03 September 2015

Pot pet pot pet ..... just a story : ))



Pergi satu kioks ni konon nak window shopping pada anak2 dara. 
Pegang baju ni.
"Ehh ...ni trend sekarang tau Aida Jebat ada pakai baju mcm ni", penjual mula mempromosi.
Mama ????
"Aida Jebat sapa, keturunan Hang Jebat ka?", mula buat muka mcm Che Ta.

Kami anak beranak dah lama tak tgk drama2 TV. Bukan tak tengok TV, TV yang ada habuan anak2 melanggut tengok kindergarden song, cerita anak2 Islam, ABC, ayat2 Al quran......

Perkara mula sekali kami buat pada tahun 2005 bila anak sulung nak masuk masuk tahun satu adalah off ASTRO sebab dia additted sangat dengan ASTRO. Terikut rancangan omputih pon ada. Selepas tu bermulalah dengan kehidupan tanpa ASTRO. Boleh saja. Anak2 kami lasak kehidupan weekend banyak outdoor iaitu taman2, hutan kecil pinggir bandar juga perpustakaan. Dan alhamdulillah sebenarnya boleh hidup pun anak-anak tanpa cartoon nextwork, Disney bla bla bla.

2013 ....bermula apabila LG LED skrin kena ketuk dengan al waleed kemuadian Encik Boss mengantikannya dengan Samsung LED. Bayangkan sayangnya Allah SWT pada kami sekeluarga Samsung LED pula tidak boleh pakai antenna biasa mcm LG, boleh la nak tgk TV tapi ada hujan rintis2 kadang-kadang ribut topan.....jadinya Samsung LED milik 3 power ranger. Rumah dah jadi mcm taska hari2 dok dengaq samada lagu2 kindergarden, cerita anak2 Islam ataupun upin ipin.

Kesannya kepada 1st batch amat dirasai, buku dan LEGO (abang) jadi barter kepada TV. Bak kata alang Humaira takala HPnya hilang beberapa minggu sebelum peperiksaan pertengahan tahun, "ma tau dak kalau HP alang ada tak mungkin result alang boleh ok mcm ni", dia sendiri yang buat kesimpulan. Sebab mama ni tak la mcm Hitler. No itu No ini. 

Mama dan papa selalu akan bagi peluang. Misalnya kalau anak nak panjat mama tengok saja jadi bila dia jatuh dia akan rasa sakitnya. Macam tu juga bila anak-anak remaja nak cuba bercouple mama dia dan layan dan bila dia frust ....hati dah lembut baru dia buat kesimpulan dan mencari jawapan kenapa Allah SWT melarang. Dan mama dan papa juga tempat mereka meluah rasa...."eiiii geramnya denga bla bla bla", mama dan papa dengaq saja. Anak-anak remaja ini suka explore kadang-kadang mereka lagi hebat dari kita misalnya soal berdakwah sebab anak-anak ini berani bertanya dan berani membicarakan apa yang diketahui mereka....contohnya al khattab, "Ma...kan lagi elok pakai tudung yang labuh sikit....kan lagi elok pakai baju besar sikit". Kita yang tua ni sebenarnya dah tahu tp selalu buat tak tahu soal hukum hakan agama ni.


02 September 2015

Mama yang makin tua....

Semalam berkira-kira dengan cik B pada mulanya berkisar soal membeli PIN permohonan matrikulasi kemudiannya teman menghantar email maklumat beberapa universiti di Ireland yang menawarkan kursus perubatan. 

"Biarlah di Malaysia, depan mata", kataku
"To increase value added insan ada 2 dan mama sedia maklum kan melalui reading dan travel, yes abroad akan mengajar dia lebih dari yang dia belajar di sini.....bla bla bla pujuk kakak jangan asyik nak berkepit bawak ketiak mama".

Petang tadi sampaikan pesanan papa. Mulanya bersedihlah konon end up dia mula seaching Trinity Univ, UCD sehingga ke Elexanria Univ Medical Egypy tempat anak Pak Dollah study pon termasuk dalam senaria carian...."mcm best la pulak mama", sudah mula excited anak sulung Che Det. Sebagaimana excitednya dia bercerita pasal mayat semasa dia pergi MSU siang tadi. Anak papa sangat org mengadap dinner dia sibuk bercerita human body yang dipotong-potong. 

SPM belum lagi carian maklumat scholarship, pro contra study sana dan sini dah bermula......advance sungguh insan bernama che Det. Pesanan PA dia next year kena simpanlah duit hahahah. "You kena teman anak dara you ke Ireland...", berangan tersangat.

Tapi kakak cakap..."ok juga kakak undergraduate kat Malaysia nanti ke abroad untuk post graduate". "kita cuma boleh merancang yang menentukan segalanya adalah Allah SWT..usaha dan berdoa itu yang terbaik ....Allah SWT sentiasa mendengar rintihan hambaNYA.

Errmmm....dah tua rupanya mama ni kan. Mood godek2 blog sementara menanti PM balik dr kedai dobi....dah 2 minggu washing machine rosak mujurlah ada kedai dobi layan diri....dan kerja mendobi itu bukan kerja isteri ya.