31 October 2011

Sambal Bilis sempoi & ala2 mood malas...

Sunday ....

Sebenaqnya makanan dlm icebox dah out of stok ada lagi la saki baki tp kaki aku & cik B macam malas saja nak ke pasar. Operasi menyelongkar. Ikan bilis ada, terubuk masin jiran depan rumah Ann & Ayam bagi pun masih ada, kentang ada....


Sambal Bilis sempoi & ala2 mood malas...

Bahan2nya...

Segengam ikan bilis
Cili boh sesuka rhasa
bawang yang sudah dipotong
Asam keping
Garam & gula secukup rasa

Cara membuatnya

Tumiskan bawang, masukkan cili boh tggu sehingga cili masak & masukkan bilis yg telah dicuci ...kacau sehingga nampak garing ..then angkat hidangkan lepas tuh boleh ngap ngap samada dgn nasi ataupun roti gardenia.



Mentekeblood di Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram

Destinasi seterusnya pada sabtu lalu ....jalan-jalan cari makan....Restoren Aroma Ikan Bakar, Jeram jeng jeng jeng. 15 minit dr Kuala Selangor. Senang saja nak cari samada pakai GPS atau goggle search atau lagi sonang tanya org he he he. Sesampainya kami di sana fuhhhh...penuh parking.

Order makanan, cik B & alkhattab memilih ikan, udang, sotong dan ketam....mama & anak2 dara

cantik pemandangan laut di petang hari

sejuk mata memandang

sambil menunggu food berposing la anak2 dara mama ni
mana papa & khattab ni....
 Sementara menunggu hidangan Cik B & anak2 teruna ke suaru untuk solat maghrib...kemudian aku & anak2 dara. Terpaksa Q untuk mengambik wuduk. Diharap pihak restoren dapat membuat lebih banyak tempat berwuduk untuk kemudahan umat Islam yang datang. Surau ok. Balik solat dah sedia hidangan atas meja...bersedia untuk ngap ngap ngap.

ni dia ...food yg dah di order juzz for family kita org je

ikan 3 rasa ni mmg bezzz..yummy

Ketam ni tahap boleh la

sotong goreng teoung anak2 ckp kurenggg....

prawn butter ....ok gak
Harga ok la berpatutan & ikan, sotong, udang & ketam pulak fresh......ttp kena rushing makan sbb cik B kalut nak balik tgok bola N9 vs Trengganu.


Taman Air tawar Kuala Selangor

Selepas menaiki trem untuk turun bukit, kami ingat trem akan berhenti di tempat kami naik tadi rupanya tekaan kami silap, trem terus menuju ke Taman Ikan Air Tawar berdekatan dengan Bukit Melawati bersebelahan dengan Taman Alam Kuala Selangor.


Taman Ikan Air Tawar yang dikelilingi pokok paya bakau memberikan suasana yang redup dan sejuk. Terdapat pelbagai jenis ikan air tawar .....amat bagus pada anak2 yanga selalu tanyakan mama nama2 ikan. He he he mama pun blur juga spesis ikan air tawar yang kenal cuma ikan haruan, puyu, sepat, lampam, selat, keli....yang lain tu he he he kena google la.

tempat menyimpan ikan air tawar

barang2 yg digunakan untuk menangkap ikan air tawar ada di display di galeri di sini

tunggu trem nak balik

senyum .....jgn kata apa apa he he he



Jalan2 Bukit Melawati Kuala Selangor




Selesai menikmati hidangan makan tengah hari terus kami sekeluarga bersiap menuju ke Kuala Selangor. Konon hanya mahu ke Jeram....kami menggunakan LDP kemudian NKVE ke arah Ipoh kemudian memasuki laluan Kuala Selangor melalui Lebuhraya Guthrie. Sebenarnya ni bukan jalan terdekat tapi konon nak guna laluan baru teringin nak masuk perkampung Ijok. Mmg ok laluan ni jalan lengang dan tak banyak kenderaan. Asar kami dah sampai di Pekan Kuala Selangor dan terus ke Masjid Jamek berdekatan dengan Bukit Melawati. Kali terakhir aku ke sana tahun 1995 kenangan bersama abang Lie dan keluarga.

