31 October 2012

Lone Ranger - I'm not a hero and have no immunity


Lone ranger macam aku mana ada immunity. Berjuang sendirian. Apapun aku tetap berpegang kepada pesan my ex boss Mr Alan ..."don't be a hero"....silent is the medicine.

Aku sekarang bukan seperti aku yang lepas. Dulu aku out spoken walaupun masih ada saki baki out spoken namun masih dalam keadaan berhati-hati. Why? Don't be a hero. I'm not a hero.

Namun dalam bekerja aku berprinsip buat kerja sebaik mungkin terutama bila terpaksa menggalas KPI department...bak kata my head our KPI base on your collection. Tunding jari di mukaku.

Apa saja yang happen aku anggap dugaan dariNYA. Tak apalah aku tak ada immunity di kalangan insan namun aku masih ada DIA. Dia lebih mengetahui apa yang tidak kita ketahui.

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu (lirik lagu ADAMU Najwa Latif)

Sekurang-kurangnya bila tiada immunity aku tahu Allah SWT sentiasa bersamaKU dan aku dapat avoidkan diri dari mengulaq. (he he he ayat provokasi lagi ...sudah-sudah la cut out from your mind, Salina). Actually apa yang happen sama seperti peribahasa "kuman di seberang nampak orang mai mengulaq didepartment sendiri buat tak nampak".....ooopppss ni peribahasa ka. Mengulaq equal dengan membuang masa dan masa uncountable tapi 15 pages paper countable...ooohh patut la aku kena reminder ha ha ha (hang ni salina buat-buat tak paham pulak dah la tak dak immunity). Satu budaya yang agak pelik di cyber masa uncountable.

30 October 2012

Syukur Alhamdulillah

3 hari Atie isteri Uda iaitu birasku admitted di hospital....risau kami semua. Keadaan Atie mengenangkan aku kepada keadaanku ketika hendak bersalin anak sulung. 

Pada mulanya aku dan cik B bercadang untuk visit Atie pada raya ke dua namun terpaksa ditangguhkan kerana Atie telah dipindahkan dari Hospital Grik ke Hospital Tuanku Bainun, Ipoh.

28.10.2012 Keadaan Atie makin serius dari cerita Uda. Kami family SP mulai risau terutama Mak Manis. Sepanjang perjalanan ke Hospital Ipoh dia terkenangkan anak dan menantunya ini. Sebak aku tengok mak Grik dan adik beradik Atie berwajah suram di legar parking wad bersalin takala itu Atie bertarung dengan kesakitan di labour room. Aku seolah dapat merasai kesakitan itu. Anak besar kataku pada Uda Syairi susah sikit kut nak bersalin.
7.50 pm kami dalam perjalanan dari Ipoh menuju Puchong. Berkelajuan 20km/h lebuhraya sesak. Tanganku mulai menekan punat ingin mengetahui berita mengenai Atie. H/Phone berdering...Uda Syairee, "Kak Atie dah bersalin, baby girl"..air mataku terjun laju. "Alhamdulillah". Syukur. 
Pic Juz born yang Uda hantar pada pukul 11.00 pm
Pic 29.10.2012
 Tadi cib B call Uda call bagi tau perkembangan baby dan cik B advice him apa yang patut. Actually aku ada receive call cuma tak sempat nak pick phone. Apapun semua dah selamat tak sabar nak tgok baby ni


Jangan gusar jika ada yang menghakimi kita. Kerana tiada hakim sebaik ALLAH.

Semalam Ayu PM..."Sal hang block hanim ka"...aku terkebil-tebil ish bila pulak aku block orang sebab aku memang susah nak block-block. Walaupun kadang kala syaitanurajim berbisik namun aku cuba sedaya upaya tidak mahu pandang negative pada orang lain. Semua insan ada kebaikan dalam diri mereka jangan pandang perkara yang negative. Jangan berkecil hati jika orang lain salah faham pada kita.Kerana Allah faham akan isi hati kita.Jangan gusar jika ada yang menghakimi kita.Kerana tiada hakim sebaik ALLAH..
Permata hati mama & papa ....alahai tak dak pulak pic baby waleed

Pagi ni aku call ayu bagi tau ish mana ada aku block sesapa dan aku dah check kat akaun aku pun. Sebagai manusia kita tidak lari dari dipandang semberono oleh pihak yang lain jadi terimalah apa saja pandangan tersebut dengan redha yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu dari kelemahan diri. Andai yang buruk dipersoalkan maka inilah masanya untuk kita memperbaiki diri mungkin benar ada kekhilafan diri sebab kita bukanlah sempurna. 
si tecit yg membuatkan hati mama tenang
Aku masih dalam learning process...belajar menenangkan diri dan belajar menjadi insan yang memahami insan lain. Bak kata cik B jangan melenting bila keburukkan kita dibicarakan ada baiknya mungkin itu hint dari Allah SWT untuk kita memperbaiki diri dan jadilah insan yang sentiasa belajar dan bersabar, Buang ego dalam diri.

Akhirnya ....

Al Khattab, "mama boleh tak abg tak duduk di asrama". Tahun ini saja berulang kali permintaan itu keluar dari mulutnya. Berfikir dan berfikir dan aku dah nekad sekolahkan Al Khattab bersama-sama kakaknya biarlah mereka menghabiskan masa remaja bersama-sama kami. 

