29 December 2010

Aku & Mat



Terlalu cepat masa berlalu...20 tahun dah berlalu. Syukur kehadrat Allah SWT aku & Mat masih seperti dulu. Ada masa berkepit ada masa merajuk ada masa tak bercakap satu sama lain. Paling heavy pun mama sket macam kena histeria....he he he. Namun dalam banyak keadaan kami sependapat samada aku mengikut pendapatnya atau sebaliknya. Doaku semoga Allah SWT panjangkan jodoh kami hingga ke akhirat sana...amin


Piala Suzuki ...Malaysia Vs Indonesia..4-2..tahniah Hero2 Malaya


Malam ini Malaysia Vs Indonesia bagi mementukan siapa yg layak menjulang Piala SUZUKI ....Mat & Khattab melenggak di depan TV MeeHoon Goreng telah siap di masak tadi. Kakak & Alang dibilik mereka. Mama....berblog.

Sedap pulak meehoon goreng kali ni....he he he atau aku yang kebuluran maklumlah tadi hanya makan menu uncle slocom "enak dimakan begitu saja".

Melayan sakan dua beranak tu depan TV. Kondisi sekarang 1-1. Bisa Malaysia menang. Gak pasti bola kan bulat.


FB pula penuh dengan status pasal bola. Kreatif.

Yupp Yup Yup pasti bisa Malaysia membawa pulang Piala Suzuki.

28 December 2010

BUta Mata


Balik rumah rasa letih sangat. Penat. Rasa banyak sangat yang hendak dikejar dengan rutin biasa perlu melayan auditor ditambah lagi dengan ad-hoc yang seolah ditambah demi menyenangkan kerja orang lain.

Tak Adil...tak Adil...tak ADILLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL.....


Tarik nafas seketika. Nak lepak mamak bistro. Pulihkan emosi dan diri yang makin letih. Mengantuk.

Macam sengaja butakan mata ...andai org itu sengaja butakan matanua kupasti suatu hari nanti mata itu akan terus buta.....& pada yg suka membuta masa kerja pon akan juga dibutakan mata.....Allah SWT Maha Mengetahui

Monthly Planner 2011



Tunggu punya tunggu akhirnya dapat juga planner 2011. Kedekut sungguh kontraktor untuk budget tahun depan dah la kalender pun belum sampai.

Perkara pertama aku tengok ....plan nak bercuti he he he. Agenda tahun depan 2011 cuti2 Malaysia memandangkan 2010 kami sekeluarga terpaksa bekukan cuti dek kerana UPSR anak dara yang sulung...Alhamdulillah ganjaran yang Allah SWT berikan daripada pengorbanan tersebut kakak dapat 5A.....hadiah terindah 2010. Hadiah dariNya juga iaitu Nadhir Al Affan yang kini bersemadi aman disana.

Perkara pertama yang aku inginkan di tahun 2011...memantapkan hubunganku dengan pencipta iaitu Allah SWT. Mahu lebih mendekatiNya. Mahu lebih menyayangiNya. Menambah baik amalan wajib dan meningkatkan amalan sunat. Aku ingin menimba banyak ilmu melalui ceramah, bacaan adn menghadiri kursus2 keagamaan. Umur makin meningkat ....sampai bila nak menggila dengan urusan duniawi. Juga mahu memelihara hubungan ku dengan manusia. Peace. Menjadi insan yang memahami orang lain moga dijauhi Allah SWT dari sifat mazmumah. Mendidik anak2 dan keluarga lebih mendekati Allah SWT.

Kedua - meningkatkan produtiviti kerja...collection mau tip top tu la nawaituku bersempena apa yang termaktub dalam job desription semasa menerima offer kerja di sini.



Ketiga - Dan nak kurus.....kurus...kurus la sedikit daripada kemontelan sekarang hu hu hu jeans levi's 205 28" masih dok terlipat menantikan tuannya menyarung semula.....maksudnya next 26/12/2012 pic di atas akan lebih kurus he he he he

27 December 2010

Outing - PD

Semalam 26.12 selepas sarapan pagi dan menyiapkan menu lunch kami mula bertagak2 kemana ingin dituju ....mula mahu ke ulu selangor namun fikiran bertukar akhirnya destinasi menuju ke selatan iaitu PD.



Siddiq Terbang






Acara biasa bila jumpa pasir sama macam balik kampung pulak asal jumpa pasir berkubang papa & anak2 sama saja

24 December 2010

Lelaki berkulit gelap lebih menarik....Ye ke?


Kajian terbaru dari western menunjukkan lelaki gelap lebih menarik....tapi aku tak suka lelaki gelap ....tak suka nehe nehe kabe nehe....nanti anak jadi kelabu...apapun layan saja kajian ni. Cuba depa buat kajian di Korea, Jepun atau China sahih survey yang dapat lelaki berkulit putih he he he. Macho ke lelaki berkulit gelap...dun no memasing nyer taste kan.




LONDON: Warna kulit adalah daya penarik setiap individu biarpun hakikatnya, cita rasa wanita dan lelaki terbukti berbeza lelaki sukakan wanita berkulit cerah, manakala wanita lebih meminati lelaki berkulit gelap.

Lelaki mengaitkan warna kulit putih itu dengan lambang kesucian, perawan, baik, budi pekerti mulia dan lemah.

Wanita pula menganggap lelaki kulit hitam sebagai penuh misteri, rakus, bahaya serta ada tarikan seks.

Akhbar Daily Mail melaporkan semalam, ia hasil kajian terbaru sekumpulan saintis Barat di Universiti Toronto, Kanada, yang merumuskan lelaki yang berbeza latar belakang dan keturunan, mempunyai persamaan dari segi meminati wanita berkulit cerah,
berambut perang yang dianggap paling menawan.

Wanita sebaliknya melihat lelaki berkulit gelap daripada sawo matang kepada kulit hitam sebagai paling menarik.

“Kajian kami mengesahkan persepsi mengenai warna kulit bukan sekadar tanggapan, tetapi hakikat. Warna kulit menjadi daya penarik dan antara ciri utama rujukan sosiol. Boleh dikatakan, apa yang dianggap sebagai mitos kini menjadi fakta, kata Dr Shyon Baumann, ahli sosiologi yang terbabit dalam kajian itu

23 December 2010

No More EXCUSE For Malaysia Malay Men to Poligamy he he he he


"Kenapa nak poligami", tanya aku pada seorang teman. Jawapnya, "perempuan kan lagi ramai dr lelaki sekarang jadi aku hanya nak menolong". Tapi semenjak Laporan banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 keluar ishh rasa apa lagi alasan pihak lelaki ye. Apa yang heran dengan lelaki melayu di Malaysia ni kalau part poligami ye ye O nak ikut sunnah tapi part ibadah lain solat jemaah, puasa sunat, solat sunat tak pula nak ikut....Lelaki itu khalifah, lelaki tu pemimpin dan lelaki tu imam keluarga kalau lelaki melayu ramai yang hampeh maka lahirlah generasi yang hampeh ...so jangan salahkan sesiapa waiema kerajaan. Tepuk dada tanya iman....he he he pagi tadi mangkit dak pi solat subuh jemaah di surau or masjid berdekatan.

PUTRAJAYA 22 Dis. : Malaysia kini mempunyai 27,565,821 penduduk, dengan lelaki melebihi wanita pada nisbah 105:100, demikian menurut laporan kiraan permulaan Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010.

Penduduk lelaki kini adalah 14,112,667 orang dan wanita 13,453,154 orang, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop ketika mengumumkan laporan itu pada sidang akhbar di sini hari ini yang turut dihadiri Ketua Pengarah Jabatan Perangkaan Datuk Wan Ramlah Wan Abdul Raof.

Beliau berkata purata kadar pertumbuhan penduduk tahunan dalam tempoh 2000 hingga 2010 ialah 2.17 peratus, menurun berbanding 2.60 peratus dari 1991 hingga 2000.

Semasa tempoh bancian dari 6 Julai hingga 22 Ogos lepas, terdapat 6,396,174 isi rumah dan 7,380,865 tempat kediaman di seluruh negara.

Banci 2010 adalah yang kelima dijalankan untuk menghasilkan data yang berguna bagi merancang dan melaksanakan dasar pembangunn negara. Banci sebelum ini dijalankan pada 1970, 1980, 1991 dan 2000.-BERNAMA

22 December 2010

Back to School


Semalam memang tak sempat nak up-date blog ..balik rumah terus masak sebenarnya memang sudah muak makan diluar jadi semalam dapatlah makan dari dapur sendiri. Makan awal sebelum maghrib kami dah mengadap dinner..lauk sempoi saja iaitu ayam masak kicap, sayur campur, telur dadar & he he he nugget goreng.

Lepas solat maghrib kami keluar seperti yang dirancang ...plan nak ke Mydin dibatalkan ditukar ke Tesco.

Uniform kakak, abang & alang semuanya sudah dibeli. Kakak saja beli sepasang dulu terpaksa tengok keadaan andai dia dapat mana2 offer ke SBP atau MRSM. Doa mama moga dia dapat tempat belajar dekat dengan mama ...senang nak pergi visit. Tup tap tup tap...hu hu hu semua dah dekat RM500.00 tu kira mama pilih yg tak berapa mahal. Tak apalah untuk anak2 juga. Minggu depan mula nak beli buku sekolah...Opppppsss baru tengok kalender 31/12 hari jumaat mati2 ingat hari sabtu so kena apply cuti kakak orientasi & nak juga beli buku2 abang & alang. Dan dok pikiaq samada nak hantaq tak lagi little torres ke kindergarden...tengah pertimbangkan samada nak hantar ke Qdess, CIC, SmartReader.....

Baru buat online check offer for SBP kakak tak dapat ke Sek Men Sains Kubang Pasu...ada hikmahnya jauh tu Kubang pasu dengan Puchong. So mama buat rayuan pray kakak dapat offer tempat yang lebih dekat.

