: How do irregular eating habits affect the heart ?

Ans: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body's enzyme release for digestion gets confused.

Qn: How can I control cholesterol content without using medicines?

Ans: Control diet, walk and eat walnut.

Qn: Can yoga prevent heart ailments?

Ans: Yoga helps.

Qn: Which is the best and worst food for the heart?

Ans: Fruits and vegetables are the best and the worst is oil.

Qn: Which oil is better - groundnut, sunflower, olive?

Ans: All oils are bad .

Qn: What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?

Ans: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

Qn: What are the first aid steps to be taken on a heart attack?

Ans: Help the person into a sleeping position , place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him to a coronary care unit since the maximum casualty takes place within the first hour.

Qn: How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?

Ans: Extremely difficult without ECG.

Qn: What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 yrs of age having heart attacks and serious heart problems.

Ans: Increased awareness has increased incidents. Also, s edentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Qn: Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?

Ans: Yes.

Qn: Marriages within close relatives can lead to heart problems for the child. Is it true?

Ans : Yes, co-sanguinity leads to congenital abnormalities and you may not have a software engineer as a child

Qn: Many of us have an irregular daily routine and many a times we have to stay late nights in office. Does this affect our heart ? What precautions would you recommend?

Ans : When you are young, nature protects you against all these irregularities. However, as you grow older, respect the biological clock.

Qn: Will taking anti-hypertensive drugs cause some other complications (short / long term)?

Ans : Yes, most drugs have some side effects. However, modern anti-hypertensive drugs are extremely safe.

Qn: Will consuming more coffee/tea lead to heart attacks?

Ans : No.

Qn: Are asthma patients more prone to heart disease?

Ans : No.

Qn: How would you define junk food?

Ans : Fried food like Kentucky , McDonalds , samosas, and even masala dosas.

Qn: You mentioned that Indians are three times more vulnerable. What is the reason for this, as Europeans and Americans also eat a lot of junk food?

Ans: Every race is vulnerable to some disease and unfortunately, Indians are vulnerable for the most expensive disease.

Qn: Does consuming bananas help reduce hypertension?

Ans : No.

Qn: Can a person help himself during a heart attack (Because we see a lot of forwarded emails on this)?

Ans : Yes. Lie down comfortably and put an aspirin tablet of any description under the tongue and ask someone to take you to the nearest coronary care unit without any delay and do not wait for the ambulance since most of the time, the ambulance does not turn up.

Qn: Do, in any way, low white blood cells and low hemoglobin count lead to heart problems?

Ans : No. But it is ideal to have normal hemoglobin level to increase your exercise capacity.

Qn: Sometimes, due to the hectic schedule we are not able to exercise. So, does walking while doing daily chores at home or climbing the stairs in the house, work as a substitute for exercise?

Ans : Certainly. Avoid sitting continuously for more than half an hour and even the act of getting out of the chair and going to another chair and sitting helps a lot.

Qn: Is there a relation between heart problems and blood sugar?

Ans: Yes. A strong relationship since diabetics are more vulnerable to heart attacks than non-diabetics.

Qn: What are the things one needs to take care of after a heart operation?

Ans : Diet, exercise, drugs on time , Control cholesterol, BP, weight.

Qn: Are people working on night shifts more vulnerable to heart disease when compared to day shift workers?

Ans : No.

Qn: What are the modern anti-hypertensive drugs?

Ans : There are hundreds of drugs and your doctor will chose the right combination for your problem, but my suggestion is to avoid the drugs and go for natural ways of controlling blood pressure by walk, diet to
reduce weight and changing attitudes towards lifestyles.

Qn: Does dispirin or similar headache pills increase the risk of heart attacks?

Ans : No.

Qn: Why is the rate of heart attacks more in men than in women?

Ans : Nature protects women till the age of 45.�(Present Global census show that the Percentage of�heart disease in women has increased than in men )
�Qn: How can one keep the heart in a good condition?

Ans : Eat a healthy diet, avoid junk food, exercise everyday, do not smoke and, go for health checkup s if you are past the age of 30 ( once in six months recommended) ....


Puchong-Cyberjaya....Fastlane tapi too slow...Opppss


Nasib baik pagi ini perjalanan lancar ...kluar dari rumah 8.10 am ....masuk LDP 8.12am ...mcm biasa berada dilane kegemaran fastlane....terus tekan minyak 140km/h terus ke persimpangan Cyberjaya 8.25am sampai di parking office

Hari2 sebelumnya memang hangin satu badan, semalam ok lagi sebab keluar rumah 7.30 am so nak tour pun tak dak hal...tapi yang nak marah bila kita mengejar masa ada lagi yang masih nak bertour di fastlane. Dalam sedap2 tekan 140 terpaksa kurang ke 80 ..macam nak nangis sampai opis ...merah lambat seminit atau 2 minit.