Bukit Melawati - Berdasarkan sejarah, Kuala Selangor telah wujud seawal abad ke 16 lagi. Kawasan lain seperi Jeram, 10 meter dari Permatang di sebelah bertentangan Sungai Selangor juga telah wujud . Kawasan-kawasan ini adalah di bawah pemerintahan Empayar Melaka dan selepas itu pula di bawah pentadbiran Empayar Johor.
menaiki trem


Yess..dah sampai hepi anak2 bila tgok rumah api ni

Sejarah kubu ini bermula semasa kejatuhan Syarikat India Timur Belanda selepas perang ke-4 Belanda-Inggeris (1780-1784). Apabila pengaruh Belanda sudah hilang, Selangor telah kembali diperintah oleh Johor dan Riau telah menyerang Melaka yang juga di bawah pemerintahan Belanda tetapi gagal. Belanda kemudian menyerang Selangor dan menawan Kuala Selangor pada Julai 1784.
pemadam api yg digunakan zaman dahulu

terpaksa dukung sbb siddiq pun takut dgn lotong

mama tgok dr jauh saja


Semasa serangan, Kubu Melawati telah musnah tetapi dibina kembali dan diberi nama sebagai Kubu Altingsburg mengambil nama Jenderal Gabenor Belanda.Setahun selepas itu, iaitu pada 28 Jun 1785, Sultan Ibrahim dengan pertolongan abangnya, Dato’ Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Abdul Majid dari Pahang menewaskan Belanda dalam satu serangan pada waktu malam. Serangan yang bermula selepas waktu Isyak itu telah berjaya menyelamatkan Bukit Melawati sebelum matahari terbit..Sejak dari hari itu, sehinggalah British mengambil alih kuasa pada tahun 1874, kota ini telah menjadi saksi kepada banyak peristiwa perang.

Selesai solat Asar di masjid Lama Kuala Selangor kami ke kaunter tiket trem berhampiran Kami menaiki Bukit Melawati dengan trem yang berdekatan Masjid Lama Kuala Selangor. Bukan main suka kakak, abang, alang & siddiq dapat menaiki trem ni. Tiket berharha RM3 bagi dewasa dan RM1 (kanak-kanak). Dalam perjalanan, boleh melihat tiga makam Sultan Selangor, runtuhan kota lama dan batu hampar yang pernah menjadi tempat pesalah menjalani hukuman pancung. Erm ok jugak kan sekali sekala membawa anak2 ke tempat bersejarah macam ni.  

kelihatan meriam lama di sekeliling muzium
Apa pun dalam suasana hepi ada yang tak menarik di sini terlalu banyak lotong berkeliaran yang agak menganggu ......yelah aku ni ngeri sikit dengan binatang seumpama ini tp cik B & anak2 selamba saja melayang binatang yang agak jinak dengan manusia ini.



21 October 2011

Sesuatu yg tidak kita duga

2 hari lepas terima call dr Odah, As Siddiq babysitter. Aku diberitahu Siddiq muntah tidak berhenti, dia meminta kebenaran membawa As Siddiq ke klinik berhampiran. Aku telepon cik B untu memaklumkan keadaan As Siddiq dan Cik B meminta aku sendiri pulang dan membawa As Siddiq ke panel family Medical Center yang biasa kami kunjungi. Selesai membuat listing debtor report terus aku pulang...8 minit dr opis. As Siddiq nampak lemah dan tidak bermaya. Sesuatu yang menakutkan aku dan suami yelah dulu As Siddiq pernah admit dengan masalah yang sama.....
pucat & lesu

Dalam kepala asyik memikirkan apa yang salah yang aku berikan yang telah menyebabkan keadaan As Siddiq menjadi sebegitu. Kesian anak mama.

Kebetulah telah berada di medical center tersebut aku pun terus mendaftar untuk diriku memandangkan kondisi aku sedikit lemah manakala tangan sebelah kiri mulai sakit dan kebas-kebas. Doktor Fadhilah menyarankan aku bertukar Doktor Pakar Kardio.....katanya padaku Doktor Pakar Kardio lelaki selalu under estimated patient wanita. Bagi mereka peratus serangan jantung pada wanita adalah rendah berbanding lelaki. Kata Cik B mama kena kuat demi keluarga. Doaku...

"diberikan kesempurnaan kesihatan dunia & akhirat di dalam urusan agamaku, dunia, keluarga dan harta. Moga dipelihara aurat dan imanku. Ya Allah jagalah aku dr hadapan, belakangku, kiri, kanan serta atasku...dan aku berlindung dengan keagungan MU agar aku tidak dicurangi dari bawahku".....


20 October 2011

Suatu kisah anak mangsa penceraian

Aku pernah bertemu dengan seorang anak muda, kagum aku dengan ketabahannya. Berusia 18 tahun lepasan SPM tetapi tanjak bagai pemuda 20an. Seorang yang matang dan bersungguh dalam melakukan pekerjaan.

Selalu dia bercerita mengenai adik beradiknya, bapanya dan adik beradiknya. Tiba-tiba suatu hari dia bertanya padaku, "kak tak tahu ke hal saya". Aku mengeleng. Rupanya dia anak mangsa penceraian, ibu dan ayah masing-masing telah mempunyai keluarga sendiri. Dari zaman sekolah menengah dia hidup sendirian kekadang menumpang dengan bapa saudaranya. "Tak balik jumpa mak ka", tanyaku dalam loghat Kedah. "Kak, mak saya tu kuat memaki ....tambah dia tahu saya datang tinggal dengan ayah bertambah teruklah marah dia pada saya", ceritanya. "Tapi kak saya dah beli hadiah pada adik saya", sambil dia menunjukkan hadiah tersebut. "Takkan lah mak marah lagi dengan ayah bukankah masing2 sudah ada keluarga", tanyaku, kesian melihat kerinduannya kepada adik-adiknya. "Kak tak kenal dengan mak saya", katanya berlalu. Namun aku pasti ibunya seorang yang cantik.

Terkini aku dengar adik-beradiknya telah tinggal bersama ayahnya. Isteri kedua ayahnya seorang yang lemah lembut dan amat rajin orangnya begitu juga dengan bapanya. Aku kenal orang itu. Mereka berkahwin setelah ibu pemuda ini berkahwin dengan lelaki pilihan hatinya.

Bila aku terkenangkan adik ini sebak hatiku ..yelah saat orang lain hanya tahu meminta duit ayah dan emak dia berhempas pulas melakukan kerja part time untuk menampung yuran pengajiannya di kolej. Semoga Allah SWT memberinya kejayaan dunia & akhirat.

19 October 2011

Moody


Pagi tadi semasa dalam perjalanan menghantar kakak ke sekolah, dia diam dan agak moyok (wajah tidak ceria). "Kenapa ni kak", tanyaku. Masih diam. Membisu seribu bahasa. Anak ini memang agak moody....

Aku ini berada dalam suasana abah, mak, kakak dan abang yang sentiasa membuatkan hidupku ceria. Moody..tak pernah kut. Malah nak tiba-tiba berwajah masam sebegitu rupa....oh tidak. Paling aku tidak suka dengan situasi tiba2 orang yang dekat dengan aku moody.

Nak moody ..moodylah kak ...cuma mcm yang mama katakan dalam kereta tadi orang sekeliling kita tidak suka dengan sikap moody tu. Moody akan mempengaruhi aura kehidupan sekeliling kita. Jangan biarkan faktor luaran mempengaruhi mood harian kita. Diri kita penentu kebahagian kita. Diri kitalah yang bisa mewujudkan mood ceria dan memberikan suasana tenang pada insan lain.

18 October 2011

Iqrak...bacalah

5.9.2009 menerima hadiah tafsir dr Cik B....dia mengetahui keinginan aku hanya kepada buku bercorak ilmuan dek itulah di belikan aku tafsir Al Quran itu.
Tanpa membaca membuatkan jiwa aku kosong. Tanpa pengisian ilmu aku bagai tidak bermaya. Membaca membuatkan dunia didepan kita terasa luas.

Membaca memiliki proses timbal balik antara individu secara total dengan informasi yang dibaca. Seseorang yang membaca akan memperoleh pengetahuan (ilmu). Membaca Al-Qur’an bererti menimba ilmu dari Al Qur’an. Membaca alam bererti menggali pengetahuan dan alam. Membaca tidak sekadar melihat atau mengeja bacaan tanpa mengetahui arti. Aku masih dangkal ilmu masih perlu menyelam jauh kedasar mengutip ribuan ilmu disamping mencari keredhaanNYA. Ya Rab tetapkanlah aku,suami dan zuriat kami dlm mentaati mu dan peliharilah kepatuhan kami padaMU...ya Allah.

اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَق َ(1) خَلَقَ الْإِنْسَانَ مِنْ عَلَق ٍ(2) اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ(3)الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ (4) عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ(5)

‘Iqra’ (bacalah) denqan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan. Dia telah Menciptakan manusia dari segumpal darah. Iqra’ (bacalah), dan Tuhanmu lah yang Paling Pemurah, sang Mengajar (manusia) dengan perantaraan kalam. Dia Mengajarkan kepada manusia apa sang tidak diketahuinya. (Q. Al ‘Alaq: 1-5)


15 October 2011

Sahabat

Aku agak rapat dengan 2 sahabat ini.....orangnya dr negeri yang sama kedua2nya mempunyai personaliti yang amat menarik hatiku mungkin sebab itulah hubungan kami kekal lama. Seorang bernaung dibawah zodiak Capricorn dan seorang lagi Taurus.

Semoga Allah SWT mengekalkan hubungan kami & merahmati serta memberikan mereka kebahagiaan dunia & akhirat.






14 October 2011

Another episod masak ala belasah

nila rupa rebung yg belum di buat gulai

Plannya hanya nak masak tomyam terlupa dengan rebung yang dikirim oleh sahabat smj ART......Sampai di rumah Cik B memberikan bungkusan pink ....he he he rebung idaman kalbu apa lagi dinner mengulai rebunglah. Disebabkan tulang tidak ada maka aku gantikan dengan udang..erm yummy juga. Apa yang penting rebung tu. memang bezz.

jazakallah pada yang memberi rebung nii...semoga Allah memberi rahmat pada ART & family ...
Cik B yang banyak dipengaruhi cara makan orang kubang pasu turut menyukai gulai rebung. Kenangan rebung mungkin menimbulkan nostalgia semasa tinggal di rumah aruah pak ngah Lah di Bukit Tangga.Resepi gulai rebung...actually org Kedah mengantikan nama kari kepada gulai. Di Kedah tidak ada orang panggil gulai lemak tp masak lemak.

Cengcaru goreng sumbat cili menu yang Al Khattab suka..sbb suka ikaan jaket nanti form 1 mama bagi stay kat hostel he he he
 Dinner ni banyak menu yang Cik B suka selain gulai rebung ada kerabu mangga ala somtam he he he tuan-tuan dan puan-puan jika mahu resepinya sila mengoggle Myresepi atau pun type saja menu yang dicari...zuppp akan keluar pelbagai resepi yang kita inginkan. Selain tu ada goreng cencaru sumbat & udang goreng saja.
Kerabu Mangga ala  somtam menu fav cib B....makan tak hingat kalau ada mertua lalu sahih tak nampak

he he he ada orang yang kononnya nak mendiet sbb perut dah makin nemoks tp semalam menambah tak hingat....aku tgok saja padan muka beriya sgt bak diet konon papa dah nemoks kan dah tergigit cili padi yg ada dlm somtam...mcm tu nemoksss tak dak makna.

13 October 2011

Misi mencari Apam Balik

ni rupanya apam balik idaman hati he he he

Nampak menyelerakan

rapuh diluar lembut di dalam ermmmmm....layannnn
Lunch tadi memang teringi nak makan apam balik yang kecik ..mula ingat nak ke presint 9 tp disebabkan nak hantar kakak so beli saja apam balik yang ada di jual depan pasaraya PPMB Puchong Perdana. Not bad kacang jagung banyak tp tak boleh lawan apam balik incik Muluk he he he & apam balik yang di jual di Kedah

12 October 2011

Masak masak ala belasah


 Dinner ....tetiba rhasa nak makan paprik tp seperti biasa tak pernah cukup bahan, maka bermulalah episod masak ala belasah....buka ice box yang ada cuma sotong, udang, karot dan kacang buncis. Dalam hati ok lah asalkan ada rhasa paprik tp yang bezznya Alkhattab cakap, "mama sedap gila yang mama masak tu", he he he kembang hati mama ....terutama bila tengok pak cik yang makin numoks makan sampai menjilat jari jemari. Oppsss nak dapatkan resepinya pergi kat goggle type, "paprik seafood"...maka akan keluar pelbagai resepi paprik, he he he selamat mencuba & menyelamatkan fulus anda...

Apapun selamat duit mama kalau beli kat MUG MUG atau Along Sea Food alamat dah melayang RM 40 termasuk dengan air.
 
Paprik seafood ala belasah

Kichap mudim..ni kicap rasmi family dulu import mai dari Kedah tp lani bahagian IKS Tesco atau Giant ada product negeri kelahiranku ni

nampak perniagaan Mudim Yahaya Zakaria Mukim Tobiaq Pendang Kedah...support Kedahan product he he he

ni satu lagi menu telur goreng Alang Humairaa..kena gunakan nama dia sbb dia yang beriya nak buat ...