21 December 2010

Pesta Buku Kanak-Kanak 2010


Jom jom jom kita serbu PWTC dari 22-26 Dec 2010 bersempena Pesta Buku Kanak-kanak...
Kami sekeluarga memang tunggu saat sebegini memandangkan anak-anak tidak boleh hidup tanpa buku terutama kakak...

Aku adalah aku.......


Aku adalah diriku dan tidak akan menjadi orang lain. Aku tak mahu hipokrit. Aku tidak berminat dengan politik dan aku tidak mahu hilang kawan atau terputus silaturahim gara-gara terlalu taksub dengan politik.

Aku pegang hanya satu..iaitu kalimah syahadah tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah. Dan Islam itu adalah satu cara hidup.

Kadang kala aku menjadi mual dengan senario politik negara. Mual semualnya. Berpecah di sana berpecah di sini. Maki di sana mengelar manusia dengan gelaran yang tidak elok. Senario politik jumud.

Sebagai manusia yang berakal dan mempunyai secebis iman kita dilarang mengutuk orang lain apatah lagi menghina.....siapalah kita hanya rakyat marhain biasa. Jika kita ditempat orang yang kita kutuk mampukah kita merealisasikan pembangunan yang ada.

Senario politik di Malaysia ....apa yang aku lihat para pengikutnya lebih suka mendengar hujah pemimpin dambaan mereka. Mereka kurang membaca. Malah apa yang diperkatakan oleh pemimpin dambaan hati itu benar dan tepat sekali.....sedangkan wahyu Allah SWT yang pertama kepada Rasulullah SAW "Iqrak...bacalah"....

Sifat suka mendengar sebelah pihak adalah budaya masyarakat kita dek kerana itulah Mahsuri terbunuh dan Tun Mutahir di hukum.

Siapapun mereka apapun politik pegangannya aku tetap sama.....aku tetap aku....dan apa yang aku pegang islam is the way my life....tok sahlah hangpa dok bertakbir jika hati kosong dengan zikrullah & tok sah dok salah org kalau anak tak mau solat ....so jangan dok pandang org yang bukan dalam puak atau tidak masuk mana2 puak itu dangkal dan tidak kenal Allah SWT....sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang hambanya lakukan....

Carrefour Puchong Utama


Semalam balik daripada opis terus ke Carrefour yang baru dibuka secara tidak rasmi di Puchong Utama patut pada 23 Dec 2010 secara rasmi. Niat hati nak beli uniform sekolah anak. Tetapi agak kecewa hanya satu brand saja yang ada sememangnya tidak ada pilihan lain. Malam ini mungkin akan ke Mydin Subang pula. Tapi honestly aku tidak suka shopping malam terutama selepas balik kerja...letih. Apa nak buat masa sudah suntuk. 2 Minggu lagi sekolah akan dibuka.

Carrefour Puchong Utama. Banyak yang aku tidak puas hati bagi aku tidak mesra pengguna. Di parking tidak mempunyai laluan khas untuk troly puas aku berpusing untuk mencari jalan ke kereta memandangkan kami parking 3 lane daripada pintu masuk utama. Lagi satu hypermarket baru ini tidak mempunyai lift khas untuk menaikkan troly jadi para pekerja terpaksa menggunakan lift yang digunakan oleh pelanggan untuk menaikan troly di tingkat 1.

Harga barang-barang pulak.....boleh tahan la. Bagi aku yang pernah berkerja dihypermatket juga tidak puas hati dengan opening price yang diberikan oleh Carrefour Puchong Utama. Selalunya supplier akan memberi harga diskaun kepada pihak hypermarket untuk stor baru. Sepatutnya pihak Carrefour lebih peka dengan keperluan semasa ....dimana mereka patut menyediakan lebih banyak uniform sekolah dan peralatan lain memandangkan sekolah bakal dibuka tidak lama lagi.

Kebetulan Ateh yang tinggal di Puchong Utama juga pergi ke Carrefour semalam so dapatlah adik-beradik bertemu.

Kepada warga Puchong satu lagi hypermarket untuk kemudahan kita semua selain Pasaraya HERO yang dibuka di Pulau Meranti tidak berapa lama dahulu. Semua sudah letih untuk Ke Tesco, Giant & IOI Mall memandangkan kesesakan yang teruk di LDP.

Acara penutup ialah makan2...


19 December 2010

Xtiviti Hari minggu

Pepagi lagi kami sekeluarga ke Pasar Tani Stadium Shah Alam. Mencari nasi lemak & kueh akak yang sudah agak lama tidak kami makan. Boleh tahan biz pak cik nasi lemak itu full house nasib baik masa sampai ada meja kosong. Kami kemudian melawat Expo Pertanian Selangor. Xtviti untuk anak2 mama Zzzzz dibangku khemah arnab.



batery camera mmg dah kong kesian abng pic dia naik kuda tak sempat ambik ...pic alang saja yang sempat



ni pic abangg & donkey. Ada cerita disebalik donkey ini. Ni donkey jantan sebelah donkey ni ada kuda betina. Masa kami sampai dikandang kuda betina seolah marah rupanya kuda betina itu tidak suka kena usha dengan donkey jantan. ha ha ha memag lawak ttp kuda sememangkan binatang yang cerdik.



Pic kakak tak ada kali ni....kakak merajuk sbb tak boleh ambik gambar dengan kuda padi. Merah muda & hidung.



Lunch time. Mentekedarah tak ingat sebab keletihan tadi.

Sesampainya kami di Masjid AsSalam Puchong kelihatan van TV3, TV9 dan NTV7 diperkarangan masjid rupanya esok ada program berkhatan beramai2 anjuran Masjid AsSalam untuk anak2 orang yang tidak berkemampuan di khariah itu. Meriah. Esok acara ini dapat disaksikan secara liVe melalui MHI.

Solat Subuh: Pertemuan dengan Cahaya



Ketika malam melabuhkan tirainya, kegelapan menjadi pekat dan manusia sedang tenggelam dibuai mimpi indah, tiba-tiba ketenangan pada waktu itu dibelah oleh pancaran rabbani dan seruan kudus daripada Penguasa sekalian alam yang melaungkan:

Sembahyang lebih baik daripada tidur!

Ketika itu, jiwa yang beriman bangkit menyahut panggilan tersebut. Ia mengalahkan syaitan dan menentang kemalasan, untuk dia pergi melakukan pertemuan yang paling baik. Ia adalah pertemuan dengan cahaya.


Kerana Allah swt mengasihi orang yang bersembahyang, terutamanya sembahyang subuh. Dia menjadikan mereka berada di dalam perlindunganNya, memakaikan mereka dengan cahayaNya dan menjaga mereka dengan penjagaanNya.

Sesiapa yang bersembahyang subuh, maka dia berada di dalam jagaan Allah. Allah akan memberikan cahaya kepada hatinya, melapangkan dadanya dan dia akan dapat menghirup bayu yang paling baik.

Neraca Sebenar

Sembahyang subuh adalah neraca sebenar bagi keimanan. Sesiapa yang mahu mengetahui kedudukannya di sisi tuhannya, hendaklah dia menggunakan neraca sembahyang subuhnya bagi mengetahui kedudukannya itu.

Jika dia seorang yang menunaikan sembahyang subuh terutamanya di masjid, maka dia berada di atas jalan yang lurus. Dia hendaklah berterusan berada dalam keadaan tersebut. Tetapi jika dia tidak pergi sembahyang subuh dan masih lagi tidur, maka dia hendaklah berwaspada daripada kemurkaan Allah. Dia hendaklah bangun daripada tidurnya sebelum terlambat.

Abdullah bin Umar r.a. berkata: “Apabila kami tidak melihat seseorang pada sembahyang subuh dan isyak, kami akan bersangka buruk terhadapnya.”

Sembahyang subuh menyelamatkan seseorang daripada sifat nifaq bagi sesiapa yang bimbang dirinya menjadi munafiq. Abdullah bin Mas‘ud berkata: “Kami sentiasa bersembahyang subuh bersama dengan Rasulullah saw secara berjamaah. Hanya orang munafiq yang terang nifaqnya sahaja yang tidak pergi menunaikannya.”

Tanyalah diri anda, kenapa anda tidak bersembahyang subuh?
Adakah kerana kelemahan keimanan, atau kerana malas?
Adakah kerana tidak mengetahui ketinggian kedudukan sembahyang subuh?
Adakah kerana anda tidak menghormati Allah, tuhan sekalian alam?
Atau apakah sebabnya?

Ketahuilah kedudukan dan nilai diri anda melalui sembahyang subuh ini.

Faedah-faedah Sembahyang Subuh

Sembahyang subuh mempunyai banyak faedah, antaranya:

1. Anda akan sentiasa berada di dalam perlindungan dan jagaan Allah swt.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesiapa yang bersembahyang subuh secara berjamaah, maka dia berada di dalam jagaan Allah.” (Hadis sahih)

2. Ia menyelamatkan anda daripada neraka.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Tidak akan masuk neraka sesiapa yang bersembahyang sebelum terbit matahari dan sebelum ia tenggelam.” (Hadis sahih)

3. Sembahyang anda disaksikan oleh para malaikat.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Malaikat malam dan siang akan berkumpul pada waktu sembahyang subuh.”

4. Dijanjikan syurga.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesiapa yang bersembahyang subuh dan asar akan masuk syurga.” (Hadis sahih)

Bagaimana Anda Boleh Bersembahyang Subuh

Peliharalah perkara-perkara berikut, insya Allah anda akan bangun untuk menunaikan sembahyang subuh:

1. Jangan melewatkan makan malam sehingga hampir waktu tidur dan janganlah anda memenuhkan perut anda dengan makanan.

2. Kuatkan azam dan tekad serta ikhlaskan niat dan berdoalah agar Allah membangkitkan anda untuk sembahyang subuh.

3. Adakan suatu cara yang boleh menyebabkan anda bangun, seperti meminta sahabat anda membuat panggilan telefon kepada anda pada waktu subuh, mengunci jam penggera atau meminta seseorang mengetuk pintu rumah anda sebelum dia ke masjid untuk sembahyang subuh.