Orang mesti cakap....kenapa tak keluar awal...8.10am awal la tu ....tu masa budget untuk sampai ke office ttp selalunya keluar awal dari 8.10am. Kenapa keluar 8.10am? erm selalu jadi mcm ni bila sikecik as siddiq meragam tak nak ke rumah babysitter...usaha memujuknya memakan masa...or sebab perkara lain seperti sakit perut..terpaksa pusing balik sebab tertinggal handphone atau beg duit.

Terkini! Ulasan Ustaz Azhar Idrus Berkaitan Isu Nikah Di Masjid

Terkini! Ulasan Ustaz Azhar Idrus Berkaitan Isu Nikah Di Masjid
Ustaz Azhar Idrus ( Original )

Nikah di Masjid Tidak Salah

Hukum menikah di masjid adalah sunat menurut setengah ulamak manakala setengah ulamak berkata dengan harus..

siapa yg kata nikah di masjid itu wajib nyata dia telah tersalah..
...
siapa yg kata nikah di masjid adalah bid’ah atau menimpang dari ajaran Nabi saw maka orang ini tidak lari dari dua keadaan :

1. Sebab terlalu jahil kerana tak tahu hukum2 agama

atau

2. Sengaja mahu menyesatkan kerana tidak endahkan pendapat2 ulamak yg muktabar yg mengatakan sunat atau harus nikah di masjid kerana berdalil dengan hadith Tirmizi yg bertaraf Hasan.

Tidak bolih jadi dalil salah nikah di masjid sebab orang kristian buat kerana banyak lagi amalan 2 lain yg kita amalkan ada juga di buat olih kristian contohnya sembahyang di gereja, jadi kita tak bolih sembahyang di masjid sebab kristian juga sembahyang di gereja..tak ke haru jadinya..

Yg sebetulnya tidak bolih nikah di gereja sbb meniru adat orang krtistian..kalau nikah di masjid, tak salah.

Ramai sangat nak tunjuk pandai sekarang ni padahal mendedahkan kebodohan sendiri..

Nikah dalam masjid harus disisi ulamak mazhab Syafie, Hanafi, Hanbali dan Maliki .

Diantara ulamak2 muktabar yg mengharuskan dan tidak melarang nikah di masjid ialah Imam Nawai, Imam Ghazali, Imam Rafi’I, Ibnu Qayyim , Syeikh Ibn Hajar, Syeikh Hasanain Makluf , Syeikh Ali Jadul Haq dan Syeikh Farid Wajdi (ketiganya adalah bekas mufti Negeri Mesir).

Mana lebih alim antara Mufti2 mesir dgn org2 perlis ni?

Syiekh Uthaimin sendiri ada berkata tidak salah nikah di masjid dan jangan dikata iana adalah amalan oranag krsitian..

Hasilnya tidak salah nikah di masjid dgn menjaga adab2 dalam masjid.

Jng terpedaya dgn dakyah2 melarang nikah di masjid kerana bercanggah dgn perktaan ulamak2 muktabar. Kenapa kita nak ikut perkataan orang2 bodoh lagi jahil ini dgn meninggalkan perkataan ulamak2 yg muktabar di seluruh dunia..

Jgn biarkan aqal tuan2 semua tidak berfungsi dgn baik..wallahua'lam

Kurang tidur akan meningkatkan risiko sakit jantung

MHI hari ini memberitahu bahawa kurang tidur mungkin akan menyebabkan risiko penyakit jantung. Agaknya betul ku ....tidur aku bukannya betul sgt esp masa tahun2 aku ambil nite kelas dulu....awal 2000 dulu...balik kerja pergi kelas pukul 12 baru sampai rumah....assignment, thesis....kadang Zzz & 2 jam sehari.

Masalah tidur boleh mempengaruhi kesihatan jantung.Kajian terkini yg diketuai oleh Dr. Edward dari Duke University Medical Center, US, menjelaskan bahawa wanita yg mempunyai habit tidur yg buruk dan mengalami sleep apnea berkemungkinan besar akan mengalami sakit jantung.

Ini kerana golongan tersebut mengalami gangguan psikososial yg lebih besar berbanding wanita yg mendapat tidur secukupnya. Malah wanita ini juga berisiko mendapat diabetes type 2 yg mengakibatkan strok.

Selain berhadapan dgn resiko penyakit berbahaya, wanita yg kurang tidur juga mudah mengalami depresi, gangguan emosi dan mudah marah


30 March 2011

Aku dah tak nak makan tauhu....


Hubby baru email pic ni sebab dia tahu aku memang suka makan benda berasaskan soya esp tauhu...patut la ada dulu aku beli tauhu bau mcm encing org je ....No No No to tauhu..makan tempe jelah lepas ni


Datuk Siti Nurhaliza Pregnant


Erm tengok perut nampak macam mengandung tp ct sendiri reply twitt ckp dia makin gemuk ....tapi nampak lain macam je bulat perut tu apa pun kita doakan saja moga Dato' CT cepat menimang cahayamata