Semalam terbaca post adik temanku, Ku Masni "kdg2, kita hendak ibubapa memahami kesibukan kita, tanpa kita memahami kesesakan hati mereka : bukan niat meninggikan diri, tapi, atas apa yang dialami sendiri - setiap mgu berulang alik meng outingkan anakanda , sy cukup menghargai kasih sayang seorang mak... tiada bandingannya. meski terpaksa terperangkap dlm kesesakan jalanraya selepas  menghantarnya balik ke asrama ( 2 1/2 jam dr Ipoh ke Kampar-sy sgup, demi anak2 sy) dan sy kira- inilah yg mak sy alami selama ini... sgup buat apa sj demi anak2..Semoga Tuhan sentiasa merahmati mak!!

Aku kenal sangat dengan bonda Ku Masni & Ku Melor iaitu Ku Sepiah. Mak Cik Ku Sepiah seorang ibu tunggal yang amat tabah. Kagum aku melihat ketabahannya. Bila terbaca post anak bongsunya ini tetiba aku teringatkan Mak Cik Sepiah yang amat bersabar dengan kerenah anak-anaknya. Berulang-alik mengambil anak-anak sedikit memenatkan sehingga tidak ada benda lain yang dapat difikirkan namun setiap perbualan dan kata-kata semasa dalam kereta bersama mereka sedikit sebanyak terpahat didalam jiwa mereka. Ibu bapa adalah cermin kepada anak-anak. Semoga keputusan ini adalah yang terbaik Ya Rabb 

24 October 2012

Mode nak balik Kedah

Dalam kepala aku teringatkan mak dan abah. Memang plan aku dan B nak balik raya haji ni cuma ada kekangan iaitu kakak ada exam sebelum dan selepas raya. Biarpun hanya exam hujung tahung kami menghormati kekangan tersebut. balik tetap balik cuma tak lama. Kali ni balik beraya di pida, bulan lepas aku ingat nak buat akikah sekali namun melihat kepada kesihatan mak terpaksa ditunda dahulu lagi pulak balik sekejap saja.

Semalam Incik Rusli menelefon lagi. Seorg abang yg dulunya rapat dengan ku mengadu rasa mengenai adik-adiknya yang juga abang-abangku. Aku seorang adik bongsu pandangan mataku berbeza dengan pandangan kakak2ku mungkin disebabkan perbezaan umur. Namun sebagaimana yang dikatakan oleh Naz suami Angah budaya melayu selalu memperlekehkan pemikiran golongan muda. Mereka masih mengguna pakai budaya aku makan garam dahulu jadi aku lebih tau dari kamu sedangkan ilmu dan pengalaman tidak pernah mengenal umur. Apapun aku masih menghormati mereka sebagai orang tua.
pais atau fayed anak bongsu incik rusli hobinya explore kampung

Semalam baru aku perasan seorang anak menakan telah unfren mungkin selepas aku menegurnya kerana upload gambar bersama awek di muka buku. Semasa menegur niatku ikhlas yelah anak menakan mungkin caraku salah dan orang tidak suka kita membuat teguran. Take note. Those anak menakan terutama anak incik Rusli selalu aku tegur tp mereka terima terutama Bang Am anak menakan comel aku since kecik kalau balik kamping mengekoq Chu Na saja gheja dia. Bak kata angah bukan semua org boleh menerima teguran waima saudara kita sekalipun dan padaku mungkin itu kelemahanku tak pandai menegur cara berhemah kutttt....ampunilah aku ya Rabb

Mode balik kampung dah bermula..... :)






23 October 2012

Tanggungjawap sebagai ibu bapa

Sebagai ibu bapa sebesar mana pun anak-anak mereka adalah amanah kita. Sebagai pemegang amanah adalah menjadi tanggungjawap kita memberi teguran dan nasihat jugak tunjuk ajar kepada anak-anak supaya mareka sentiasa di jalan yang di redhaiNYA.

Ketika anak-anak masih kecil berilah didikan menurut syariat Islam. Pada tahap ini ajarilah dengan sebutan kalimah-kalimah suci Allah (al-Quran). Peringkat usia kanak-kanak mereka akan mudah mengingat apa yang diajar. Oleh itu ibu bapa hendaklah :-
i- Menanamkan asas-asas keimanan
ii- Berlaku adil terhadap anak-anak dalam memberi kasih sayang, pendidikan, makanan, tempat tinggal dan sebagainya.
iii- Mengasuh anak-anak dengan lemah lembut dan bersopan santun.
iv- Mempamerkan akhlak yang mulia dan terpuji.
v- Mengampuni dan mengasihi anak-anak dan lain-lain ahli keluarga dengan penuh kasih dan sayang.
vi- Mendidik anak-anak ke jalan yang diredhai Allah SWT.
vii- Menunjukkan teladan yang baik pada anak-anak.
viii- Bertanggungjawab mencipta sebuah rumahtangga yang aman bahagia untuk didiami oleh anak-anak.
ix- Bertanggungjawab memastikan anak-anak dijaga dengan baik.
x- Bertanggungjawab memberi pendidikan dan pelajaran yang berguna dan menghantar mereka ke sekolah-sekolah.
xi- Mengajar anak-anak mengerjakan sembahyang, mengaji al-Quran dan melatih anak-anak berpuasa.
xii- Mengajar anak-anak dengan ilmu yang dapat menjadi perangsang bagi memperkayakan ilmu Islamnya.
Ibu bapa hendaklah sentiasa menyuruh anak-anak mereka bersifat dengan sifat yang mulia dan murni iaitu sifat-sifat mahmudah. Mereka juga mesti melarang anak-anak dari melakukan perkara-perkara keji dan tidak elok iaitu sifat-sifat mazmumah. Oleh yang yang demikian, ibu bapa mestilah terlebih dahulu memiliki sifat-sifat mahmudah dan kemudian hendaklah diterapkan kepada anak-anak mereka.