4. Tidurlah dalam keadaan berwuduk di atas badan sebelah kanan. Jangan lupa membaca zikir sebelum tidur.

5. Sedapat mungkin jangan tidur bersendirian di dalam sebuah rumah.

6. Dari masa ke semasa, ulangi pembacaan anda tentang faedah-faedah sembahyang subuh dan hukuman orang yang meninggalkannya.

7. Berkawanlah dengan kawan-kawan yang baik terutamanya ‘kawan-kawan untuk sembahyang subuh’. Anda hendaklah sama-sama memastikan bahawa kesemuanya telah bersembahyang subuh pada setiap hari.

Halangan-halangan Sembahyang Subuh

Jika anda terdiri daripada orang-orang yang tidak mengerjakan sembahyang subuh apatah lagi di masjid, dan anda sedang mencari-cari jalan keselamatan, maka kami akan tunjukkan kepada anda pemusnah paling besar yang menghalang anda daripada menunaikan sembahyang subuh.

1. Maksiat:

Ia adalah halangan paling besar dan paling memusnahkan. Kerana Allah swt hanya memilih di kalangan para hambaNya yang sentiasa memelihara sembahyang subuhnya. Bagaimana mungkin Allah memilih orang yang berbuat maksiat terhadapNya sepanjang siang.

Abu Sulaiman al-Darani berkata: “Tidak terlepas seseorang daripada sesuatu sembahyang jamaah melainkan kerana satu dosa yang telah dilakukannya.”

2. Kawan yang tidak baik:

Kawan yang tidak baik merupakan perosak paling besar pada hari ini. Maka sesiapa yang mengetahui suatu kebaikan dilakukan oleh kawannya, dia hendaklah berpegang dengannya. Dan sesiapa yang mengetahui suatu keburukan pada kawannya, maka dia hendaklah meninggalkannya sebelum terlambat.

Firman Allah swt (surah al-Furqan ayat 27-28) yang bermaksud: “Dan (ingatkanlah) perihal hari orang-orang yang zalim menggigit kedua-dua tangannya (marahkan dirinya sendiri) sambil berkata: “Alangkah baiknya kalau aku (di dunia dahulu) mengambil jalan yang benar bersama-sama Rasul? “Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si dia itu menjadi sahabat karib!”

3. Berjaga malam dan tidur lewat:

Sesiapa yang tidur awal, dia akan bangun awal. Inilah hakikat yang sama-sama kita ketahui. Rasulullah saw tidak suka berjaga malam selepas waktu isyak kecuali kerana keperluan penting seperti bermuzakarah tentang ilmu atau bersenda gurau dengan isteri atau berbincang tentang urusan umat Islam.

Kunci-kunci Kebaikan

Waktu akhir malam merupakan saat-saat yang paling afdal. Ia adalah waktu Rasulullah saw mentarbiah satu generasi beriman sehingga mereka mampu menanggung bebanan agama ini dan mampu memikul amanah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka.

Firman Allah swt (surah al-Muzzammil ayat 5-6) yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu wahyu (al-Quran yang mengandungi perintah-perintah) yang berat (kepada orang-orang yang tidak bersedia menyempurnakannya). Sebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa), dan lebih tetap betul bacaannya.”

Oleh itu, sembahyang subuh dan qiyamullail adalah antara kunci kemenangan dan kelengkapan yang diperlukan untuk memperoleh kejayaan.

Umat yang tidak bersembahyang subuh, tidak berhak mendapat kemenangan.

Goldameir, bekas Perdana Menteri Israel pernah berkata: “Hanya apabila bilangan orang Islam yang menunaikan sembahyang subuh sama seperti bilangan mereka ketika menunaikan sembahyang Jumaat, maka hanya pada ketika itu mereka akan menang dan dapat mengalahkan kita.”

Oleh itu, kita dapati tentera-tentera Islam dahulu memulakan peperangan sebaik sahaja selepas sembahyang subuh sebagai langkah mengikut jejak langkah Rasulullah saw sebagaimana kemenangan yang baginda perolehi pada Perang Khaibar.

Qutuz yang memimpin angkatan tentera Islam pada Perang Ain Jalut juga keluar sebaik sahaja menunaikan sembahyang subuh dan berdoa kepada Allah dengan penuh ketundukan. Beliau menang dalam peperangan tersebut.

Begitu juga dengan Salahuddin al-Ayyubi, beliau menjadikan sembahyang subuh sebagai permulaan peperangan yang dilancarkannya. Alangkah hebatnya peperangan Hittin. Dengan keimanan para tenteranya beliau berjaya membebaskan al-Aqsa.

Maka sembahyang subuh adalah pra syarat kemenangan. Wahai saudaraku! Janganlah anda melewatkan kemenangan!

kredit : http://pembina.com.my

18 December 2010

My Heart....Part 7 (Demam & gejala lain)


Sebenarnya semenjak khamis aku mulai berasa lemah badan. Apa tidaknya sepanjang minggu ini asyik tidur lewat. Jumaat aku mulai pening kepala balik dari opis selepas solat asar aku terus merebahkan diri dikatil. Malam tidur tidak lena hingga kepagi batuk dan lelah kembali. 7.45 pagi terjaga dengan pangillan telefon Kak Mimi iaitu jirn tingkat 2. Rasa ralat tidak dapat menghadiri kursus pengurusan jenazah yang memang aku inginkan kursus sebegitu. Tengahari selepas pergi ke service center broadband kami kami terus ke Medical Center panel yang selalu kami pergi....satu lagi gejala baru sinus.....namun aku memang confident dengan doktor ini. Jazakallah doktor minggu depan mungkin aku akan buat pemeriksaan kardio....asma, sinus & exzema saling berkait selama yg aku tahu aku mempunyai asma dan exzema dan baru tahu ada sinus....huhhh gejala baru yang aku tahu ttp rasanya sudah lama berada dalam badan ini.....hu hu hu hu. Apapun ubat asma & sinus sedikit sebanyak mengurangkan rasa sakit yang ditanggung. Bab kata doktor tadi ....banyak sungguh illness yang kait mengat dalam badanku. Hint daripada Allah SWT supaya aku lebih bersedia menghadapi hari esok.


RESDUNG - Risiko jangkitan otak

Oleh SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN


ANDA batuk, kerap bersin, tidak bermaya dan tidak sedap badan. Hidung pula rasa berair dan tersumbat. Anda terasa yang anda demam.

Apabila ubat-ubatan yang diambil tidak meredakan gejala-gejala demam biasa, bangun pagi anda mulai diiringi dengan sakit kepala dan rasa berat pada bahagian muka.

Selepas doktor mendengar sejarah gejala, memeriksa bahagian muka, dahi dan mungkin menjalankan sinaran-X pada bahagian sinus, anda disahkan menghidap penyakit sinusitis.

Di kalangan masyarakat setempat, ia lebih popular sebagai resdung dan sangat biasa terjadi di kalangan rakyat negara ini.

``Ringkasnya, resdung menghasilkan pelbagai gejala hidung dan tidak ketinggalan boleh juga memberikan kesan terhadap tekak, peti suara serta telinga tengah.

``Salah satu punca resdung adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga di sekelilingnya yang dipanggil sinus,'' kata Pakar Telinga, Hidung dan Tekak, Hospital Pusrawi, Kuala Lumpur, Dr. Amir Izwan Mohamed Dahan.

Menurutnya, sinus sebenarnya adalah rongga-rongga di dalam tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran-saluran yang sangat kecil.

Sinus terletak pada bahagian muka - pipi di bawah mata, di antara dua mata, hanya sedikit di belakang hidung dan turut meliputi bahagian dahi seseorang.

Ia terbahagi kepada empat; masing-masingnya dikenali sebagai sinus frontal, sinus maksila, sinus etmoid dan sinus sfenoid.

Fungsi sebenar sinus tidak diketahui dengan tepat tetapi ada antara teori mengatakan sinus berfungsi meringankan tengkorak selain turut memainkan peranan dalam degungan suara.

``Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan disalirkan ke dalam hidung.

``Jika saluran daripada sinus ini tersumbat, lendir akan terkumpul dan rongga sinus menjadi tempat pembiakan yang baik bagi kuman bakteria,'' katanya.

Dr. Amir Izwan yang juga pakar bedah kepala dan leher berkata, bengkakan di dalam lapisan hidung juga boleh menyebabkan salur sinus ini tersumbat.

Salah satu punca utama bengkakan dalam hidung ini ialah radang hidung disebabkan oleh alahan (rhinitis) yang agak berleluasa dalam masyarakat kita.

Mengulas lanjut, resdung boleh juga terjadi disebabkan oleh rerambut halus silia di dalam sinus yang sepatutnya membantu pengaliran mukus, gagal menyempurnakan tugasnya.

Aktiviti menyelam ataupun berenang merupakan antara beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko resdung selain asap rokok yang dikenal pasti sebagai pencetus radang hidung.

Oleh itu, adalah sangat penting `mengharamkan' tabiat merokok di dalam persekitaran rumah mahupun kenderaan pesakit resdung, sekali gus mengelakkan tempat-tempat yang seumpamanya.

Katanya, apabila gejala resdung berlaku dalam tempoh beberapa hari hingga beberapa minggu, ia diklasifikasikan sebagai akut.

Resdung akut kadangkala adalah penyebab demam, terutamanya yang berlanjutan lebih daripada tujuh hingga 10 hari.