Ronga2 yang membawa ke neraka

Mak pesan, "hati2 dengan orang sebegini mulutnya manis mudah mesra kenal orang bagai puluh tahun & selalu menceritakan buruk orang jika jauh dituding jari jika dekat dimuncung mulut"....kata2 ini ketika aku masih sekolah rendah memang ada insan sebegini waktu itu dan ianya hampir meruntuhkan silatulrahim sekampung dengan cerita yang dibawa oleh mulutnya. Kini aku telah menjadi ibu kata2 mak melekat dalam ingatan ...betul kata mak & banyak aku temui manusia sebegini. Apa yang aku belajar bila berdepan dengan insan sebegini pertama bila dia bercerita cuba alih topik yang diceritanya atau tidak menunjukkan minat terhadap ceritanya & jika kita kuat cuba tegur lidahnya itu. Kedua ..jangan melanjutkan cerita yang disampaikannya yang belum tentu kesahihannya itu..klu terdengar just masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Ketiga jika pernah mendengar ceritanya cuba mengelak untuk menjadi teman orang sebegini dimasa akan datang.....berseorangan lebih baik dari berdua yang membawa dosa sebab dosa yang ada pada diri belum tentu tercuci lagi

KATA Imam al-Ghazali, lidah antara nikmat Allah SWT yang besar dan antara ciptaan Tuhan yang amat halus dan ganjil. Lidah mempunyai bentuk yang indah, kecil dan menarik.

Selanjutnya Imam al-Ghazali berkata: “Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah. Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia.”

Daripada kata Imam al-Ghazali itu jelas menunjukkan kepada kita besarnya peranan lidah dalam kehidupan manusia kerana lidah kita boleh masuk syurga dan kerana lidah juga boleh dihumban kita ke neraka.

Oleh kerana lidah boleh membawa kebaikan dan keburukan dalam hidup manusia, kita perlu sentiasa berwaspada menggunakan lidah sewaktu bertutur kata. Dengan kata lain, kita hendaklah bijak menggunakan lidah apabila bercakap.

Sekiranya kata yang kita ucapkan boleh menyebabkan orang yang mendengarnya sakit hati atau terguris, ia boleh mendatangkan keburukan kepadai kita. Pepatah ada mengatakan kerana mulut badan binasa.

Justeru, sebelum kita berkata sesuatu hendaklah berfikir terlebih dulu. Kita gunakan lidah untuk berkata sesuatu yang baik dan tidak sia-sia atau lebih baik lagi kita diam. Itu lebih memberi manfaat daripada kita berkata perkara yang boleh mendatangkan dosa. Sesungguhnya orang beriman tidak bercakap perkara yang sia-sia dan tiada berfaedah.

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)
Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang jelik budi pekertinya serta kotor lidahnya.” (Hadis riwayat Imam Tirmidzi)

Menurut Rasulullah SAW ada tiga jenis manusia, iaitu yang mendapat pahala, selamat daripada dosa dan binasa.

Orang yang mendapat pahala sentiasa mengingati Allah, berzikir, mengerjakan solat dan sebagainya. Orang yang selamat daripada dosa ialah mereka yang diam, manakala orang yang binasa sentiasa melakukan perkara mungkar, maksiat dan tidak mengawal lidahnya dengan baik.

Kita dapat mengenal peribadi seseorang daripada percakapannya. Orang yang tinggi akhlak selalunya bercakap hal yang baik saja, tidak menyakiti hati orang lain, tidak mengucapkan perkataan kotor dan tidak banyak bercakap. Mereka mengawal lidah sebaik-baiknya.

Dalam hadis yang diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah, Abu Hurairah menceritakan apabila Rasulullah SAW ditanya sebab terbesar yang membawa seseorang masuk syurga, Rasulullah menjawab: “Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.” Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah menjawab, “Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan.”

Bila aku sudah tiada...Alfatihah

Semalam semasa on the way nak groceries sempat buka FB ....terbaca status FB kak Jat ex-Essemjay *alfatihah anuar ahmad or anuar rambo yg telah ke rahmatullah petang tadi* ...Anuar Ahmad satu batch dengan incik hubby. Tadi chat YM dengan Kamel jiran aka ex-skullmate dia pun bagitau perkara yang sama. Dari Allah kita datang dan kepada Allah jua kita kembali.
Tahun 2009 kalau tidak salah dalam bulan march juga kami dikejutkan dengan berita pemergian Chon yang jua maut dalam kemalangan. Alfatihah
Minggu lepas ...lang SURI kakak kepada abah & mak menakan yg paling aku sayang juga telah kerahmatullahh. Tak sempat aku menemuinya. Masih terbayang dalam ingatan wajah lang SURI. Bertubuh kecil sebagimana wanita2 siam sama seperti aruah tok cah.