Setelah remaja, ajaran-ajaran agama Islam yang berkaitan dalam bidang syariah, aqidah dan akhlak perlu diajar secara terperinci kepada anak-anak di peringkat umur begini supaya mereka mengetahui, memahami dan dapat menghayatinya. Seterusnya perkara-perkara baik dan betul tersebut dapat diimplementasikan dalam kehidupan mereka sehari-hari. Dengan demikian mereka tidak akan mudah terpengaruh dengan ajaran-ajaran yang menyelewen, amal ibadat dan akhlak mereka akan terpandu dengan betul.

Oleh itu ibu bapa amat perlu memberi didikan syariat yang sempurna kepada anak-anak mereka seawal mungkin bermula dari dalam kandungan ibu lagi seperti kata pepatah “Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya’ agar anak-anak dapat hidup bahagia, berjaya dan membesar dalam keadaan sempurna tanpa terpengaruh dengan gejala-gejala negatif yang boleh merosakkan hidup mereka

21 October 2012

Ketawa terapi untuk kesihatan


ADA waktunya kita menempuh hari yang penuh dengan tekanan sedangkan tanpa kita sendiri ia sebenarnya boleh diredakan dengan sedikit jenaka dan ketawa.
Sebab itu terdapat ungkapan yang menyebut 'ketawa itu penawar duka terutama ketika memujuk mereka yang dilanda kemurungan atau kesedihan.
Kebenaran bahawa ketawa itu penawar duka yang mujarab juga sukar ditolak, kerana secara logik pada saat seseorang sedang ketawa tidak mungkin pada masa sama mereka memikirkan perkara yang menyedihkan.
Bahkan, sudah banyak dibuktikan bahawa seseorang yang sentiasa hidup gembira dianugerahkan kesihatan yang berpanjangan.
Golongan perubatan juga percaya bahawa ketawa bukan sekadar terapi yang mampu mengubat ketegangan atau tekanan, bahkan ia mampu menghindari pelbagai penyakit berbahaya termasuk kanser, kencing manis, sakit jantung dan darah tinggi.
Para doktor turut mengakui bahawa ketawa boleh meningkatkan kesihatan dari segi fizikal mahupun mental.
Seorang profesor perubatan dari University Of California Irnive, Amerika Syarikat, Lee Berk dan kumpulan penyelidiknya sejak bertahun-tahun berusaha merungkai bagaimana mood seseorang itu boleh memberi kesan kepada sistem imun dan mempunyai kaitan dengan penyakit.
Mereka mendapati bahawa ketawa turut mempunyai peranan dalam melawan virus, bakteria, kanser dan penyakit jantung.
Dalam laporan awalnya, Berk mendapati bahawa menonton video berbentuk humor selama sejam dapat mengurangkan penghasilan hormon stres dan membantu sistem imun tubuh menentang virus dan bakteria.
Bagaimanapun sebenarnya banyak lagi kesan yang dibawa oleh ketawa. Beliau membuat kajian terhadap 10 orang lelaki dengan mengukur tanda-tanda tekanan atau stres masing-masing dan memberitahu mereka bawah dalam tempoh tiga hari lagi mereka akan menyaksikan video humor.
Semangat atau perasaan setiap lelaki tersebut ternyata meningkat sebelum menyaksikan video itu lagi. Dua hari sebelum tayangan video tersebut tahap kemurungan (dipresi) menurun 51 peratus, kekeliruan 36 peratus, kemarahan 19 peratus, keletihan 15 peratus dan tekanan 9 peratus.
Sejurus selepas menyaksikan video humor tersebut, kemurungan dan kemarahan menurun 89 peratus, keletihan 87 peratus, kekeliruan 75 peratus dan tekanan 61 peratus.
Berk berkata, biarpun sekadar menunggu untuk melihat cerita-cerita humor sudah boleh menceriakan hidup dan mempunyai kesan pada kesihatan. Beliau menggelar pengaruh ini sebagai 'harapan biologi'.
"Kami percaya ini boleh membantu pesakit pulih daripada pelbagai masalah berkaitan mental," katanya.
Jadi secara kesimpulannya, merancang untuk menonton filem berbentuk humor atau menghabiskan masa dengan rakan-rakan yang sememangnya kelakar boleh memberi faedah kepada kesihatan anda.
Justeru beritahu bos, pensyarah atau pengerusi kelab yang anda sertai agar menyampaikan ucapannya dengan lebih ceria dan diselitkan sedikit dengan unsur-unsur kelakar jika mahu pekerja, pelajar atau ahli kelab yang sihat.
Anda juga boleh menampal petikan-petikan yang kelakar pada kalendar memandangkan ia boleh menjadi terapi yang baik.

19 October 2012

Al Humazah (Pengumpat)

Semalam aku panggil Alang Humairaa sambil membuka surah Al Humazah.

Al Humazah (Pengumpat) 1 - 9:

1.Celakalah bagi setiap pengumpat lagi pencela,
2. yang mengumpulkan harta dan menghitung- hitungnya,
3. dia mengira bahwa hartanya (dapat) mengekalkannya.
4. Tidak sekali-kali. Sungguh dia akan dilemparkan ke dalam Huthamah.
5. Dan tahukah engkau apakah Huthamah itu?
6. (yaitu) api Allah yang dinyalakan,
7. yang sampai ke hati.
8. Sesungguhnya api itu ditutupkan atas mereka,
9. (diikat) pada tiang yang panjang.

Sedap kan bila kita mengumpat dan mengata mengenai orang lain walaupun kita telah sedia maklum amaran Allah SWT hukuman sipengumpat namun kita tidak pernah jemu untuk melakukannya.