``Asalnya, virus-virus yang menyebabkan selesema biasa, menyerang lapisan dalam hidung dan sinus menyebabkan bengkak dan menyempit.

``Badan juga bertindak balas terhadap virus dengan menghasilkan lebih banyak mukus. Ini menyebabkan hidung tersumbat dan nanah terkumpul di dalam sinus yang bengkak,'' kata Dr. Amir Izwan.

Demam yang mula kebah tetapi kemudiannya bertukar melarat menjadi sebahagian tanda-tanda resdung akut.

Di samping itu, kesakitan di dalam bahagian dahi yang timbul semasa anda mencondongkan badan ke depan seperti waktu sujud juga boleh menjadi petanda.

Ditanya bagaimanakah caranya untuk membezakan di antara resdung, demam selesema biasa dan alahan hidung memandangkan ketiga-tiganya mempunyai gejala yang saling bertindihan, Dr. Amir Izwan menjelaskan:

``Jika pesakit demam dan mempunyai gejala berkaitan hidung seperti sakit muka dan hidung, keluar nanah berwarna kuning atau hijau daripada hidung atau kahak warna sama pada sebelah pagi, itu resdung.

``Apabila gejala-gejalanya berlaku lebih kerap ataupun jangkitan berpanjangan lebih daripada tiga bulan, resdung akut boleh menjadi kronik.

``Gejalanya mungkin tidak seteruk resdung akut namun, jika tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan kepada sinus dan tulang pipi sehingga memerlukan pembedahan,'' katanya.

Walaupun resdung tidak boleh menjadi kanser sehingga menyebabkan hidung rompong tetapi sebaliknya kanser boleh memperlihatkan gejala-gejala seperti penyakit itu.

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan, resdung boleh mengakibatkan maut tidak langsung yang disebabkan oleh komplikasi pada otak pesakit.

Serangan resdung berulang-ulang juga boleh berlaku. Pesakit selalunya diberikan rawatan antibiotik untuk menyembuhkannya tetapi penyakit datang semula sebulan dua kemudian.

Puncanya mungkin disebabkan oleh faktor penyebab penyakit ini yang tidak dirawat sepenuhnya, lazimnya susunan tulang dalaman sinus yang tidak normal dan sempit. Dalam kes-kes begini, pembedahan endoskopi dilakukan.

Sekiranya gejala resdung masih berterusan, kaedah baru ini akan dilakukan di mana rongga-rongga sinus terlibat akan dibuka menggunakan alat-alat khas di bawah penglihatan kamera skop.

Pembedahan sinus endoskopi ini sama sekali tidak memerlukan belahan pada kulit kerana segala prosedurnya dilakukan di dalam rongga hidung.

Ini berbeza dari kaedah lama pembedahan di mana belahan terpaksa dibuat di sekeliling kawasan hidung.

Pun begitu, gejala alahan hidung masih boleh terjadi selepas pembedahan dan hanya dapat dikawal melalui penggunaan ubat-ubatan.

``Justeru, adalah sangat penting bagi para pesakit untuk mengekalkan pengambilan ubat-ubatan antialahan selepas pembedahan,'' kata Dr. Amir Izwan.

Tambahnya, cara terbaik untuk mencegah serangan resdung ialah dengan merawat gejala-gejala hidung dengan segera sebelum ia melarat.

Gejala resdung:

* Hidung tersumbat

* Lendir daripada hidung dan tekak

* Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata

* Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang

* Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas

* Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.

Punca resdung:

* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit

* Hidung bengkok

* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor

* Jangkitan gigi atas

* Ketumbuhan di dalam hidung

* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, maik dan kertas

* Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.

Komplikasi resdung:

* Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata

* Jangkitan otak (meningitis)

* Sakit tekak yang kronik

* Jangkitan tulang muka

* Memburukkan keadaan lelah

* Berdengkur yang kronik

* Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak

* Alahan hidung atau hidung sensitif

* Selesema biasa yang melarat.

Diagnosis:

* Skop hidung untuk melihat punca resdung

* Skan CT hidung dan sinus untuk melihat rongga-rongga yang terlibat dan kawasan putih menandakan lendir atau dipenuhi nanah

Rawatan:

Berdasarkan gejala pesakit dan hasil diagnosis, rawatan bersesuaian akan disyorkan.

* Antibiotik (10 hingga 14 hari bagi resdung akut)

* Ubat selesema

* Dekongestan; ubat titis atau semburan hidung

* Pembedahan hanya akan dipertimbangkan setelah rawatan-rawatan lain tidak berkesan ataupun jika ada sesuatu yang menghalang sinus dan ia tidak dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan.

Tip menguruskan resdung:

* Bagi pesakit yang mempunyai alahan hidung disarankan agar tidak menyapu rumah tetapi menggunakan vakum atau mop

* Elakkan makanan yang boleh menyebabkan alahan

Setiap individu alah kepada makanan yang berlainan terutamanya ramai orang yang tidak boleh memakan makanan laut yang kaya protein atau belacan

* Banyakkan berehat. Berbaringlah menggunakan bahagian badan yang membuatkan anda bernafas dengan lebih baik kerana ia berupaya melegakan resdung

* Hirup sup atau cecair yang panas dan minum banyak air

* Lap muka anda dengan menggunakan tuala yang dibasahkan dengan air suam ataupun melakukan pernafasan wap

* Jangan menggunakan semburan hidung dekongestan lebih dari tujuh hari. Jika tidak, bengkak di dalam sinus akan menjadi lebih teruk selepas anda memberhentikan penggunaannya

* Bilas saluran sinus menggunakan larutan salina yang boleh didapati di farmasi

* Anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan seperti acetaminophen dan parasetamol untuk merawat kesakitan

* Berbincanglah dengan doktor anda sebelum mengambil ubat demam kerana sesetengahnya boleh memburukkan gejala resdung ataupun menimbulkan lain-lain masalah

17 December 2010

Facebook Isn’t Private, and 7 Other Things You Should Know


Ada beberapa teman bertanya, "kenapa hang hide all info dalam fb"...dan inilah jawapannya. Selalunya teman yang kita add adalah teman yang kita kenal...ex school mate, college-mate, opis-mate, relatives.....so most yg kita add tahu siapa kita buat apalah kita nak heboh dimana kita belajar, di mana kita graduate Diploma, degree...di mana kita tinggal secara detail, di mana kita kerja dan aku pernah tengok FB seseorang siap dengan address rumah, telepon number, kerja dimana & sebelum tu dimana kerja dah mcm tgok resume dalam jobstreet pula he he he, nak jadikan cerita hari tu tangan aku sedikit gatal sengaja aku copy alamat orang tu dan pergi ke Goggle earth ...zupp tak sampai 1 minit aku dah dapat lokasi rumah dia (ni aku yang kureng pandai IT..kalau yang ariff lagi la dasyat upaya mereka meneroka infomasi diri kita).....dan selalu aku pesan pada anak2 jgn show detail pasal diri kita ...FB ni bukannya selamat untuk kita letakkan segala maklumat diri ....so pandai-pandailah kita dalam berfacebook.

If you have a computer, you’re probably on Facebook. You’re networking with friends, adding personal details, storing your email address & cell phone number, uploading pictures, and much more.

But have you bothered to read Facebook’s Terms of Service (“TOS”) or Privacy Policy? What legal relationship have you agreed to? Who has access to your data and personal details?

Thanks to Chris Brogan, I started asking these questions. Then I waded through their terms and policies. Here are some things I found.

1. The terms can change any time
This is probably standard for a website’s TOS, but this disclaimer jumps out toward the top of Facebook’s TOS:

We reserve the right, at our sole discretion, to change, modify, add, or delete portions of these Terms of Use at any time without further notice.

Since the rules can change at any time, you’re deemed to accept those changes by continuing to use the site. Even if you didn’t know of the change. Yeah, you’re the little guy in this relationship.

2. Personal use only
LinkedIn is all about jobs and business. MySpace is full of profiles for companies and products. But Facebook is supposedly only for personal use:

You understand that except for advertising programs offered by us on the Site (e.g., Facebook Flyers, Facebook Marketplace), the Service and the Site are available for your personal, non-commercial use only.

That theoretically means that only actual people can create profiles. And you’re not supposed to profit from it. But lots of charitable organizations have profiles, which doesn’t seem to fit the “personal” requirement to me. But be especially careful if you’re thinking of creating a profile for your business; you might get banned.

3. A single, individual user account
Along the same lines, every user account is supposed to be tied to an individual person, not a group:

In addition, you agree not to use the Service or the Site to: … register for more than one User account, register for a User account on behalf of an individual other than yourself, or register for a User account on behalf of any group or entity;

This also means that you can’t have two accounts on Facebook, in case you wanted to keep your alter-ego separate. Too bad.

4. You’re giving up a HUGE license
Facebook thrives (in part) because of the content users post there. But did you know that posting content gives Facebook a license to do whatever they want with your content?

By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose on or in connection with the Site or the promotion thereof, to prepare derivative works of, or incorporate into other works, such User Content, and to grant and authorize sublicenses of the foregoing.

In plain English, this means you’re giving up copyright control of your material. If you upload a photo to Facebook, they can sell copies of it without paying you a cent. If you write lengthy notes (or import your blog posts!), Facebook can turn them into a book, sell a million copies, and pay you nothing. This deserves careful consideration!

5. Applications are NOT guaranteed safe
You might think that Facebook is watching your back with the security of third-party applications. You’d be wrong:

[W]hile we have undertaken contractual and technical steps to restrict possible misuse of such information by such Platform Developers, we do not screen or approve Developers, and we cannot and do not guarantee that all Platform Developers will abide by such restrictions and agreements.

In other words, “installer beware.” A malicious application developer could break through Facebook’s security protocols and expose your info. That would probably be difficult to do, but Facebook wouldn’t have to take the blame.