Tanda2 kita makin tua..bila makin ramai sahabat kita pergi kembali kepangkuanNya. Tanda2 kita makin tua..bila ada sakit sakit menghampiri kita atau kewan sebaya kita.
Tanda2 kita makin tua..bila kita mulai ingin mendekatiNya




29 March 2011

AsSiddiq di serang Ulcer


Dari jumaat AsSiddiq sikecik sudah menunjukkan tanda tidak sihat...badan suam & selalu saja meragam. Jumaat pagi lagi sekali Assiddiq meragam tak nak ke rumah ibu jadi aku tinggalkan dia bersama Leah disebelah pagi & kakak sebelah petang.
Jumaat malam Assiddiq mula tidak berselera.
Sabtu masih lasak seperti biasa tetapi makan mulai berkurangan & selera makan kian kurang. Sabtu malam dia sudah tidak mahu menyusu botol seperti biasa....mula komplen.."assiddiq sakit mulut".
Ahad ...demam kesian tengok Assiddiq. Kami membawanya ke panel KPMC. Satu mulutnya penuh dengan ulcer...kesian anak mama. Malam dia meragam mungkin kerana perut lapar jadi aku memberinya susu dengan picagari ....
Isnin ..hantar assiddiq mcm biasa kerumah ibu.....dari Odah iaitu babysitter Assiddiq yg kami panggil ibu ...As Siddiq langsung tidak bersuara mulut terkatup rapat. Hari keadaannya masih sama.

28 March 2011

GEGAR BLOGGER BARU.....kepada follower kureng 500


segmen baru ben kepada blogger yg tak laku *follower < 500* nak join klik sini
kenapa ambik pic ni ...
1.mmg dia dh sedia ada
2..lambang kebanggaan Malaysia 1Tube....Kami Berbangga Dengan ITUBE
Kenapa Jadi blogger??
hobi nak bersport & aktif macam dulu lightweight dulu sudah tidak boleh jadi inilah hobby menjak heavyweight
lagi satu blog ni umpama diari juga untuk tatapan dimasa akan datang

Blog yg selalu masuk...
2. http://tiffinbiru.blogspot.com/ (wajib setiap post)
7. Kak Hanieliza nyer blog
7. member blog yg kita follow

sebenaqnya banyak lagi tp dah tak tercapai ......






Zip mulut - aku tak nak MENGUMPAT

ehsan incik google
Kita ni kan manusia biasa kekadang termengumpat...walaupun ada yang ckp, "ehh aku cakap betul ...si ngok ngek memang bla..bla bala", Kemudian ada pula nasi tambah, "memang dia tu aku tengok pun bla..bla...bla", datang pula orang ke 3..."betul ke dia mcm tu tak sangka ek...", pas tu orang yg ketiga sampaikan pada orang ke 5..."ko tahu si ngok ngek tu bla ...bla bla".... amboi ngumpat mengalahkan mami jarum. Malah ada juga antara kita yg cakap, "aku bukan ngumpat aku buat andaian"....wahh yang ni memang kelas siap ada andaian mcm belajaq ekonomi pulak andaian ceteris peribus.....ha ha ha. Dia tak tau andaian dari mulut tu boleh terjadi fitnah jika andaian itu tidak benar. Bila nampak Incik hubby orang kita dah buat andaian wife dia mcm mana sedangkan andaian kita amat bercanggah. So sesamalah kita zipkan mulut drp acara tidak rasmi yang membawa kita ke neraka...nauzubillah.


Kekadang tu bila tidak puas hati dengan mak dengan anak-anak sekali jadi mangsa umpatan..."ko tau si ngok ngek dia ingat anak dia baik..bla bla bla"..sedangkan org yang diumpatnya mungkin kawan baiknya atau jirannya atau saudaranya. Tak baik tau makan daging saudara sendiri.

Then kalau kita tahu yang si anu & anu tu dah mengumpat kita maafkanlah mereka....lagipun amalan they all dah jadi share kita dividen per annum tuh...jangan marah & jangan melenting..usah jadikan kita sebagaimana mereka.

Petua

Bagaimana nak elak diri daripada mengumpat?
1. Kesedaran

Kita mesti sedar bahawa mengumpat adalah perbuatan yang tidak disukai Allah. Jangan kita dedahkln diri kita kepada kemurkaan Allah. Al Quran dan hadis menegah kita dari mengumpat. Peliharalah lidah sebaik-baiknya dari perbuatan ini.

2. Jangan Marah

Jika kita dapati kita kena umpat, janganlah bertindak marah. Bersabarlah. Cari dimana kelemahan atau kesilapan yang telah kita lakukan. Buat perubahan memperbetulkan kesilapan yang lalu dan bertaubat. Dengan sikap ini anda beroleh kemenangan.

3. Pahala

Orang yang mengumpat sebenarnya beri pahala percuma kepada orang yang diumpatnya. Jadi sewajarnya orang yang jadi mangsa umpatan mengucapkan terima kasih kepada si pengumpat itu. Jadi jangan mudah bagi pahala pada orang manakala pahala untuk diri sendiri berkurangan.

4. Rasai apa yang orang lain rasa.

Orang yang mengumpat tu, sendiri mau ingat la..bagaimana kalau dia berada ditempat orang yang kena umpat itu. Kalau dia rasa menderita orang lain pun rasa cam tu jugak ler betul tak?

5. Tempias

Duduk bersama dengan orang-orang yang mengumpat walaupun ia tidak menambah kepada umpatan itu tetapi dengan kata-kata seperti Eh! tak sangka ya..dia perangai cam tu. Perkataan ini seolah-olah membenarkan kata-kata orang yang mengumpat itu. Sedangkan orang yang berdiam diri juga tanpa buat apa-apa bantahan pun turut bersubahat dengan orang yang mengumpat itu.