AUTOMATED ENFORCEMENT SYSTEM (AES)

Last week check saman online. WPK ...... dah kena saman AES di BT 3 Shah Alam High Elite. Cik B terkejut ait tang mana yang kena saman. Pagi lagi tu. "Ala papa tu kan yang kita pi pasar tani Batu 3, tak ingat ka". Cik B tak puas hati. AES ni merupakan pendekatan kepada system based approach yang mampu mengubah sikap pemanduan rakyat Malaysia. Padaku AES memang patut diadakan memandangkan dengan habit pemanduan rakyar negara ini yang agak buruk. Ada sesetengah pemandu tidak peka dengan keadaan sekeliling entah apa yang mereka kejar. Silap sikit nak bunyikan hon. AES dikatakan mampu mengubah sikap, tingkah laku (behaviour) dan budaya pemanduan melalui penguatkuasaan 24 jam. jadi tidak hairanlah jika pengguna jalan raya dari Puchong menghala Putrajaya/Kajang hanya membawa 80km/h setiap hari. Jika tidak jangan harap nak berhemah ketika memandu.

Salah satu kamera di Shell Jalan Puchong - Putrajaya/Kajang


Tip lelaki moden pikul tanggungjawab ketua keluarga

Top of Form

ZAMAN sudah berubah. Cabaran lelaki bergelar ayah dalam era digital tidak sama jika dibandingkan waktu bapa membesarkan kita dulu. Biarpun tanggungjawab teras sebagai ketua dan pelindung keluarga tidak pernah berubah, faktor persekitaran yang berpunca daripada perubahan gaya hidup dan kehendak diri boleh mempengaruhi lelaki dipanggil ayah, abah atau papa ini.

Perubahan persepsi dan nilai termasuk fokus keterlaluan dalam mengejar definisi kejayaan dan kesempurnaan hidup, jika tidak dikawal mampu menjadikan bapa tersasar daripada tanggungjawab utama menjadi ketua keluarga. Kehidupan yang dilihat makin kompleks ditambah pula dunia dihimpit isu keruntuhan nilai, akhlak dan beban ekonomi menjadikan tugas sebagai ayah makin mencabar pada abad ke-21.

Tentunya dalam soal ini, bapa moden perlu lebih fokus serta bijak membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga. Lebih-lebih lagi dalam mendidik anak, lelaki zaman sekarang harus memilih kaedah terbaik melahirkan insan seimbang. Tentunya pengalaman sendiri termasuk pengajaran yang diperoleh ketika membesar wajar dijadikan panduan dalam merencana hidup si kecil.

Bapa moden juga harus bijak mengenal pasti bentuk perubahan dalam pendedahan, tuntutan, keutamaan dan keperluan si kecil yang sama sekali berbeza berbanding ketika dirinya membesar. Perkembangan teknologi, kepesatan pembangunan dan peningkatan taraf hidup memberi kesan langsung kepada persekitaran si kecil dan semua ini perlu diawasi agar tidak memberi kesan negatif dalam hidup anak.

Soal keperluan material atau wang ringgit dalam membesarkan anak juga harus ditangani secara bijak oleh lelaki moden. Kuasa RM dalam kehidupan zaman penuh mencabar ini tidak dapat disangkal. Bapa moden perlu bijak menyusun strategi ekonomi, mencari perlindungan dan kebebasan kewangan yang diperlukan setiap kali mengatur bajet untuk si kecil dan keluarga.
Direnung kembali saat bergelar papa, detik itu tentunya memberi seribu makna dalam hidup lelaki matang. Zuriat yang dilahirkan datang bersama pakej tanggungjawab yang bukan kecil.

Sebagai bapa, masa depan si kecil termasuk soal nilai, pendidikan dan tingkah laku yang hendak dipupuk semuanya terletak di bahu ayah. Inilah tanggungjawab tradisi seorang lelaki bergelar bapa yang perlu dilaksanakan dalam apa cara sekalipun dalam melengkapkan pengertian serta aprisiasi dari anugerah yang diperturunkan Allah.

Jika dilihat sekarang (mungkin sesuatu yang boleh dibanggakan), bapa moden lebih banyak menghabiskan masa bersama anak. Istilah participatory fatherhood jelas merungkai karektor bapa moden. Ketepi sifat dan bengis ayah pada zaman silam - walaupun ia sebenarnya menjadi teknik mendidik paling berkesan pada era dahulu kala, bapa moden cenderung mendekati anak sebagai rakan sendiri malah sanggup menggantikan ibu melakukan kerja-kerja rumah.

Bapa moden yang mewakili kelompok usia awal 30-an hingga 40-an sekarang dilihat terbabit secara aktif dalam soal penjagaan anak atau parenting. Mungkin ada juga segelintir lelaki masih terikat dengan identiti ayah zaman silam, lelaki hari ini lebih terbuka dan menyedari pentingnya terbabit secara langsung dalam proses membesarkan anak.

Lelaki moden mula melihat kepentingan terbabit secara aktif dalam proses penjagaan anak, bukannya menyerahkan bulat-bulat kepada isteri atau dalam kes lebih teruk kepada pembantu rumah. Tidak hairanlah lelaki moden hari ini cenderung mencari bahan bacaan panduan membesarkan anak selain sama memikul rutin penjagaan si kecil seperti menukar lampin, membuat susu dan memandikan anak.

Bapa moden juga aktif mengambil tahu perkembangan anak-anak baik dari aspek fizikal mahupun rohani. Jika anak bersekolah, bapa mengambil inisiatif mengambil tahu apa yang dipelajari si kecil atau bertanyakan soal siapa rakan-rakan si anak. Bapa juga mengambil berat soal pencapaian akademik anak di sekolah - amat berbeza berbanding dulu apabila ibu saja yang dilihat sering menandatangani kad kemajuan atau prestasi anak.