6. Disputes are arbitrated under Delaware law
If Facebook does something horridly wrong and you want to sue, guess what? You can’t (for most claims). You’ve agreed to “final and binding arbitration” for resolving most disputes with Facebook. I’d quote the language here, but it’s only interesting to us law geeks.

Suffice it to say, you probably won’t have a day in court with Facebook. If you did, it would be in California (required by the TOS), and the court would follow Delaware’s laws. That’s typical lawyering.

7. You surrender all submissions
Ever had a thought for a better Facebook? If you send it to them, it becomes their property:

You acknowledge and agree that any questions, comments, suggestions, ideas, feedback or other information about the Site or the Service (“Submissions”), provided by you to Company are non-confidential and shall become the sole property of Company.

This is probably typical of a large company. But you might not send them your latest award-winning idea. If you have something really great, keep it under wraps. Heck, maybe come up with a formal business proposal and some way to skirt this legal term.

8. Privacy is NOT guaranteed
I’d think twice before posting really private things on Facebook. From their Privacy Policy:

[W]e cannot and do not guarantee that User Content you post on the Site will not be viewed by unauthorized persons. We are not responsible for circumvention of any privacy settings or security measures contained on the Site.

If somebody hacks Facebook, steals all your content and contact info, then does something nefarious with it, you have no remedy against Facebook. The hacker would definitely be in trouble, but Facebook is the deep-pocketed corporation.

Besides, Facebook’s own third-party contractors might misuse your information:

We may provide information to service providers to help us bring you the services we offer. … Where we utilize third parties for the processing of any personal information, we implement reasonable contractual and technical protections limiting the use of that information to the Facebook-specified purposes.

But most importantly, Facebook doesn’t guarantee your privacy:

Please keep in mind that if you disclose personal information in your profile or when posting comments, messages, photos, videos, Marketplace listings or other items , this information may become publicly available.

If a company laptop is compromised, and all your personal data gets stolen, tough luck. You were warned....sumber dipeolehi darp {http://www.legalandrew.com/2007/07/21/facebook-and-the-law-8-things-to-know/}

MisUse....SalahGuna .....


Aku bukanlah seorang yang arif tentang agama namun aku dididik oleh abah & mak tidak mencuri dari kecil. Dan bila besar abah selalu pesan buat kerja baik-baik dan jangan mencuri/salah guna harta syarikat....pesan mak dan abah ada significantnya sebab profesion yang aku ceburi berkait dengan kewangan. Apa yang kita lakukan akan kita terima kesannya samada cepat atau lambat pasti kita akan terima.

Teringat aku pada cerita seorang ibu yang sering kali mengadu akan kedegilan anak-anaknya dan anak-anaknya pula amat susah untuk disuruh belajar dan bila diselidik rupanya ibu ini selalu membawa balik stationery kepunyaan syarikatnya untuk kegunaan anak-anaknya. Ini juga merupakan salah guna yang kurang kita sedari. Walaupun ianya kecil tetapi memberi kesan kepada insan yang berdampingan dengan kita. Takut dan takut. Takut impaknya lari pada anak-anak.

Apa yang ingin kusampaikan....hari ini jumaat. Dan hari ini aku sepatutnya kebeberapa tempat untuk menyerahkan dokumen. Urgent. Kami perlu mendapatkan collection sebelum tahun 2011 menjelma. Tetapi kereta telah dibooking oleh beberapa staff lelaki untuk pergi sembahyang jumaat. Please la...solat tu personal tak perlulah guna kereta company untuk kegunaan personal. Kita akan dipersoalkan nanti...mungkin di dunia tidak. Apa salahnya guna kereta sendiri takkanlah berkira ini soal ibadah. Tak faham aku dengan manusia ...ini baru soal kecil. Belum bercakap lagi soal salah guna masa waktu berkerja, salah guna kuasa yang ada.....

Siapapun kita ...Kita kena ingat Allah SWT. Halalkah apa yang aku peolehi ....

Barang Yang Lepas


Sebagai peringat pada diri perkara yang lepas tidak baik dikenang terutama perkara yang membuatkan kita sedih, kecewa dan merana. Ia bukan saja memberi impak pada diri juga emosi kita. Begitu juga dengan sifat dendam haruslah kita lempar sejauh-jauhnya. Tidak baik berdendam. Jadilah kita insan yang bersifat terbuka dan maafkanlah kesilapan yang pernah orang sekeliling kita lakukan. Sedangkan Allah SWT ampunkan hambaNya inikan pula kita manusia. Timbulkan sifat positive dalam diri supaya kita menjadi insa mulia disisiNya. Semua manua dirudum kesedihan cuma level kesedihan yang berbeza. Namun jika kesedihan itu di dikenang-kenang ia akan meracau jiwa..takut bukan apa ianya menjadi SAKA....takuttttttt. Hisss teringat plak cegreta SAKA Jentayu kat TV3 semalam. Sekali tgok macam hantu JuOn plak si Zarina Zainordin tuh. Apapun cegreta Khabir Bhatiar paling best. Lain pada lain unsur keIslaman diterapkan dengan semolek-moleknya. Apa kes ni dok cegreta barang yang lepas timbul SAKa....

P. Ramlee

Barang Yang Lepas

(...barang yang lepas
jangan dikenang
kalau dikenang
tentu menangis
ooo...)

Barang yang lepas
Hai jangan dikenang
Kalau dikenang
Meracunlah diri

Tiap insan hai tidaklah kekal
Tentu kembali dimana berasal
Janganlah sedih hai janganlah pilu
Serahkan pada Allah yang satu

Ooo dunia ibaratnya roda
Naik turun tiada hentinya
Sama juga hidupnya manusia
Ada yang riang
Dan ada yang duka

Barang yang lepas
Hai jangan dikenang
Kalau dikenang
Meracunlah diri

Ooo tak guna menangis memilu
Makin sedih menambah derita
Lupakanlah semua yang lalu
Tidakkan mungkin
Kembali semula

Barang yang lepas
Hai jangan dikenang
Kalau dikenang
Meracun diri

15 December 2010

Hati-hati bila nak beli Pendrive 32GB


Ini forwarded email yg aku terima dr Mat hari ini amat berguna kepada kita yang selalu menggunakan pendrive. Kebetulan aku baru saja beli pendrive di IOI Mall weekend.

(email) Hari ini saya survey dekat www.mudah.com.my .. Ingat nak beli pendrive, mana tahu dapat murah. Tiba-tiba terpaku dengan satu iklan; Kingston 32Gb hanya RM50 ~!! Biar betoi.~!!..Saya terus hubungi dealer yang menjual pendrive tu, dan dia kata dia tidak menipu, lagi pula tidak memadai dia nak menipu produk berharga RM50.. aik, biar betoi~!!

Terus saya buat sedikit research dekat internet berhubung Pendrive 32Gb ni. Pada permulaannya, saya dapati ramai juga yang menjual dengan harga yang murah. Paling mahal sedikitpun RM95 - 120 (Jadi RM50 lagi murah). Jadi, lingkungan harga masih murah..

Namun setelah pencarian dibuat dengan lebih mendalam, saya mendapat info-info tambahan yang mengatakan Pendrive 32Gb ini adalah buatan China dan telah lama popular di sekitar Mumbai, India pada tahun lepas. Target utama pencipta pendrive ini adalah untuk menyaingi syarikat perkomputeran dunia dengan mereka cipta barangan palsu ini ke pasaran dunia. Pembungkusan dan modus operandi sangat profesional dan nyata. Pendrive yang asal 1 atau 2 Gb telah dicompress agar dibaca 32Gb. "Non-existent sectors" dibuat dengan kaedah compress agar dibaca melebihi kapasiti sebenar pendrive.

Itu sebabnya, setiap kali anda memasukkan sesuatu yang lebih besar dari kapasiti sebenar,maka data yang tertulis ke sektor-sektor maya akan hilang. Namun begitu, "Fake Product" ini telah terjual dengan larisnya di pasaran dan apa yang lebih menyedihkan, pemasarannya telah pecah masuk ke pasaran Lowyat di KL dan PC Fair di seluruh Malaysia.

Anda kena berhati-hati~!!

Info menjelaskan juga bahawa pendrive ini jika dilihat dari luaran dan dalaman tertulis 32Gb. Hatta jika dimasukkan ke slot USB di laptop/pc dia akan memberitahu 32Gb. Juga di Properties tertera 32Gb~!!. Namun apabila anda ingin memindahkan file sebesar 1Gb, satu arahan keluar mengatakan pendrive sudah penuh. Malah "transfer Speed" juga adalah sangat perlahan jika dibandingkan dengan pendrive biasa. Kadang kala arahan komputer/laptop mengatakan berlaku kerosakan teruk di Pendrive dan memerlukan format biarpun anda baru sahaja pertama kali menggunakannya ~!!! .

Bila diteliti dengan mendalam, pendrive tersebut mengalami bad sector yang teruk, dan perlu diformat. Dan apa yang lebih menyedihkan, apabila diformat, ternyata pendrive itu hanyalah sebesar 512kb atau 1Gb atau 2Gb sahaja. Sedangkan harga sebenar pendrive 1Gb hanya RM20 sahaja di pasaran~!! Dan lebih teruk daripada itu, jika hendak diformat sekalipun ia tidak complete, dan akhirnya, DIBAKUL SAMPAHKAN SEBAGAI JALAN TERAKHIR~!!

Ini yang menyebabkan ramai pengguna tertipu. Ada juga kes berlaku file yang telah dipindahkan ke dalam pendrive itu "Missing" atau " Corrupted" bila dipasang di komputer orang lain. Dan kadangkala boleh di Copy tetapi tidak boleh di Paste langsung, seolah-olah menjadi read-only file.