Jadi berhati-hatilah dalam apa jua tindakan kita. Elakkan dari mengata orang lain kerana ia hanya akan mengundang dosa dan akan dibawa mati sekiranya orang yang kita umpat itu tidak memaafkan kita.

27 March 2011

Weekend yg malas memblog...Why??

Weekend yang the top malas nak memblog....idea banyak cuma dengan faktor anak nak baca komik online, sikecik demam..tetiba minat pula nak berpastry ...so semalam terjadilah potato bread..suka hati akak...ingat hari ini nak buat donut tapi incik hubby dah siap beli sukun so goreng sukun je lah....

asyik baca komik so cam ner mama nak blogging hu hu hu
ini pun cabaran juga ....dia bukan blogger tp suka baca blog he he he

sikecik ni pun ...asyik dengan upin ipin & kindergargen rhythm.....huwaaa sian mama
peluang buat potato bread..alhamdulillah menjadi next week try lagi


25 March 2011

Nilai RM50

On the way dr opis aku dok pikiaq nak masak apa? nak buat apa on weekend....yelah anak2 lani dah kuat makan. Dari LDP terus aku ke kiri menuju ke pasaraya kecil di Puchong Perdana...tarik itu, ini...pergi ke kaunter RM49++.....dalam kepala hotak kecil sungguh nilai RM50 hari ini
RM49++...Oliveoil, thousand island, tepunghighprotein, pasley, buah, meat ball...konon2 nak buat roti he he he harap menjadi...



Bersatulah bangsaku


Semalam dengar berita mengenai Palestine dimana para belia negara itu meminta supaya Hamas & Fatah bersatu. Berpecah & berbalah umpama duri dalam daging sesuatu bangsa. Bila kita rapuh didalam amat mudah orang luar menambah pepecahan yang sedia ada. Itulah yang dimahukan oleh mereka....semakin kita berbalah sesama kita semakin kita bertelagah sesama kita semakin mereka bertepuk tangan .....siapa yang rugi.


 

Hero Malayaku sudah dapat title Datuk ....Tahniah Abang M.Nasir

Sudah jadi Datuk hero malayaku ini. Dan Marlia Musa jugak secara auto dapat title Datin. Nak tau penerima lain klik di sumber Mstar

Tahniah datuk kepada datuk ....pic ehsan Mstar



Adakah minyak masak yang kita guna ...minyak kitar semula Ooo tidakk




Abai suami sendiri, rindu suami orang

Article ni hubby baru email pagi ini ....tersengih aku baca memang ada orang nak kena baling batu Insyaallah sebagai muslimah & isteri kepada muslim aku amat menjaga batas2 pergaulan waima dalam apa bentuk sosial. Itulah akad yang kita pegang dan kita perlu fikir mengapa hukum hudud wanita atau lelaki yang telah berkahwin bila berzina di rejam.....kepada hubby telah kunyatakan "sebagai muslim kita berpegang kepada apa yang ditetapkan NYA jika kita berpaling daripada itu maka hilanglah nilai kita sebagai mukmin sejati".

Sumber : http://www.hmetro.com.my/articles/Abaisuamisendiri_rindusuamiorang/Article

Dang Setia,
SAYA sebenarnya isteri bertuah tetapi tidak tahu menghargainya. Saya berkahwin hampir tujuh tahun lalu dan mempunyai dua anak.
Suami saya baik, penyayang dan sangat mencintai saya, baik dengan anak, tidak pernah tinggal solat, malah boleh saya katakan dia memiliki ciri-ciri suami yang susah dicari pada zaman ini.
Pada saat kawan lain merungut dan kecewa dengan sikap suami masing-masing yang bermata keranjang, panas baran dan pelbagai sifat negatif lain, saya hanya tersenyum dan bertuah kerana suami tidak bersikap sebegitu.

Segala-galanya berubah apabila saya menghubungi kenalan pada zaman sekolah yang saya panggil Z melalui facebook (FB). Pada awalnya, saya cuma ingin bertanya khabar tetapi semakin lama semakin melarat.

Betul kata seorang ustaz, bila umpan syaitan sudah mengena, yang haram dianggap halal. Daripada berhubung melalui mesej di FB, hubungan kami melarat melalui telefon dan sesekali bila ada peluang, kami berjumpa di luar.


Saya tidak segan lagi mengucapkan perkataan rindu, sayang dan ingin hidup bersamanya. Biasanya kami berhubungan pada tengah malam ketika orang lain tidur. Saya sering memberi alasan kepada suami yang saya lambat tidur untuk menyiapkan kerja pejabat.

Saya mula mengabaikan keperluan batin suami. Saya benar-benar bahagia. Dalam sehari, tujuh hingga lapan kali saya menghubungi Z kerana merinduinya. Saya juga rela menghabiskan wang untuk membayar bil telefon kerana biasanya kami bergayut lama setiap kali ada peluang.

Hubungan ini akhirnya dapat dikesan isterinya. Walaupun isterinya merayu supaya tidak mengganggu suaminya, saya tetap teruskan hubungan ini.

Akhirnya perkara ini sampai juga ke pengetahuan suami saya. Ketika membasuh kereta saya, suami terjumpa sampul surat mengandungi foto Z dan surat cintanya. Suami saya hampir pengsan apabila membaca surat berkenaan.

Dia langsung tidak menyangka saya tergamak berbuat begitu padanya. Malah, suami tidak boleh menerima kenyataan saya sanggup memusnahkan rumah tangga orang lain.

Sejak itu, saya benar-benar insaf. Sikap suami terhadap saya mula berubah walaupun sikapnya dengan anak masih sama. Saya juga tidak lagi menghubungi Z selepas itu.

Saya juga beberapa kali menangis di depan suami untuk meminta maaf daripadanya. Walaupun mulutnya berkata maaf, saya tahu dalam hatinya dia belum memaafkan saya.

Suami semakin menjauhi saya dan sering tidur bersama-sama anak. Tolonglah saya Dang Setia, saya benar-benar bertaubat.

Saya tidak mahu kehilangan suami. Dia terlalu baik kepada saya. Kepada pembaca lain, jadikan kisah saya sebagai pengajaran. Kini saya merindui senda gurauan suami. Sehingga hari ini saya belum dapat memaafkan diri saya.

SITI
Kelantan


Dang Setia bukan anti teknologi maklumat (IT) termasuk laman sosial seperti FB dan twitter, tapi laman sosial seperti itu terlalu banyak menghancurkan rumah tangga pada zaman serba moden ini.

Ini berlaku kerana kita, sebagai manusia, lalai dan menggunakan kemudahan itu pada jalan salah. Laman sosial itu ada juga kebaikannya seperti membantu mengesan semula teman lama, sekali gus merapatkan silaturahim di antara umat Islam, terutama sesama jantina.

Namun apabila disalah guna, kemudahan itu boleh menjadi racun. Sebagai contoh, percubaan mengesan semula kekasih lama atau ‘teman tapi mesra’ sedangkan kita sudah bersuami atau beristeri. Itu namanya mencari pasal.

Apa lagi jika FB dijadikan wadah untuk meluahkan perasaan, terutama masalah rumah tangga. Lama-kelamaan, tidak mustahil si lelaki atau si wanita terpikat sesama sendiri kerana kesudian menjadi pendengar setia, atau bijak memberi pendapat.

Apapun, mujur puan menyedari kesilapan besar puan, itupun selepas ‘tertangkap’ dengan suami yang terjumpa surat cinta Z ketika membasuh kereta puan.

Tanyalah lelaki mana sekalipun, ‘luka’ itu sangat pedih dan dalam. Isteri yang selama ini dijunjung tinggi, nampak baik dan sopan di depan mata, rupa-rupanya bercinta dengan suami orang di belakang.

Luka yang dalam tidak akan sembuh sehari dua, sebaliknya mengambil masa berminggu-minggu atau berbulan-bulan untuk pulih sepenuhnya. Begitu juga hati suami yang lazimnya keras, apatah lagi tertipu dengan lakonan isteri.

Apa yang boleh puan lakukan sekarang adalah perlahan-lahan cuba mengambil hatinya semula. Kembali kepada perwatakan asal puan, jadi isteri terbaik untuk suami dan ibu terbaik untuk anak.

Pada masa sama, perbanyakkan solat taubat dan hajat, memohon kepada Allah untuk kembali membuka hati suami supaya menerima puan seperti sedia kala.

Insya-Allah, jika suami yakin puan benar-benar berubah, dia akan menerima semula puan seperti dulu, apatah lagi jika cintanya terhadap puan masih utuh.

Sumber : http://www.hmetro.com.my/articles/Abaisuamisendiri_rindusuamiorang/Article

Yang Pelik Dalam Masyarakat kita

Semalam ada teman Facebook mempertikaikan mengapa suami harus order makanan drp isteri sedangkan rumah bukan kedai & pada pendapatnya isteri seharusnya menyiapkan keperluan suami tanpa diminta . Ini yang aku rasakan tipikalnya pemikiran melayu balik2 soal makan & bertitik tolak aku mula membaca & itulah yang berlaku apabila aku dihimpit persoalan demi persoalan kerana bagiku dunia kaum isteri tidak hanya didapur.....ada banyak perkara harus dilaksanakan sebagai seorang isteri kini. Mengapa Allah SWT pertemukan Rasulullah dengan Syaiditina Khatijah...ianya sebagai panduan kepada kita semua.

Kenapa ada suami yang membenarkan isterinya keluar bekerja, tetapi tidak membenarkan isterinya keluar berjuang/berdakwah? ialah:

1. Suami menerima isterinya pulang lewat malam kerana *overtime* kerja tetapi sukar sekali untuk menerima isteri pulang lewat malam kerana usrah, meeting atau program.

2. Suami sanggup mengambil alih menjaga anak-anak sementara menunggu isteri pulang kerja tetapi tidak bila diminta isteri jika isteri pula yang ada aktiviti dakwah di luar.

3. Suami boleh menghantar dan mengambil isteri pergi dan balik kerja setiap hari, tetapi malas sekali untuk menghantar dan mengambil isteri untuk aktiviti dakwah yang hanya sekali sekala itu. (Jika isteri tiada transport)

4. Jika isteri mengalami tekanan kerja, suami berusaha memotivasikan dan memulih kembali semangat isteri. Tetapi apabila isteri kehilangan kualiti dakwah, semakin malas ke program atau terbeban dengan tugas yang lain, suami berdiam diri. Sementelah, berasa seronok melihat isterinya sentiasa di rumah dan melayannya lebih baik daripada layanan semasa sibuk dahulu.

5. Ada juga yang apabila isteri memberitahu mahu berhenti kerja, suami menjadi gundah gulana kerana ekonomi keluarga akan ditanggung suami seorang. Namun sebaliknya apabila isteri seakan berhenti dari menjadi aktivis. Suami tidak giat mencari alternatif agar ada penyelesaiannya.

6. Paling utama direnung oleh suami ialah jika isteri sanggup berkorban membantu suami mencari nafkah, kenapa tidak suami juga membantu isteri membuat kerja-kerja rumah. Sekurang-kurangnya tugas isteri sedikit ringan dan membuka ruang padanya untuk keluar berdakwah juga. (Di tulis oleh : Saudari Nur Hidayah)

Gempa bumi 7 Skala Richter di Myanmar



YANGON - Gempa kuat di timur laut Myanmar sebanyak dua kali selama lebih satu minit semalam. Bahkan, mereka yang tinggal di Bangkok pun merasakannya. Namun tidak ada tanda2 terjadinya tsunami.

Berdasarkan US Geological Survey, gempa pertama berkekuatan 7,0 Skala Richter (SR) hanya sedalam enam mil (10 kilometer). Kemudian diikuti oleh kekuatan yang sama namun jauh lebih dalam yakni 140 mil (230 kilometer).

Gempa pun melanda di sepanjang perbatasan Myanmar yang bersempadan dengan Thailand dan Laos, yakni sekira 70 mil (110 kilometer) dari kota utara Thailand, Chiang Rai.

Diketahui, bangunan sempat bergoyang di penjuru Bangkok, dan berjarak 500 mil (800 kilometer) dari pusat gempa di selatan.

Pusat Peringatan Tsunami di Pasifik mengatakan gempa tersebut terletak terlalu jauh di pedalaman untuk menciptakan gelombang yang merusak.
(rhs)

24 March 2011

Batu Karang Dalam Hempedu & tanda-tanda awal

Hati menghasilkan hempedu - sejenis cecair berwarna coklat kehijauan yang mengandungi garam hempedu, cecair lemak, kolestrol dan bahan-bahan kimia lain.

Cecair pekat ini disimpan di dalam pundi hempedu sehingga ia diperlukan untuk mencerna lemak di dalam usus kecil anda. Apabila makan, pundi hempedu anda akan mengecut dan membebaskan hempedu melalui duktus sistik dan memasuki duktus hempedu biasa.

Kemudian, duktus hempedu ini akan membawa hempedu ke bahagian atas usus kecil (duodenum) di mana ia akan mula memecahkan lemak dalam makanan anda.

Bagaimanapun, menurut Dr. Abd. Hamid Mat Sain, jika hempedu anda tidak mempunyai bahan kimia yang seimbang, ia akan membentuk menjadi partikel keras dan seterusnya menjadi batu karang.

"Proses ini akan mengambil masa selama beberapa tahun. Saiz batu karang hempedu ini adalah sekecil sebutir pasir atau sebesar bola golf yang licin serta bulat atau tidak tentu bentuknya dengan permukaan yang kasar.

Simptom-simptom

• Rasa senak yang kronik yang ditandai dengan rasa mual, angin, kembung perut dan kadangkala sakit di bahagian abdomen.

• Kesakitan yang datang secara tiba-tiba, konsisten dan sederhana bertukar menjadi kesakitan yang teramat sangat di bahagian tengah dan kanan atas abdomen, kata Dr. Abd. Hamid.

"Ini mungkin menandakan serangan penyakit batu karang hempedu akan berlaku. Rasa sakit itu mungkin berlaku selama satu hingga dua jam selepas makan tetapi ia juga boleh terjadi pada waktu malam.

Selalunya, rasa sakit itu memakan masa dari 15 hingga 30 minit ke beberapa jam. Sakit batu karang hempedu bermula di bahagian tengah dan kanan atas abdomen dan pada waktu-waktu tertentu, akan menular ke belakang atau bahu kanan," jelasnya.

Selepas rasa sakit berkurangan, seseorang mungkin mengalami rasa sakit yang sederhana atau kesakitan di bahagian atas abdomen selama satu hari atau lebih. Serangan batu karang hempedu tidak menentu. Ia boleh mengambil masa selama berminggu-minggu, berbulan bulan atau bertahun-tahun lamanya.

• Loya dan muntah. Kadangkala, batu karang hempedu terperangkap di pangkal pundi hempedu dan mengakibatkan rasa sakit yang berterusan atau mengalami demam panas.


Keputusan Fatwa Negeri Perak berkaitan senaman POCO-POCO

Anak Angkat makin membesar

Anak angkat ni sudah mati salah siapa pun tak tahu tuannya or pokok tuh sendiri
anak angkat sudah makin membesar.....ini yg hidup drp beberapa anak angkat yang lain

Dosa-dosa lalu....

Takut bila membaca kisah ini yelah kita ini manusia banyak sangat buat kesilapan demi kesilapan dalam sedar atau tidak......moga diampuni Allah SWT segala dosa2 kita. Kita bukannya sempurna. ehsan saudara scripter

Dengan nama Allah s.w.t. Yang Maha Agung, Maha Pemurah, Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Pengampun Dan segala Puji-pujian serta Kebesaran yang selayak dengan Kekuasaan-Nya yang mengandungi Keberkatan, Kelazatan, Kemanisan, Ketenangan Dan Ketenteraman yang tidaklah tersembunyi kepada orang yang pernah menyebut nama yang suci itu Dan pernah mencintai-Nya buat beberapa lama.

Sabda junjungan Agung Kita semua umat Islam Baginda Rasulullah s.a.w: "Ballighu anni walau aayah" (Sampaikanlah apa yang kamu dapat daripadaku walau hanya satu ayat)

Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun Dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggal dengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji Dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga.

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut Dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji. Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas Dan dari situ, kami menuju ke Madinah.Alhamdulill ah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas
Berkenaan.

Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit. Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan. "Kakak in sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.

Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas. Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas Dan menggigil. Kakak in tak sedarkan diri, cepat tolong saya...Kita bawa dia ke hospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut Dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar dihospital berkenaan.Namundala m kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi
Hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua Hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua Hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya in bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wanita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan. Kakak taubat dah Lan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak in kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh Kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak in sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama Dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat kakak Dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak TU kakak sepak tendang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yelah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa akit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu maha besar, maha agung, maha kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak di tarik dengan bara api.

Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat drp bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main.

Kakak menjerit, menangis kesakitan. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikan nya wanita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasa seperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan." sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judi dan segala macam dosa besar.

Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat dari nanah.Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga. Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakak akan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh.

Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan."

Saya termenung mendengar cerita wanita itu. benarlah, Allah itu maha agung dan maha berkuasa. kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak.

Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke bilik- nya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu. Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak. Kakak betul- betul bertaubat."

Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakakini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak berazam, balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudah bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahupercaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan.Aku menyesal..." itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT
SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

23 March 2011

I LUV TEMPE


Aku bukan wak AG jangannnn nyanyiiiii tapi I LUV tempe.

Sejarah pengenalan tempe semenjak ada bibik dirumah dulu. Asal balik kerja ada tempe hari2 makan tempe sampai sekarang aku tak boleh tak ada tempe. Consider menu wajib la tempe. This dinner baru saja makan tempe..memang yummi

Antara khasiat2 untuk pemakan tempe:

1) Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat,seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten,serta komponen antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.

2) Selain itu, tempe juga meningkatkan nilai pengambilan gizi harian kita, seperti kadar vitamin B2, vitamin B12, niasin, dan asam pantorenat. Hasil daripada analisis,gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13
mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan.

3) Tempe juga dipercayai dapat mencegah anemia dan osteoporosis,
dua penyakit yang bayak dialami para wanita, kerana tubuh wanita yang mengalami haid, hamil serta menyusukan bayi. Penyakit anemia ini dapat menyerang wanita yang malas makan, kerana takut gemuk, sehingga menyebabkan penghasilan sel-sel darah merah dalam tubuh menurun.

4) Di dalam tempe juga terdapat suatu zat antioksidan dalam bentuk isofalvon. Seperti vitamin C, E dan karotenoid, isoflavon merupakan
antioksidan yang sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

5) Penelitian yang dilakukan di Universitas North Carolina, Amerika Serikat, penemuan bahwa genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada tempe
ternyata dapat mencegah kanser prostat, payudara dan penuaan.

6) Oleh itu, cara terbaik untuk mengoptimakan khasiat tempe bagi tubuh kita adalah dengan mengambilnya setiap hari dalam pemakanan harian sewajarnya. Bagi mengelakkan kebosanan, pengambilan dalam pelbagai jenis masakan tempe adalah perlu.

7) Seperti di Malaysia, kita masih punya banyak pilihan masakan berasaskan tempe seperti lontong, sambal goreng, masak lemak, dan sebagainya.

8) Walaubagaimanapun bagi mengelakkan zat-zat yang bermanfaat itu tak banyak terbuang dalam proses pemasakan, tempe sebaiknya dimasak dengan menu seperti sup, berkuah (berempah), atau rebus. Cara tersebut lebih efektif untuk khasiatnya, berbanding digoreng.