Tidak hairanlah, disebabkan terbatasnya peranan ayah dalam proses pembesaran anak, ada antara kita memiliki persepsi bapa sebagai individu yang sukar difahami atau distant figure. Ayah dikatakan individu yang sukar didekati, dingin dan tidak beremosi. Amat malang berlakunya situasi sebegini kerana sedar atau tidak, kesannya dirasai hinggalah si anak sudah berumah tangga dan memiliki keluarga sendiri.

Mungkin banyak puncanya jika disoroti mengapa ayah menjadi insan yang sukar dimengertikan atau umpama terlalu ‘jauh’ dari keluarga sendiri. Mungkin faktor bebanan kerjaya dan tumpuan terhadap usaha mencari wang demi membina keluarga ketika usia mudanya, bapa terlupa soal hubungannya dengan si anak. Selain itu, sifat seperti terlalu mengejar kesempurnaan dan enggan menerima pandangan orang lain misalnya, menambah lagi tekanan dalam hubungan.

Bagaimanapun, ayah biar apapun persepsinya, tetap ayah. Mana mungkin jasa dan pengorbanan ayah dibalas ganti dan jika ayah menjadi insan yang terlalu ‘jauh’, sebagai anak berusahalah memperbaiki hubungan. Ini kerana mungkin apa yang terpendam dalam hati masing-masing perlu dirungkai kerana bak air, kasih sayang dalam sesebuah keluarga tidak akan putus.

Berita baik menunggu golongan papa hari ini ialah kita masih belum terlambat untuk membuat perubahan. Andai diuji godaan zaman moden hingga bapa hilang pertimbangan, segeralah kembali ke pangkal jalan. Tidak ada manusia yang sempurna, namun jadilah bapa penyayang, prihatin dan paling penting, teman baik kepada anak sendiri.

Oleh Shamshul Azree Samshir
sazree@bharian.com.my

http://feedjit.com/images/transparent.gif?r=412878270http://feedjit.com/images/transparent.gif?r=959838233

Tip jadi bapa pada abad ke-21!



1. Sayangi wanita bergelar isteri dan ibu kepada cahaya mata anda.

Cukup lojik memulakan senarai 10 tip ini dengan elemen pertama iaitu isteri anda. Jika bukan kerana isteri anda yang melalui tempoh getir sembilan bulan, anda tidak akan menjadi seorang papa. Sayangi isteri dan berikan sokongan dalam apa juga segenap aspek. Jika isteri anda hamil, prihatinlah dengan perubahan fizikal dan emosi yang dilaluinya. Peruntukkan masa privasi bersama isteri biarpun anak sudah beranak lima. Bantu isteri dalam melakukan semua tugas rumah dan menjaga anak.

2. Berbincang dengan isteri setiap masa.

Dalam mencari kerukunan rumah tangga, tidak ada pilihan melainkan anda dan isteri berbincang mengenai apa saja perkara. Jika membabitkan soal penjagaan anak, anda wajar bertanya isteri masalah yang dihadapinya. Jika isteri bekerjaya, atur jadual harian supaya keperluan anak anda dipenuhi setiap masa. Jangan jadikan bebanan kerja di pejabat sebagai alasan menyerahkan segala-galanya kepada isteri.

3. Tunjukkan kasih sayang kepada isteri dan anak.

Bapa moden harus bebas daripada stereotaip sukar didekati atau individu yang tidak beremosi. Tidak ada salahnya memberi ciuman kepada isteri dan anak setiap pagi sebaik bangun dari tidur. Kemesraan dan hubungan erat yang terjalin antara anggota keluarga akan hanya memberi satu keputusan - anda kecapi bahagia sehingga usia tua.

4. Habiskan masa bersendiri dengan anak.

Tidak salahnya anda menghabiskan masa bersendiri dengan anak - hanya anda berdua! Bawa anak melakukan aktiviti yang digemarinya atau sekadar beriadah bersama di taman tema, jogging di pagi hari atau membaca buku untuk anak anda. Dengan cara ini, anak akan lebih mengenali si kecil dan mengesan karektor atau kecenderungan anak.

 

5. Kongsi hobi anda bersama anak.

Dedahkan si kecil hobi atau kegiatan masa lapang anda. Tidak salah berkongsi minat seperti bermain alat muzik, bersukan, berkhemah atau bermain catur dengan si kecil. Dengan cara ini, anak anda akan lebih bersikap terbuka dan sedia berkongsi apa saja perkara bersama anda.

6. Jangan abaikan si kecil hanya kerana beliau anak perempuan.

Tidak dinafikan, ada bapa cenderung memencilkan anak hanya kerana jantinanya perempuan. Anak perempuan juga memerlukan bapa sama seperti anak lelaki. Tidak salah menghabiskan masa bersama anak perempuan termasuk mengajarnya bagaimana menggunakan peralatan pertukangan. Anak perempuan juga perlu diajar situasi berdepan dengan golongan dewasa baik lelaki atau perempuan.

7. Anggaplah anak sebagai teman sendiri.

Bagaimana mahu mendekati si kecil andai dirinya ketakutan jauh sekali meluahkan perasaan kepada anda? Bapa moden perlu menjadikan anak sebagai rakan dengan perhubungan lebih santai atau tidak terlalu menekan. Namun, jangan terlebih-lebih kerana bimbang anak tidak takutkan anda pula. Biarpun anda boleh menjadi pendengar setia, pastikan anda tegas dan anak mendengar kata.

 

8. Jadi idola kepada anak sendiri.

Tunjukkan contoh baik kepada anak anda. Jika anda mahu anak berdisiplin, tunjukkan perilaku sama. Ingat, anak cekap memerhati dan meniru perlakuan anda.