Nasihat saya, berhati-hatilah apabila ingin membeli pendrive yang berkapasiti besar ini. Memang benar ada yang betul-betul original. Memang benar pendrive Kingston yang berkapasiti 256Gb (yang paling besar) wujud tetapi harganya mahal buat masa ini. Harga semasa pada 12/11/2010 menunjukkan harga RM166 untuk pendrive 32Gb Original. Masakan harga Pendrive 256Gb boleh berharga RM170 seperti yang ada di sesetengah website ~!!

Harga semasa yang Original di sini :

Adakah anda berdua pasangan serasi


Jika anda inginkan perkahwinan yg bhgia,carilah pasangan yg berbeza posisi dgn anda.Semakin jauh, semakin baik,begitulah pendapat yg diberikan oleh Kevin Leman.

Pasangan yg urutan lahirnya botolak belakag,biasanya saling menarik antara satu sama lain.Sehingga sgt baik dlm khidupan perkahwinan.

Berikut adalah informasi mengenai kombinasi pasangan berdasarkan posisi mereka sbg anak dlm keluarga serta saranan penting sbg panduan..

SULUNG+SULUNG DAN TUNGGAL+TUNGGAL = PEREBUTAN KUASA

Anak sulung Dan anak tunggal memiliki karekter yang sama.Masalah yg dihadapi oleh pasangan ini biasanya berkisar drpd sifat mrk sendiri yg inginkan ksempurnaan Dan sentiasa memikirkan siapa yg lbh bkuasa dlm apa juga perkara.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Bhenti drpd terus mengkritik pasangan jika mengimpikan kehidupan yg bahagia.Kritikan pedas biasanya menjadi kebiasaan kepada anak tunggal.

Jgn suka mbuat andaian yg berlebihan tentang sesuatu perkara.Contohnya perkara yg belum berlaku,tetapi anda sudah menentukan IA pasti berlaku.Sesungguhnya sikap begitu menjurus menjadikan anda seorang yg keras,bukan hanya pada diri sendiri tetapi juga pada pasangan.Ini adalah sikap yg sgt tdk baik krn setiap pasangan inginkan kelembutan bukannya kekerasan.

Definisikan peranan masing2 dgn jelas.ini dpt mengelakkan drpd pdebatan atau pertengkaran tentang siapa yg berhak melakukan ini atau itu.Berbincang Dan putuskan sejak awal tentang tanggungjawab masing2.

Hentikan terus sikap tamak atau mendominasi.Tdak semestinya apa yg anda inginkan akan anda dapati.

Dalam mencapai sesuatu perkara, mungkin caranya lebih baik drpd cara anda.Belajarlah untuk berkata â€oeCara kamu juga baik.Apa kata Kita Cuba dulu cara yg kamu sarankan ini..â€


SULUNG + TENGAH = PARADOKS

Anak sulung harus menerima kenyataan bhw anak tengah mempunyai karakter terbaik dlm mempertahankan sesebuah perkahwinan.fakta penting bagi anak tengah,anak sulung adalah ‘paradoksâ€(tm)(kelihatan bercanggah tetapi benar)yg membosankan.Sbg anak yg memiliki kakak/abang Dan adik,anak tengah sudah terbiasa bertolak ansur, berbincang Dan gemar memendam perasaan drpd meluahkan isi hati yg sebenar.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Selalu-selalulah berbincang..Jgn biarkan pasangan anda berkata,â€semuanya okâ€â€(tm)tanpa mengetahui hal yg sebenarnya.Berusahalah utk berkongsi perasaan antar satu sama lain.
Buatlah pasangan anda agar merasa dirinya sentiasa istimewa.Khususnya bg anak sulung,beri pasangan anda hadiah atau kejutan2 kecil krn kebiasaan anak tengah kurang mendpt perhatian keluarga.
Jika Ada masalah,selesaikan segera.Tetapi keputusan hendaklah dibuat secara bersama



SULUNG + BONGSU = PASANGAN BAHAGIA


Pasangan yg ideal Dan saling tertarik antara satu sama lain.Anak sulung mengajar perkara2 yg berkaitan dgn prinsip hidup Dan rancangan masa depn.Sementara anak bongsu membantu pasangan untuk lbh santai dlm menghadapi hidup.sebaiknya ialah,isteri sulung sementara suami bongsu.Wanita yg lahir sbg anak sulung,sifat keibuannya sgt tinggi.sementara lelaki yg lahir sbg anak bongsu pula sentiasa memerlukan kehangatan seorg ibu..dlm hal ini,mrk saling lengkap melengkapi.namun perlu diingat,kebahagian dlm perkahhwinan bkn dilahirkan tetapi diciptakan.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jgn sesekali membiarkan pasangan (bongsu) mengambil kesempatan ke atas anda.Terutamanya jika pasangan anda lelaki.Berusahalah agar dia sentiasa memahami bahawa perkara remeh-temeh di rumah,bkn hanya tugas atau tanggungjawab wanita seorang.
Jgn terlalu meperbesar-besarkan kelemahan pasangan anda.Krn setiap org mempunyai kelemahan,tetapi IA harus,diperbaiki dgn cara sebaik mungkin.Jgn terlalu drastic,tetapi pasti.
Beri perhatian sepenuhnya antara satu sama lain.
Komunikasi perlu sentiasa dijaga.Pastikan bahwa peranan anda Dan pasangan tetap seimbang dlm posisi yg wajar.


TENGAH + TENGAH = KACAU BILAU

Kelemahan pasangan ini ialah dari segi komunikasi.tidak gemar berbincang krn takut berlaku perdebatan Dan sering takut jika idea mrk tdk diterima.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jika sukar utk bercakap Cuba ungkapkan isi hati melalui lukisan.Spt surat ,kad atau pun sms.

Bangunkan kepercayaan diri pasangan melalui pujian,ciuman,dakapan Dan sbgnya.
Luaskan pergaulan.Bergaullah dgn rakan2, baik di pejabat atau pun tetangga.Tetapi elakkan drpd kecurangan atau perkara2 yg negative.
Sentiasa menghormati pasangan.Cth mudah ialah jgn lupa telefon jika anda pulang lewat atau ingin pulang cepat.



TENGAH + BONGSU = AMAN
He he he hat ini aku & mat la ..ttp persoalannya sapa yg pasif sapa yg sosial...

Seorang pasif Dan seorang lagi sosial.Satu kombinasi yg baik dlm segala aspek.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI

Jgn sesekali meperlekehkan pasangan anda,walaupun mungkin idea yg dikemukan kedengaran pelik Dan lucu.Dengar Dan fikirkan.

Sesekali cubalah idea2 baru.Bukannya apa, sekadar untuk memeriahkan Dan lebih menghangatkan lagi perhubungan anda berdua.

Berusahalah utk menonjolkan kelebihan pasangan anda.

Berusaha utk berkongsi dlm sgl hal.Jgn menangis atau ketawa sendirian.


BONGSU + BONGSU = KELAM KABUT
Kombinasi ini sering terjebak dgn masalh kewangan serta beberapa masalah berat lainnya.Kerana itu sejak drp awal lg, mrk hendaklah duduk bersama berbincang tentang hak Dan kewajiban masing2.Juga kesepakatan utk menerapkan disiplin dlm rumah tangga.Jika ianya diabaikan,sdh pasti sglnya mjd kelam kabut.Kebiasaan buruk anak bongsu ialah gemar menyalahkan org lain.

SARANAN UNTUK PASANGAN INI
Jgn suka bertikam lidah,sebaliknya jdlah pendengar setia utk pasangan.Sentiasa bersikap terbuka dan berusaha untuk myelesaikan sgl masalah.
Sentiasa berkomunikasi dgn baik dan saling ingat mengingatkan,agar tdk berlaku sesuatu yg tdk diingini.
Jgn memulakan pertengkaran sebaliknya hendaklah sentiasa menghindari...
Hadapi sgl apa yg mebdatang dgn tenang serta pasti hidup anda berdua sentiasa dipenuhi dgn keceriaan.



Namun catatan ini tdk lbh drpd suatu kebiasaan yg sering dilihat.Jadi, bgmn pun posisi anda,hendaklah sentiasa berusaha yg terbaik.Juga jgn lupa bersyukur walau di mana posisi anda dlm keluarga agar tdk mempengaruhi perjalanan rumah tangga anda.Dgn kata lain,apa yg dicatatkan hanyalah sbuah petunjuk,bukannya anak panah.

14 December 2010

dAri Hati Kecil seoranG yaNg beNama AKU


Dah lama aku tak macam ni. Siang hari gheja malam sambung buat gheja lagi. Nasib baik la anak2 faham sangat dengan mama depa. Depa tau mama depa macam mana. Mat pula dari dulu mmg supportive apa saja yg wife dia buat. Tadi lepas masak & dinner teruih mai depan PC nak perabih menatang ni esok dateline yang boss bagi. Dalam dok buat menatang ni tadi boss tanya bulan ni ada boleh dapat 5M. Tadi siang memang tak boleh nak bagi concentration. Sat keluaq pi explain kat tenants pasai aircond pass tuh petang pi meeting yg ni memang bangang & aku memang hilang sabaq, ni aku consider tenants mangkuk tingkat bayaq tak mau tapi mengada2 lebih itu nak ini tak berkenan nak saja aku pelempang. Mau saja aku kata hangpa toksah cakap banyak bayaq dulu baru kita discuss bab2 lain.

Kadang aku pelik jugak dengan unit aku tu ada org bukan main syoq melengak depan PC kena org creat gheja bagi dia buat siap boleh santai lena2 ayam lagi & hat lain tungang langang buat gheja macam nak pengsan. Biaqlah kat depa aku tak mau kacau & jgn kacau aku sat lagi aku jadi brutal sapa pun aku tak kenai...aku ada prinsip aku sendiri dalam menunaikan amanah gheja.

Alhamdulillah atas kurnian Allah ....keluarga ini moga sentiasa diberkatiNya dan sentiasa dlm lindunganNya..aminnn

Fungsi “Places” Di Facebook baru dilancarkan. Apa yang anda tahu mengenainya?