9. Makan bersama setiap kali berpeluang.

Bagi anda yang bekerjaya, mungkin sukar untuk pulang ke rumah dan menikmati makan malam bersama anak setiap malam. Namun, setiap waktu terluang terutama pada hujung minggu, pastikan anda makan bersama seisi keluarga. Ketika bersama, bermacam cerita boleh disampaikan kepada anak termasuk perkara berbangkit seperti soal kerjaya anda, persekolahan dan aktiviti mingguan.

10. Ikuti perkembangan semasa dan kecenderungan generasi muda sekarang.

Usah terbelenggu dalam dunia sendiri, bapa moden seharusnya bersifat lebih terbuka dan mengikuti perkembangan dunia terutama yang melingkari kehidupan generasi muda. Kenali apa itu i-Pod, web tv mahupun ruang sembang siber. Ini penting supaya anda dapat mengawal selain mengetahui kecenderungan atau minat anak anda.
Sumber : BHarian 2009/06/20

 


18 October 2012

Al waleed enam bulan sudah

Muka budak tecit yang buatkan mama nak balik rumah saja
Saya demam, batuk, sesak nafas huk huk huk

The Grass Is Always Green And Greener On The Other Side

Kata blogger lelaki itu, lelaki, sejak kamu terima akad isteri kamu itu, dia adalah di bawah tanggungjawab kamu sepenuhnya. SEPENUHNYA! Bermakna tanggungjawab suami adalah membimbing isterinya dari semua segi dan juga menyempurnakan segala keperluan mereka sekeluarga. Ibaratkan kita suka menyalahkan ketam yang mengajar anaknya berjalan betul sedangkan dia pun berjalan mengiring (ketam berjalan kah?) lah kan, kita menyalahkan isteri pula bila kita curang. Adil tak?

Alasan sunyi sepi, Lelaki, kalau kamu sunyi sebab kamu atau isteri di luar kawasan, divert kesunyian tu dengan minum dan lepak dengan kengkawan, atau surf internet baca bahan ilmiah sikit, atau online aje dan bertenetlah dengan isteri kamu. Kalau tak boleh jugak, minta tukar saja. Kalau sunyi lagi sebab berdua aje, buat anak atau ambil bayi2 yang dibuang tu. Banyak benda bermanfaat dan separa manfaat boleh dibuat.

Alasan wife terlalu sibuk dengan anak-anak, Lelaki, kalau wife sibuk dengan anak, kenapa kamu tak join mereka sama? Itu benih kamu jugak, bukan anak kutip tepi jalan ok. Kalau diorang bagi2 gift pet society kat fb sambil gelak2, kamu join la sekali, bukanlah main sama tapi at least komen la ape2 menunjukkan kamu berminat dgn aktiviti mereka. Bukan dari jauh jeling sambil cakap, 'fb lagi'. Kalau diorang sibuk kat dapur bakar kek cawan, jengah2lah sambil puji sikit2 anak kamu tu, 'pandai anak abah kecik2 dah belajar masak'. Kan ke kalau dah siap kek cawan tu, kamu yang akan makan jugak. Samalah dengan aktiviti lain. Ini tidak, bila wife layan anak kamu jeles sampai tuduh isteri abai2kan kamu, padahal kamu boleh aje join mereka dan jadikan rumahtangga happening, kannn?

Alasan perempuan yang terhegeh-hegeh padanya, Lelaki, kalau ada perempuan terhegeh2 kat kamu, kamu layan macam biasa sajalah. Tak payahlah bergurau sampai bertepuk tampar. Aku paham, bila dia terhegeh2, makanya dia akan berpakaian molek2 dan mengada2 dan perfume semerbak sehingga lama2 kamu pun terperangkap. Apa kata lain kali bila dia datang begitu kamu terus sound, 'Kau ni macam gro pulak aku tengok. Pakai tak senonoh, perfume macam bau minyak atar aje. Lemas lah aku. Pi jauh2!'. Samada dia akan paham mesej yang kau nak sampaikan, atau esok dia pakai jubah utk tackle kau pulak. *pengsan*

Lelaki, masa berkawan, atau bercinta, kau tak akan nampak benda buruk kat perempuan itu. Walau matanya juling sekalipun, kau akan rasa renungan mata dia menusuk kalbu yang paling dalam. Walau kat belakang kau, dimakinya cleaner sebab termop kasut mahal dia masa kat restroom tapi kat depan kau dia guna suara yg penuh sopan santun dan berhemah lagi, kau masih kata dialah wanita melayu terakhir Tanah Melayu. Hipokrit nya, memang begitu kan masa bercinta - sebab BELUM DAPAT!

Lelaki, bila dah tergoda, makin lama makin kuat perasaan tu. Kalau dilayan, habislah kamu hanyut dalam godaan syaitan. Eceh macam ustazah lak aku ni. Lalu kau pun bercinta penuh syok dan abaikan tanggungjawab dan akhirnya, kau salahkan takdir yang menemukan kamu berdua. Padahal masing2 dah melayan perasaan kan.
 
Bila dah takdir, dan sudah terperangkap jauh, makanya susah untuk berpatah balik. Ada di antaranya akan memasang angan2 kawen lagi. Pada si isteri diberi alasan mampu, maklumlah gaji pun tinggi, bakal isteri baru juga bekerja dan mampu menolong menyara keluarga, jadi apa lagi yang perlu dihiraukan.

The Grass Is Always Green And Greener On The Other Side itu yang aku boleh simpulkan selalunya kita spouse tidak melihat kelebihan pasangan kita dan kita selalu nampak kelebihan orang lain itulah kebodohan dan stupidnya kita. Allah swt telah tetapkan itulah jodoh terbaik kita dan mengapa harus ada kecurangan dalam sebuah perkahwinan. Fikir jauh dan fikir panjang itulah pesan mak supaya kita tidak melakukan sesuatu yang akan membinasakan diri suatu hari.




17 October 2012

Cara mengurangkan kos Hari Perkahwinan

Semalam semasa balik dari opis aku singgah di kedai untuk memberi ice cream topten yang kakak kirimkan. Sempat mata menjeling muka depan Majalah Wanita Cara Mengurangkan Kos Hari Perkahwinan. Aku tersenyum. Kita ni nak buat apa saja nak bagi orang tengok itulah antara penyebab mengapa kos hari perkahwinan bertambah-tambah. Di tambah lagi dengan promosi perkahwinan artis yang meletup-letup. Ia umpama iklan yang memberi pengaruh kepada orang di luar sini.
Info hantaran terkini
Aku pernah menjadi raja sehari. Aku seorang penjawat akaun dan definisi hidupku amat simple. Buat ikut syariat dan agama dalam apa saja langkah kehidupan kita.Aku amat bersyukur ada abah yang sealiran pemikiran denganku. Wang hantaran yang dikenakan kepada cik B boleh dikatakan rendah berbanding harga pasaran macam nak jual barang pulak. Aku dan cik B tidak mengeluarkan belanja yang banyak dalam majlis perkahwinan kami tak ada pelamin walaupun abah menumbangkan seekor lembu dalam majlis tersebut. Aku tidak menggunakan khidmat andam sbb aku tak suka muka diconteng selamat duit ***pegang calculator. Abah dan mak adalah insan yang selalu memikir jauh kehadapan. Selalunya jika kenduri jiran tetangga abah dan mak tidak kering tangan menolong dan memberi mengikut kemampuan. Alhamdulillah semasa majlis perkawinanan ku penuh satu rumah dengan bunga telur, hantaran erm selamat lagi RM RM mahai teloq bunga dia lagi bukan sekupang dua dan saudara dan jiran menolong. Cadar aku belikan versi English Cotton walaupun mak memang marah gila sbb masa tu trend cadar satin. Dalam kepala aku versi jimat cadar cotton boleh guna lama dan selesa erm sampai sekarang dah 15 thn cadar dan comforter tu masih ada. Kalau buat susut nilai cadar aku dah dapat profit he he he.

Dalam kepala hotak saving saving ..semalam masa dok bersembang dgn cik B pun dok kata kat dia dia ni lagi 16 thn nak retire kena maksimumkan saving minimunkan debt. Kita tak tahu apa akan berlaku dimasa depan kita seperti yang normah tulis dalam blog dia cempakamelur "Bagaimanakah mereka (anak2)? Dengan siapakah mereka hendak duduk.Mampukah orang melayani karenah mereka. Sudah biasa mempunyai pelbagai keinginan yang biasanya dipenuhi. Setiap kali raya, baju baru yang berjenama. Segala kelengkapan sekolah yang sempurna. Segalanya baru setiap tahun. Hujung minggu jalan-jalan bersama. Hujung tahun lagi jauh perjalanan. Kelas tambahan, kelas al quran semua berbayar.Itu belum kira lagi pelbagai rencam kehidupan masyarakat kini yang serba mudah, moden dan berteknologi. anak-anak kita sudah biasa dengan semua itu. Bagaimana jika kita tiada?"

Sebenarnya hari perkahwinan cuma sehari mengapa kita harus memhabiskan ribuan ringgit untuk satu hari sedangkan langkah kita beribu-ribu hari lagi. Pada aku tidak wajar menggunakan wang untuk sesuatu yang tidak memberi menafaat seperti pelamin, andam, photo. Memang benar kita ingin mengenang hari yang bersejarah namun bait-bait akad itu sendiri yang wajib kita ingati berbanding gambar2 dan pelamin. Teringat kata-kata seorang saudara pada yang dok mengatai nak bercouple cuba pi belek susu baby, lampin baby berapa harga sebelum nak terhegeh berlaki atau berbini...suatu kata2 yang agak keras tapi sebagai ingatan supaya kita sentiasa beringat. Sediakan payung sebelum hujan.

Jom mencuba resepi Puding Roti, Kueh Sago, Roti teloq, Kueh Wadey dan Kari Kedah Mai

Puding Roti
Visi Oktober mencuba resepi kan....puding roti memang selalu buat tp selalunya mcm mcm tu saja kali ni buat sekali dengan sosnya ....letak di meja tgok baby waleed dah habis dikerjakan cik B dan anak-anak resepinya aku ambil dr link yang ada dalam blog bff aka anak menakan normah Duniaku.

Roti telur
Breakfast punya menu. Cik B memang bukan jenis makan yang berat. Nilah yang selalu bini dia buat kalau tak buat telur separyh masak he he he. Menu senang dari dulu dia kata, "papa bab makan memang senang mama goreng telur pun papa makan" memang betul. Bukan susah pun nak buat kena ada roti gardenia (yang aku guna la) teloq 2 biji gula 3 sudu. Pecahkan teloq dan kacau dengan gula sehingga gula sebati dengan telur. Panaskan kuali masukkan butter. Rendam roti dalam telur yang telah dikacau dengan gula dan letakkan atas kuali leper yang panas. taraaa dah siap senangkan. Ini pun kalau letak atas meja mau sebuku big jumbo gardenia habis dikerjakan papa & anak2.

Kueh sagu hijau
Kueh sagu lagi yang cik B dan al khattab suka. Ada saja stok sagu di rumah. "mama sagu ada lagi" tanya cik B word nak hint suruh buat kueh ni.