Semalam, pihak Facebook melancarkan sebuah lagi fungsi pengguna Facebook, iaitu Places. Fungsi ini sangat berkait dengan privasi anda, justeru pastikan anda mengetahuinya!

Apa itu Places?

Secara umumnya, Places membolehkan anda mengumumkan (atau diumumkan!) lokasi tempat anda berada sekarang. Bila anda berada di sesuatu tempat, anda boleh “check in” di Places menggunakan Facebook Mobile dan lokasi anda tersebut akan dipaparkan di Facebook.

Lebih membimbangkan, orang lain (rakan-rakan anda) boleh “check in” bagi pihak anda, di luar kawalan anda. Sama seperti fungsi tag gambar yang di luar kawalan anda.
Fungsi ini walaupun ada kebaikannya, namun adalah berbahaya jika disalahguna. Contohnya seperti penculik yang tahu anda berada di mana, atau perompak yang menunggu anda keluar dari rumah, atau cuma sekadar stalker sama ada sepenuh masa atau sambilan!

Apa yang perlu dibuat?

Sebagai permulaan,

1. Sila tekan Account di bahagian atas kanan Facebook anda, dan pilih Privacy Settings. Perhatikan anda tambahan baru “Places i check in”. Sila tekan butang “Customise”

(Setelah tekan "Privacy Settings" di bahagian Accounts atas kanan, ambil pilihan "Customize".)

2. Kemudian pada setting di Places i Check in, pastikan anda memilih “Friends Only” atau “Customise”. Dengan setting ini, anda dapat memilih siapa yang boleh mengetahui lokasi anda sekarang. Begitu juga dengan “Include me in “People Here Now”, anda boleh pilih sama ada enable atau disable, walaupun saya sarankan disable.

PENTING - Sila pilih "Friends Only" atau "Customized")

(Disarankan untuk anda "uncheck" (tidak memilih) pilihan ini.)

3. DAN YANG TERPENTING – Pada bawahnya ada pilihan “Friends can check me in to places”, sila ambil “DISABLE”. Setting ini menghalang orang lain men-tag diri anda, iaitu memaparkan lokasi anda kepada umum.

PENTING - Sila pilih "Disable")

Apa lagi yang perlu dibuat?

Buat masa ini, fungsi PLACES dilancarkan sepenuhnya di US dan akan berkembang ke negara-negara lain secara berperingkat. Sila beri perhatian mengenai perkembangan-perkembangan terkini, jika anda prihatin dengan privasi anda.
Sebagai seorang pengguna (dan Muslim) yang bijak, kita mestilah sentiasa berhati-hati dan berwaspada dengan apa jua perkara yang kita gunakan. Facebook adalah seperti sebilah pisau, maka pastikan anda mempunyai ilmu yang cukup untuk menggunakan pisau ini serta berhati-hati dalam menggunakannya.

Jadilah pengguna Facebook yang bijak!

Selain itu, anda juga disarankan untuk menyebarkan “Share” post ini dan memberitahu rakan-rakan dan ahli keluarga anda berkenaan update terbaru ini.

Akhir sekali, setting-setting yang disarankan dalam nota ini adalah setting umum. Anda boleh sahaja mengubah setting mengikut kesukaan anda, namun pastikan anda benar-benar FAHAM akan apa yang dimaksudkan dengan setting tersebut. Privasi anda adalah kawalan anda!

Kedah Kedah Kedah di mana saja always Kedah



Balik balik org Kedah. Tadi baru saja pi makan stall org Kedah (Kedai Makan Zahari) di Sport Arena, Cyberjaya. Kalau makan tengah hari pun di Puchong cari hat org Kedah masak di Gerai MPSJ Puchong Perdana. Apa yang spesial. Ada beza bila org Kedah masak ..esp Kerabu, pajeri & Gulai Kawah. Walah.....Ada feel bila makan taste dia berbeza sekali.

Beli ikan, sayoq, & bagai lagi pun dengan org Kedah di Puchong Permai (Kedai Seri Baling atau kedai Pasar Segar Pak Lang). Di kedai ini boleh peolehi banyak barang made from Kedah.

Semalam baru dok sembang pasai bubuq Asyura ngan member opis yang asai dari Kedah. Bubuq Shora panggilan pendeknya ingat hati weekend ni nak pakat ngan adik badik sini pi buat bubuq Shora di rumah Mak Jang, Jalan Templer. Rhasa baru saja kami ramai2 pakat kacau boboq shora masa Ieja kahwin. Dah mai tahun baru.....Ha ni dia resepi dia kalau sapa yg rhasa yg try ..

ASYURA KEDAH
bahan:
1 cawan tepung beras
2 1/2 cawan santan campur garam
gula pasir ikut manis
gula merah utk mewarnakanya
1 btg jagung
1 biji pisang dadukan
1 biji keledek dadukan rebus 1/2 masak
1/2 cawan kacang hijau rebus
dan lain2 bahan yg anda suka

cara:

1. campurkan tepung gula santan kacau sebati
2. panaskan dengan api yg perlahan
3. setelah mendidih masukan kesemua bahan2 tadi
4. kacau sehingga pekat dan rasa manisnya kalu keras tambah sikit lagi santan.
5. angkat dan tuang dalam loyang , sejukkan dan potong lah.

13 December 2010

Ciri-Ciri lelaki Macho...Rasanya termasuk dalam list tak



Ciri-ciri tipikal lelaki - macho, sasa dan pelindung mungkin tidak lagi relevan dalam memikat hati wanita sekarang. Jika anda lelaki berwajah bersih dan mahu menukar gaya penampilan, sekarang mungkin waktu sesuai!

Suatu kajian yang dilakukan ke atas wanita di United Kingdom (UK) baru-baru ini memberikan keputusan yang wajar difikir lelaki dalam menata gaya. Mengikut kajian itu, lelaki sekarang tidak lagi perlu mencukur bersih wajah mereka kerana wanita lebih tertarik kepada lelaki yang menyimpan jambang.

Responden yang ditemui menyifatkan lelaki dengan jambang pendek sebagai gagah, matang, agresif, menonjol dan sasa. Lelaki dari kategori ini dianggap paling sesuai dijadikan pasangan romantik sama ada untuk hubungan singkat atau jangka panjang.

Hasil kajian itu yang dijalankan ke atas wanita Britain berusia 18 hingga 44 tahun, mungkin menjelaskan tarikan yang dimiliki aktor seperti George Clooney dan Brad Pitt yang menawan ramai wanita dengan membiarkan wajah mereka tidak dicukur bersih.

Bagi kebanyakan wanita, lelaki yang menyimpan misai, jambang dan janggut lebih terserlah sifat kelelakiannya berbanding lelaki tidak bermisai dan berjanggut yang ada kalanya mereka gelar jambu atau pretty boy

Misai dan janggut juga secara tidak langsung dapat membuatkan seseorang lelaki kelihatan lebih matang dan dominan, dua kualiti yang dicari rata-rata wanita.

Minat wanita juga berbeza-beza. Ada yang sukakan lelaki yang cuma menyimpan misai saja, ada yang suka pada lelaki yang menyimpan jambang saja dan ada yang terpikat pada yang memiliki kedua-duanya; misai dan jambang. Paling penting, misai dan jambang ini dijaga rapi dan tidak dibiarkan kelihatan bersepah kerana ia boleh menimbulkan pandangan bahawa anda seorang yang tidak terurus.

Sesetengah lelaki kelihatan menarik bila mempunyai misai, jambang atau janggut tapi ada juga yang tidak sesuai dengan penampilan sebegitu. Jika ramai yang memberi komen negatif mengenai penampilan anda yang bermisai, berjambang atau berjanggut - mungkin ia tidak sesuai dengan wajah anda.

Jadi, jika anda ingin mengetahui sama ada diri lebih menarik dengan misai dan jambang ataupun tidak, lebih baik kiranya anda tanyakan kepada rakan wanita di sekeliling anda.

Apa yang pasti, bermisai, berjambang ataupun tidak, semua ini adalah tarikan fizikal semata-mata
Hakikatnya, biarpun seseorang lelaki itu lulus dari segi penampilan fizikalnya di mata wanita tapi gagal dari segi sikap dan keperibadian, misai, janggut, kumis atau jambang yang paling menawanpun tidak akan memberi sebarang makna.

INFO:

- Designer stubble atau jambang pendek (baru tumbuh) mampu membuatkan anda tampak lasak dan menyerlah, bergantung kepada bagaimana anda merapikannya. Gaya seperti ini selalunya sesuai dengan ramai lelaki tidak kira sama ada yang bersifat romantik. sofistikated atau bersahaja. Selain itu, gaya ini dikatakan tidak akan ketinggalan zaman.

- Jika anda mempunyai wajah baby face, dengan pipi bulat dan comel, designer stubble dapat membuatkan bahagian rahang anda tampak lebih cengkung selain menyembunyikan dagu yang berlapis.

- Gaya ini sesuai untuk anda yang kurang gemarkan suasana formal dan penampilan ini juga boleh dibawa ke pejabat asalkan anda sentiasa memastikan ia rapi.

- Bagi mendapatkan gaya ini, anda boleh bercukur selang dua hari. Terpulang kepada anda sama ada sesuai atau tidak sesuai untuk anda membiarkan jambang yang tumbuh di sekitar bahagian leher.

- Kenal pasti secepat mana pertumbuhan misai dan jambang supaya anda boleh menetapkan rutin perapiannya.

LiVe From Opis..Meow...Meow



Have to finish my work but still jadi meowww meow curi tulang tulis blog. Dalam kekalutan menyiapkan opiswork idea menulis bagai hujan turun dari langit.

Meoww..meoww..meoww....kat luar sana hujan baru berhenti. SOA aku belum lagi habis updated. Nampak gayanya malam nanti terpaksalah jadi Kak Limah balik rumah nyanyi "jit jit semut sapa sakit naik atas...jit jit semut sapa sakit naik atas". Kesian Kak Limah. *sedutan dari filem arahan abg Khalid Mamat..hantu kak limah balik rumah*. Mahu pecah perut dibuatnya tengok Kak Limah ini...buang karang saja aku terjerit rupanya bukan hantu, the best part is masa Awie naik motor nak balik Kg Pisang...Phewitttt..I loike.

Apa kena mengena Kak Limah dengan ini punya cerita. Meow...Meow...Meowww. Tak senang nak buat kerja ilham yang menerjah bagai mengaru2 kepala hotak. Meoww..Meoww..Meow..

Minggu ini sedikit kejutan ...WeekEnd terima call dari Ateh Yusri adik Mat juga my bro-in-law (BIL) yang Uda Syairee yang juga (BIL) aku terjatuh dalam bilik air. Masa Ateh call Uda sudah dibawa ke Hospital Serdang. Kesian Uda. Memang kesian. Mak manis (MIL) sudah dikhabaring oleh Ateh. Sedih mak. Masa call dia sudah bersiap nak datang ke sini. Kasih sayang seorang ibu tiada tolok banding jadi sebagai peringatan untuk diri sendiri walaupun lelaki itu sudah menjadi suami kita jangan sesekali kita menidakkan hak seorang IBU. Hak seorang ibu yang melahirkan, membesarkan dan mendidik suami kita dengan penuh kasih sayang. Jangan hanya kerana kepentingan diri kita meletakkan suami ditaraf "anak derhaka"...."anak yang meyakiti hati ibu".

Dalam meow..meow..meoww dah habis 3 block sudah diupdate.

Baru call kakak anak mama yang cute ambik my little Torres. Kesian anak2 mama. Tak pa sat lagi mama balik no....semua ni gara-gara final audit la. Just imagine andai kata account tak di tutup & tak diaudit....jawapannya tak adalah profesion yg berkait dengan accounts. Maka tidak lakulah BaCCT, DiaCCT, LCCI, AcCA, MIA, MiCpa....

Kalau bukan kerana esok pagi petang kena keluar...nahi nahi kabe nahi aku nak stay sampai senja merelop *bak kata org Kedah* di sini.

Dinos Alive 2010 in Malaysia...


Tickets are priced at:-
Adult – RM10
Children (3 to 17 years old) – RM5
Family Package (2+2) – RM25

Jom la kita beramai2 bawa anak2 pi Pusat Sains Negara Bukit Kiara...Namapun cuti sekolah bukan mahai sangat tiket masuk lagi mahai tiket tengok wayang 3D...lagi mahai kalau nak masuk theme park Genting Highland. Mai di sini boleh dapat banyak knowledge...mak pak pun dapat anak2 pun dapat ilmu...Apa lagi plan weekend ni kita serbu Bukit Kiara

Sentiasalah Jaga Aurat anda - kerana Ada Makhluk Lain Mengintai Anda...!!!


Sekarang jika berbanding dulu ramai yang bertudung ....comel dan ranggi dengan gaya bertudung sekarang. Namun dalam kita bertudung adakah kita menepati syariat menutup aurat....tengok depan cermin tanya iman didada "mau lawa ka mau pahala elak dosa".

Ada kisah seorang wanita yang suka memakai baju-baju seksi 'gila' di luar dan di dalam rumah. Satu ketika, wanita ini dikatakan terkena penyakit buatan orang. Puas berubat sana-sini, akhirnya bertemu dengan seorang imam yang pandai mengubat penyakit berkaitan sihir dan saka.

Imam itu memberi satu sahaja pesanan pada wanita itu - tutup aurat dan jaga solat 5 waktu, Insya Allah sihir akan mampu dibenteng. Sambil itu, wanita tadi terus berubat dengan imam tersebut.
Setelah dia cuba mematuhi kata-kata imam, lama-kelamaan dia dapat merasakan ketenangan dalam diri dan terhindar dari gangguan 'penyakit' yang dirasakan sebelum itu. Dia rasa seronok bertudung, walaupun sebelum ini rasa panas dan rimas dengan sehelai selendang nipis.

Solat pun sudah tidak pernah culas lagi. Sebelum ini telekung berlipat kemas dalam almari. Suaminya turut terkesan dengan perubahan isterinya, dan dia pun terdorong untuk berubah. Sudah tidak belengging dengan seluar pendek. Dia tidak halang isterinya menutup aurat. Cuma pesannya, kalau hendak tutup aurat, buat betul-betul. Jangan ikut trend dan belajarlah agama. Pasangan ini mencari guru yang dapat menerangkan hukum syariat supaya tidak bosan beramal.

Di sinilah hikmah Allah mewajibkan semua wanita dan juga lelaki supaya menutup aurat seperti mana yang telah ditetapkan oleh syarak.Kerana apabila menutup aurat dan menjaga amal ibadah, kita akan didampingi oleh malaikat, dilindungi dari gangguan iblis, syaitan dan jin yang sentiasa mengintai peluang mengacau kita dalam apa jua keadaan.

Walau bersendirian, kita tetap perlu menjaga aurat di antara pusat dan lutut. Kita jangan 'perasan' kita seorang sahaja yang ada di bilik air, tandas, atau dalam bilik tidur, sebab ada makhluk lain yang lebih ramai. Kita tak nampak dengan mata kasar mengelilingi kita iaitu malaikat, jin, syaitan dan iblis.

Malaikat tidak akan mendekati kita apabila kita membuka aurat kerana malaikat sangat pemalu, seperti terbukti dalam satu kisah Nabi SAW didatangi Malaikat Jibril sewaktu baginda sedang bersama dengan Khadijah. Apabila Nabi SAW memberitahu Khadijah mengenai kedatangan Jibril, Sayiditina Khadijah RA meminta Nabi masuk ke dalam jubahnya (jubah Khadijah).

Kemudian dia bertanya Nabi SAW sama ada masih melihat Jibril, Nabi SAW menjawab 'Tidak'. Maka, Sayiditina Khadijah RA pun yakin yang datang itu malaikat, bukan syaitan, kerana malaikat tidak akan melihat aurat manusia.

Kepada para wanita, bagi melindungi diri dari gangguan iblis, syaitan dan jin dalam apa jua bentuk termasuk sihir, saka dan pelalau, kuatkanlah jiwa dengan iman, jaga amal ibadah yang telah Allah tetapkan, serta perbanyakkanlah amalan sunat dan zikrullah.

Suburkan peribadi dengan sifat-sifat mahmudah (sifat-sifat baik) seperti selalu bersangka baik dengan apa jua yang berlaku. Jangan mudah hasad dengki, jaga mulut jangan celupar, mata jangan menjeling dan menjegil ketika memandang orang. Akal pula perlu disuburkan dengan pemikiran yang baik-baik kerana semua ini akan mendorong jiwa jadi kuat.

Hati kena benar-benar tulus dan ikhlas, niatkan apa jua kerja kerana Allah dan dimulakan dengan basmalah di samping doa-doa lain. Sesungguhnya jin sangat susah mendekati orang yang ikhlas.

Tegasnya, langkah keselamatan untuk melindungi diri dari gangguan jin dan syaitan ialah dengan beramal bersungguh-sungguh dengan setiap perintah Allah. Tinggalkan sungguh-sungguh apa yang Allah larang. Sibukkan hati dengan zikrullah dalam aktiviti harian supaya ruang tenang itu tidak dapat dicelah oleh makhluk durjana.

semoga anda dapat mengambil iktibar.....cerita ini utk menyedarkan kpd lelaki dan wanita....betapa pentingnya menjaga aurat...sekian....

source:Editor Majalah Anis

Awat depa buat lagu ni




Kali pertama dalam sejarah gheja makan gaji aku dapat warning pasai lambat mai....kepala otak berputaq macam kipas helikopter....dah mula mai loghat Kedah Utara aku....awat la depa nih tengok la betoi sedey tau chekk....

Masa nak balik ke Dept aku dok telek bila masa aku mai pukui 11.35 pagi rhasa macam tak dak. aku kalu terlewat pun kalau tak pasai hantaq anak pi klinik sahih pasai Torres junior aku tak mau pi rumah Ibu dia.

Balik kemeja...telek kalender..6.11.20 memang loklaq la rini sabtu cuti mana gheja memang la aku mai pasai nak perabih gheja mana boleh depa include sabtu yang org mai secara sukarela as mai lambat. Pass tuh aku belek kalender lagi 22.11.20 aku balik 13.45..aku MC la rini. Klinik Gomez yang bagi pasai aku teruk gila batuk masa tuh.

......tak mau pikiaq apa esp hat yang loklaq & kojaq....nak pikiaq bubuq sora saja ...caosss....ala brutal

LELAKI UCAP MAAF DAPAT BUAT JANTUNG PEREMPUAN SEHAT ??


baru dapat email daripada Mat...Maaf dapat membuatkan jantung perempuan sihat. So apa ditunggu lagi let do it kepada semua lelaki diluar sana. Ada factnya perkara ini kerana ego lelaki terlalu tinggi susah sangat nak minta maaf. Ni consider ubat jantung paling murah.

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.
Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.
Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

Outing @ Tmn Tasik Komuniti Cyberjaya



Torres junior..



kebanyakan datang ke sini samada berjogging, mengambil gambar atau seperti di sebelah habis setipuware avon spagetty seafood sempoi...he he he he






Menarik jugak dapat berjalan-jalan di sekitar kawasan berpaya...tetapi kadang ada rasa takut bila teringatkan cerita..."swamp things" yg ada ditayangkan di TV dulu2.



Lama tak tengok teratai..mcm2 jenis teratai di Taman tasik Komuniti Cyberjaya ni selalu tengok teratai putih & pink saja.