1 cawan sagu (rendam dulu sagu)
2 cawan air
1/2 cawan gula
Kelapa parut dan sedikit garam – digaul
Sedikit pewarna merah (warna lain pun boleh)
Cara-cara
  1. Bersihkan sagu.
  2. Masak air dan gula sehingga larut.
  3. Masukkan sagu dan kacau sehingga likat.
  4. Masukkan pewarna merah dan kacau sehingga sekata.
  5. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Kemudian potong dan gaulkan dengan kelapa parut.
Kalau ikut petua mertua sagu perlu dimasak dulu dengan air supaya sayu tersebut tidak bermata-mata (putih) kemudian dimasukkan air gula. Aku modified masak sagu dan kukus langsung tak ada mata.

Kueh Wadey
Kueh ni mak jang shah alam selalu buat dan cik B memang suka sebenarnya apa saja yang mak jang buat cik B suka. Macam sago, kacang dal  antara stok yang wajib ada.

bahan-bahan
100gm kacang dal (rendam dahulu)
2biji bawang merah
4 biji lada kering
jintan putih
jintan manis
garam

cara-cara
1.kacang dal direndam dahulu,3-4 jam(lagi lama lagi bagus) yang di atas sbb tak lama direndam jadi aku sikit derhaka tambah tepung sbb nak blend tak boleh tambah air bila cair tambah tepung dah jadi mcm kodok kacang dal he he he he
2.Kisar halus kacang dal,kemudian toskan kacang dal,jgn terlampau kering sgt,nnt susah nak bentuk
3.Bawang Merah & Lada Kering dipotong sederhana besar
4.Masukkan kacang dal yg dikisar dalam mangkuk,campurkan bawang merah,lada kering,jintan manisjintan putih dan garam kedalam kacang dal dan gaul sebati
5.Ambil sedikit kacang dal,bentukkan bulat dan kemudian penyekkan sedikit untuk membentuk kacang dal
6.Goreng smpai warna kekuningan

Kari/Gulai Ikan duri
 Resepi turun temurun pida he he he fresh from atas dapur kat atas meja pun lagu ni la. Anak2 pesyen tak suka kalau gulai ka sayoq ka tomyam ka letak dalam mangkuk.Cik B memang suka gulai pida jarang aku nak buat sbb kalau buat makan anak2 beranak ni berganda-ganda terutama si Al Khattab papa dia tak pa la makan la lagu mana pun menten kurus. Sekali sekala saja no.

Bahan:
Ikan duri/Ikan tenggiri/Bawal/ikan menung pun boleh
4 sudu rempah kari ikan (aku pun chap O versi Kedah) masukkan air panas half tea cup.
air asam jawa
Kacang bendi (alkhattab pangge kacang telinga)
Santan 
Garam secukup rhasa
bawang merah dan putih ...ikut suka hati 
halba
minyak masak 7 sudu

Cara membuatnya

Blend bawang merah dan putih. Bahagikan 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan bersama rempah yang di rendam air panas. Sebahagian lagi dicampur dengan halba dan daun kari *kalau ada la* selalunya aku tak masukkan sbb nanti anak2 tanya, "mama kenapa ada rumput dalam kari ni". Bahagian yang dicampur dengan halba ini  ditumis sehingga kekuningan kemudian masukkan rempah. Kacau sehingga rempah masak kemudian masukkan air asam **kalau ikutkan kak ipaq selalu dia masukkan air asam selepas santan** kacau lagi  kemudian masukkan ikan. Agak2 la ikan tu nak masak masukkan bendi. Kemudian santan. kemudian masukkan garam. Dah masak hidangkan untuk di makan.




15 October 2012

Tempat yang dekat dan paling jauh

Isnin 15.10.12, 6.30 pm sampai di rumah, ambil Waleed di rumah ibu sampai di rumah mula tukar title dari seorang Credit Control kepada Isteri dan ibu. Di dapur dengan baju kerja. 7.00 pm cik B sampai. Terkocoh sana terkocoh sini rakaat ke dua soalat maghrib kedengaran azan Isya. Selesai solat aku termenung teringat teka teki Al Khattab pada kakak dan Alang, "cuba teka tempat apa paling jauh", jenuh mereka meneka tidak seorang pun dapat menjawap. "Masa lepas, kita mana boleh turn back to past he he he". Kita memang tidak dapat pulang kembali ke masa silam. Khilafnya aku. Mana mungkin aku nak turn back ke pukul 7 petang untuk solat dan mana mungkin untuk aku kembali ke masa silam untuk memperbaiki sejarah. Past is past. Sebab itulah Allah SWT membuat laluan taubat supaya hambanya tidak rasa gelisah dengan masa yang ditinggalkan dalam kerugian.

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :
Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = ” Orang tua “
Murid 2 = ” Guru “
Murid 3 = ” Teman “
Murid 4 = ” Kaum kerabat “
Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).
Imam Ghazali = ” Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”
Murid 1 = ” Negeri Cina “
Murid 2 = ” Bulan “
Murid 3 = ” Matahari “
Murid 4 = ” Bintang-bintang “
Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.
Iman Ghazali = ” Apa yang paling besar didunia ini ?”
Murid 1 = ” Gunung “
Murid 2 = ” Matahari “
Murid 3 = ” Bumi “
Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”
IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat didunia? “
Murid 1 = ” Baja “
Murid 2 = ” Besi “
Murid 3 = ” Gajah “
Imam Ghazali = ” Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”
Imam Ghazali = ” Apa yang paling ringan di dunia ini ?”
Murid 1 = ” Kapas”
Murid 2 = ” Angin “
Murid 3 = ” Debu “
Murid 4 = ” Daun-daun”
Imam Ghazali = ” Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat “
Imam Ghazali = ” Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? “
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ” Pedang “
Imam Ghazali = ” Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri “