27 December 2013

Bila sakit itu mendatang

Empathy.☑

Dalam kehidupan ini kita perlu mempunyai empathy yang tinggi. Itulah yang selalu aku suarakan kepada anak. Jauhi sifat sombong dan tinggi ego. Kita boleh kenal orang yang tinggi egonya dan merasakan merekalah yang terbaik. Siapapun kita, kita hamba Allah SWT. Kita tidak akan dapat mencapai kecemerlangan andai kunfayakun tidak menetapkannya.

Setiap insan mempunyai kehidupan perit. Kita sekalipun ada ujian dariNYA. Ujian2 inilah yang membentuk kita menjadi insan yang tabah dan kuat.

Semalam aku diuji dengan kesakitan yang tidak terucap oleh lisan...terlalu sakit membuatkan aku tidak mahu pergi ke hospital kerana sakit keterlaluan itu. Berbaring dikatil sambil menahan sakit disamping muntah yang tidak dapat tertahan......lemah. Dipagi bening sakit mencengkam keserata pelusuk abdomen. Mulutku hanya mampu mengucapkan.... lahaula wala quwata illa billahil aliyil adzim (Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung)

Bunyi suara baby Al Waleed tidak kuhiraukan kerana kesakitan ini. Kebetulan mertua ada dirumah dan kurniaan indah sayangku encik B banyak membantu, 
 
wajah2 anugerah dariNYA


ceria memberi impak positif dalam hidup

Kekuatan hidup

Bangun pagi sakit mencengkam sudah tiada yang ada cuma keletihan bahagian abdomen.

"mama pergi gheja hari ini", tanya cik B.
"kena pi banyak benda nak kena settle dan ramai tak dak kat office". jawapku.

Bila sakit itu mulai menghilangkan diri kita rasa bersyukur kepada Allah SWT umpama duri kayu ditarik dari celahan isi. Sakit membuatkan kita lebih menghargai kehidupan dan menurunkan ego diri......

Siapa pun kita jangan sesekali menghina orang lain kerana kita ini hamba cuma ...ingatan mak dipida terpahat diingatan.

 

 

 

23 December 2013

My ISO1998 - PMR 7A1B

Tahniah Kakak walaupun kurang 1A dan tak boleh nak buat life record tp sebenarnya mama bangga dengan kakak.
Kakak 2009 bersama As Siddiq selepas Kem Pemantapan Ibadah


7A1B....kakak sedih sikit memandangkan semua kawan2 baik SKPI semuanya straight A's.
PMR 2013 wiz her BFF Farisa & Diba
Papa cakap tak apa  kurang 1A...dengan  1B tu akan memberi makna yang besar untuk SPM 2015. Semua bagi semangat kepada kakak, Lang Ieja, Wa Lan, Wa Lela dan semua yang kenal budak hyper yang cerdik ini semua menyangka dia akan straight A's.

Kakak menjadi anak yang baik, jaga akhlak sebagai muslimah dan menjadi hamba Allah SWT yang baik sudah cukup buatkan mama bersyukur.

Mama tahu, "budak2 cyber terkejut dengan result kakak", ceritanya. "Tapi ma..orang di Puchong semuanya ingat kakak akan dapat straight A's", sambungnya lagi.

Mama tersenyum. 

Sebagai ibu sudah pasti mama kenal capability anaknya yang boleh membaca dan menulis bahasa melayu seawal 3 tahun dan read/write fluently english early 5 years. Dan menghabiskan bacaan Al Quran dalam setahun. Seawal 2 tahun anak ini mampu recognize semua kereta di jalan raya...."papa toyota, merz, honda, proton....." terjerit2 memberitahu papa semasa mahu mengambil mama di UKM.

Dan bila dia kata, "dah malas la nak layan sesapa pun dan bila nak mula my 3rd language class". Dia sudah mula menghidu hala tujunya. Moga hatinya menjadi sekeras hati mama suatu ketika dulu. Tolak sesuatu yang belum pasti miliknya dan kejar sesuatu yang lebih menjamin masa depannya. Hatinya mudah memberi maaf seperti papa....itu yang paling mama risaukan.




15 December 2013

Kakak

Lately kakak dah buang rutin lama.
Papa pun perasan dan mama lagi perasan cuma diamkan saja.
Tahu sangat anak sorang ni bila bosan dan stress mulalah hobi tidur tidur Malaysia.
Kakak seorang yang happy go lucky yang tidak pandai meluahkan apa yang dia rasa. Suka memendam.

Dan selalu fikir orang lain than diri sendiri. Semalam mama uninstall wechat. Ada sebab mama lakukannya dan mama pasti kakak tahu sebabnya.

Mama lakukan sesuatu tu bila mama rasakan ianya akan memudaratkan anak2 mama dan paling mama takuti ianya akan melaghokan anak2 mama. Mesti kakak boring..... kesian anak mama.

Apapun yg mama buat untuk kebaikan anak2 mama. Kakak anak yg baik dan mama nak kakak kekal sebagai anak yg baik dan solehah sehingga kejannah.

Semoga anak mama ini terus beristiqomah sebagai hamba Allah SWT yang baik

Syukur Alhamdulillah

syukur syukur ya Allah dgn segala nikmat kurniaanmu
hadirnya org2 disekeliling adalah rahmat dariNya
terima kasih papa sbb menjadi suami dan bapa yg baik buat anak2 terima
kasih kakak sbb jadi anak yg baik, ringan tangan menolong dan selalu ingat kepada Allah SWT
terima kasih abang kerana tetap dgn solat dan baik sgt
terima kasih Alang yg ringan tangan menolong mama
terima kasih siddiq yg penyabar tenang sgt mama dgn siddiq yg selalu memudahkan mama
waleed terima kasih kerana hadirmu memberi cahaya kepada keluarga

14 December 2013

Handbook 2014

Jazakillah to my beloved fren yg whatapps this to me. Semoga Allah swt merahmatimu dan keluarga.
Handbook 2014
    
HEALTH
Drink plenty of water.☑
Eat Breakfast like a king, 
      Lunch like a prince &
      Dinner like a beggar.☑
Live with the 3 E's--
        Energy,
        Enthusiasm &
        Empathy.☑
Make time to pray.☑
Play more games.☑
Read more books than you did
      in 2013.☑
Sit in silence for at least 10
      minutes each day.☑
Sleep for 7 hours.☑
Take a 10-30 minutes walk
     daily And while you walk,
     Smile.☑


PERSONALITY
Don't over do. Keep your limits.☑
Don't take urself so seriously.  No one else does.☑
Don't waste your precious  energy on gossip.☑
Dream more while you are. awake.☑
Envy is a waste of time. You already have all you need.☑
Forget issues of the past.
     
Don't remind your partner with
     his/her mistakes of the past.
     That will ruin your present
     
Happiness.☑
Life is too short to waste time
      hating anyone. Don't hate
      others.☑
Make peace with your past so
     it won't spoil the present.☑
No one is in charge of your
      happiness except you.☑
Smile and laugh more.☑
You don't have to win every
   argument,Agree to disagree.☑
    
  SOCIETY
Call your family often.☑
Each day give something good
      to others.☑
Forgive everyone for
      everything.☑
Spend time with people over
      the age of 70 & under the age
      of 6.☑
Try to make at least three
      people smile each day.☑
What other people think of you
      is none of your business.☑
   
   LIFE

Do the right thing!☑
GOD heals everything.☑
However good or bad a
      situation is, it will  change.☑
No matter how you feel,
     Get up,
     Dress up and
     Show up. The best is yet to
     come.☑
When awake in the morning
      thank GOD for it.☑
Your Inner most is always
      happy. So, be happy. ☑
    
LAST BUT NOT THE LEAST
            Please Forward
                   This To
                  Everyone
            Whom You Care about
                I Just Did

12 December 2013

Happy Bufday Ayah dan terima kasih

Hari ini adalah hari lahir ayah iaitu mertuaku ayah kepada cik B. Semoga Ayah dan mak sentiasa didalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT.
Ayah dan mak manis semoga umrah ini memberi keberkatan dunia dan akhirat aaminnn
Abahku merupakan seorang yang agak tipikal malaysiam...tipikal malaysiam yang ala2 Merong Mahawangsa yang mana everything semuanya disediakan oleh isteri. Pantang incik suami melakukan kerja yang dilakukan oleh puan isteri even air basuh tangan kena disediakan didepan mata.
ayah dgn 4 org anak lelakinya (2 lagi tak ada dlm pic ni) cucu & me....menantu
Bila cik B memasuki keluarga kami dia telah melakukan rutin yang tidak dilakukan oleh golongan malaysiam. Cuci pinggan. Marah abah kepadaku bila melihat cik B mencuci pinggan selepas makan. Dikatakan aku ini melampau. Maklum la aku ni outspoken dan cengei takut depa anak bongsunya ni membuli menantu yang sorang tu. Dari abah ke abang-abang semuanya memarahiku. "Adik ni teruk sungguh suruh Mat buat macam2", marah mereka. "Hang ni dari kecik gheja nak buli orang saja", marah abang seorang lagi. 

Seorang bapa contoh yang sentiasa dihormati dan disayangi anak2nya
Dan apabila ayah datang menziarah abah di pida tanpa segan silu ayah membawa pinggan makan untuk dicuci telah membuka mata keluarga tipikal malaysiam ini. "Patut la mat lagu tu ayah dia pun sama...baguih sungguh", kata-kata yang keluar dari mulut abah.

Sebenarnya apa yang dilakukan cik B adalah rutin biasa dalam keluarga Tok Yah. Mereka melakukan perkara yang disunnahkan iaitu menolong isteri ketika di rumah. Terima kasih ayah dan terima kasih mak kerana berjaya mendidik anak2 lelaki mak dan ayah menjadi lelaki penyabar dan budiman. Sifat sabar ayah banyak terturun kedalam diri anak-anak lelakinya terutama cik B. Banyak perkara yang ayah lakukan bersama cik B ketika dia kecil seperti membawanya berjemaah di masjid, membawanya bermain dan membawanya ke pekan Kuala Ketil diulanginya kepada anak-anak kami kini.

Teringat kata-kata Mak Teh Faridah, Sungai Pasir, "Ayah hangpa tu sabaq dan suka tolong orang. Anak2 dia In Sha Allah akan terturun sifat2 yang baik tu...dan anak cucu Tok Awang memang orang2 yang penyabar bertuah sapa yang jadi anak menantunya".

"Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar." [Surat al-Baqarah ayat 153]

Orang yang bersabar kata mak selalunya tidak akan rugi...mak seorang malaypattani yang amat bersabar melakukan rutin tipikal malaysiam.


03 December 2013

Pemimpin kecil

Sebaik saja selesai jemaah maghrib disurau asrama bergegas Al Khattab menuju kereta. "Ma...abg dilantik jadi mpp" ceritanya dengan penuh semangat. "mmg patut abang dilantik sbb abg baik kan teacher Herlina pun ckp mcm tu...seronoknya mana dengaq", komenku dgn nada gembira.

 "Abang bila jadi MPP bg contoh yang baik dan jauhi dari sifat sombong juga jangan dibuli adik2 junior...mpp tu adalah amanah Allah." pesanku bersama pesan2 lain,

Sebenarnya Al khattab makin dewasa dan makin matang. Maahad dan guru-gurunya membentuk dia sebagai seorang yang lain dari Al Khattab dulu. Rasanya terlalu cepat anak2 membesar dan mereka membuatkan hati mama dqn papa berbangga dengan setiap pencapaian mereka.

01 December 2013

Aktiviti riadah ahad 1 Dec 2013

Alhamdulillah semua kerja berjalan ikut jadual. Nampaknya tak sia-sia aku berapa 6 jam diopis semalam. SOP dan komitmen Mr Boss terhadapnya membuatkan aku cuba bergerak seiring. Bak kata suami kerja tu amanah....buat sebaiknya dan jgn sesekali curi tulang.

Dari semalam aku mencadangkan kami sekali lagi ke Presint 11. Pagi tadi awal-awal lagi kami menuju ke sana. Cuaca redup menbuatkan suasana menjadi nyaman. Segar sekali udara yg kaya dgn oksigen. Berjalan sambil mendaki bukit melalui trek jogging yg disediakan oleh pihak berwajib.

Lebih 3 km kami berjalan peluh boleh tahan. Sikecik Al Waleed juga berjalan...kuat mcm papa. Tapi bila balij pengsan sampai pukul 6 petang.....letih

28 November 2013

Tips buat pasangan muda dan kesilapan kerap bagi PASANGAN baru BERKAHWIN

Nov dan Dec merupakan bulan Di renjis renjis di pilis Di tepungi lah tawar Hai beras kunyit di tabur Disiram si air mawar Duduk muda sejoli Atas pelamin berseri Dihias intan baiduri Sebagai raja sehari

Aku dengan cik B kiranya berkahwin diusia muda....consider mudalah sebab most kawan2 yang sebaya belum lagi berkahwin masa tu. Kami sebenarnya tak plan langsung nak kahwin cepat yelah aku masa tu ingat nak further study konon nak ke UK. Kebetulan aku terapat semula dgn cik B masa tengah belajar di UUM dan selepas itu kedua2 family dah tahu hubungan kami dan family cik B terus datang merisik dan kedua belah pihak arrange untuk bertunang dan kahwin. Senangkan bila orang lain yang arrange kami cuma balik kampung bawa badan saja. Sekufu yang kuat antara kedua keluarga sebenarnya mengeratkan hubungan kami terutama dalam melayari bahtera perkahwinan.

Pemilihan berdasarkan agama....mengapa aku pilih dia sebab aku tahu budak aspura essemjay memang boleh dikata berpengetahuan agama dan solat jemaah mereka memang tip top, sabda Rasulullah s.a.w.: Bila kamu melihat seorang lelaki yang sentiasa ke masjid, maka bersaksilah bahawa dia memang seorang yang beriman. Kerap juga aku melihat dia menjadi imam dalam solat. Manakala abah pula menerima baik bila tahu yang cik B tu anak menakan Pak Ngah Lah iaitu Imam Masjid Bukit Tangga yang juga kenalan kepada kawan baik abah, Lebai Bakar, Imam Masjid Batu 6. Sebenarnya tanpa pengetahuan kami mereka saling berkunjungan.

Aku dan cik B sama-sama dari BIG FAMILY. BIG FAMILY yang suka berkumpul beramai-ramai jadi aku atau cik B tidak pernah canggung atau gelisah bila ada gathering malah saat beginilah yang selalu kami nanti.

Sabar dan solat.

Allah s.w.t berfirman maksudnya :
``Hai orang-orang yang beriman, jadikan sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.'' (Surah al-Baqarah ayat 153)

Bila memasuki alam perkahwinan perkara yang paling penting adalah sabar dan solat. Buang perangai sebelum kahwin yang kememe (mengada-gada) perangai yang suka merajuk...be a mature person dan sentiasa ingat dan bersyukur dengan anugerah Allah SWT kepada kita. Tetapkan diri kita dengan solat dan sentiasa berdoa semoga Allah SWT kekalkan hubungan perkahwinan kita hingga ke jannah. Sentiasa berdoa semoga Allah SWT kurniakan kita zuriat yang sempurna zahir dan batin, zuriat yang tetap cintanya kepada Allah SWT.

Satu lagi siapapun kita dalam membuat keputusan refer kepada orang yang lebih tua iaitu ibu dan bapa kerana mereka lebih berpengaman dari kita. Kalau mereka kata tidak mungkin ada yang tidak kena dimata mereka yang mungkin akan memudaratkan kita dimasa depan. Ingatlah tidak ada ibu bapa yang mahu melihat anaknya menderita.

Dan bila memasuki alam rumah tangga ....jangan membazir. Simpan duit untuk masa depan ini adalah pesan mak jang. Jangan membeli sbb nak menunjuk. Dan elakkan sifat kedekut dalam rumahtangga. Berat sama dipikul ringan sama dijinjing.

Sebenarnya sebelum kahwin aku dengan kepala anak bongsuku yang hyper dan keras kepala dan kami selalu bergaduh asal jumpa bergaduh, asal call bergaduh dan ada saja nak bergaduh sampaikan kawan sekampung cik B pernah kata macam ni ka nak buat bini cengei nak mampuih. Ayat yang memang makan dalam sebenarnya.

Sebenarnya bergaduh tu bagus sebab dari pergaduhan kita dapat lebih mengenal pasangan kita. Kita tak hipokrik tunjuk perangai baik sahaja.

Alhamdulillah berkat dari kahwin muda dan restu kedua-dua belah pihak kami dipermudahkan dalam perhubungan dan juga kehidupan.

KESILAPAN kerap bagi PASANGAN baru BERKAHWIN
Hasil kajian yang dijalankan juga mendapati perkahwinan dalam tempoh 10 tahun pertama amat terdedah kepada keruntuhan sekiranya pasangan tidak bersabar.

"Pada tempoh berkenaan, perkahwinan menghadapi cabaran hebat dan rumah tangga mudah goyang sehingga boleh berlaku penceraian.

"Kajian juga membuktikan 44.9 peratus penceraian yang berlaku sebenarnya berpunca daripada pasangan gagal menjalankan tanggungjawab,'' ujarnya.

Malah penceraian juga berlaku kerana tiada persefahaman, masalah nafkah dan sebagainya.

"Keadaan ini berlaku kerana kedua-dua pasangan gagal menjalankan tanggungjawab selain masalah akhlak, kewangan, seksual dan juga berlaku percampuran orang ketiga,'' katanya lagi© Utusan Melayu (M) Bhd

Ikatan perkahwinan merupakan kemuncak perhubungan bagi sepasang kekasih. Namun, melayari bahtera rumah tangga banyak cabaran dan cubaan terutama ketika proses mencari kesesuaian bagi dua individu berbeza untuk hidup di bawah satu bumbung yang sama.
Justeru tidak hairanlah apabila pasangan baru berumahtangga cenderung melakukan kesilapan yang kadang kala boleh merosakkan kemanisan hidup bersama.

Berikut beberapa kesilapan yang kerap dilakukan oleh pasangan baru berkahwin.

Kesilapan 1: Tidak menguruskan hutang

Memang bunyinya tidak romantik, tetapi hakikat ini tidak boleh ditolak. Banyak perkara membabitkan kewangan perlu ditangani pada tahun pertama perkahwinan terutama jika berhajat untuk membeli rumah dalam tempoh beberapa tahun lagi. Wang antara yang kerap menjadi punca pergaduhan dalam rumahtangga (sehingga membawa perceraian). Jadi mengurus kewangan dengan cara bijak adalah antara perkara utama.

Apa yang perlu dilakukan: Berterus-terang antara satu sama lain mengenai hutang-hutang peribadi yang ada, kerana baik atau buruk anda sudah berkahwin. Langkah bijak jika anda mula membentuk pelan kewangan keluarga untuk masa depan

Kesilapan 2: Menyingkirkan kawan

Kawan adalah asas kepada kejayaan kepada sebuah perkahwinan, jadi anda masih memerlukan mereka.

Apa yang perlu dilakukan: Jelaskan pada kawan-kawan anda bahawa mereka juga penting dalam hidup anda. Undang mereka ke rumah atau sesekali keluar bersama mereka (tanpa pasangan anda) dan jadikan ia satu kelaziman walaupun jadual harian anda ketat.


Kesilapan 3: Tiada kepuasan seks

Seks juga amat penting dalam mewujudkan sebuah perkahwinan yang bahagia. Bagaimanapun melalui kajian lebih 60% pasangan yang baru kahwin sudah menghadapi masalah ini.

Apa yang perlu dilakukan: Berusaha mencetuskan keghairahan walaupun ada berasa tidak berminat. Jadikan seks satu kelaziman dan lebih kerap melakukannya anda mungkin akan lebih menyukainya.

Berbincang tentang perkara ini dengan pasangan anda. Hadapi isu ini sekarang dan berasa selesa bercakap mengenainya dengan suami atau isteri. Jangan memandang remeh tentang soal keintiman.

Kesilapan 4: Tidak lagi menjaga soal penampilan diri kerana sudah selesa

Ini termasuk membiarkan berat badan terus meningkat. Pasangan baru kahwin cenderung untuk naik berat badan bermula dari tempoh bulan madu lagi dan tidak berusaha untuk memberi perhatian terhadapnya. Bagi mereka, mengapa perlu risau kerana sudah menemui pasangan hidup.

Apa perlu dilakukan : Buat rancangan bersama-sama pasangan anda untuk kembali cergas. Saling memberi motivasi, memuji dan bukan mengkritik

Kesilapan 5: Bergaduh secara tidak adil

Apabila sudah berkahwin tidak bermakna anda boleh bertindak melulu. Perselisihan faham mudah berlaku, tetapi tidak harus menyimpan dendam. Percaya atau tidak bahawa peraturan untuk 'bergaduh' dengan adil memang ada.

Apa yang perlu dibuat : Jika berasa marah, lebih elok keluar rumah seketika untuk meredakan perasaan. Dalam keadaan marah, seseorang mungkin tidak boleh berfikir dengan betul dan cenderung mengeluarkan kata-kata atau melakukan perubatan yang akan dikesali kemudian hari. Ambil langkah berbaik-baik.

Kesilapan 6: Menjadi terlalu obses dengan langkah seterusnya - anak

Pasangan baru kahwin boleh menjadi terlalu obses tentang soal anak sehingga mereka terlupa untuk menikmati apa yang mereka ada sekarang.

Apa yang perlu dilakukan: Fokus terhadap hubungan yang sedia ada. Nikmati kebahagiaan yang sedia ada bersama-sama. Nikmati saat-saat indah sebelum anda perlu bangun 4 pagi untuk menyusukan anak.

Buat perancangan supaya anda lebih bersedia terutama dari segi masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata. Ini dapat mengelak anda daripada terlalu obses.

Wallahu'alam.

Sumber: semaniskurma (6 KESILAPAN kerap bagi PASANGAN baru BERKAHWIN)

27 November 2013

Siapa Jodoh Kita

Sebagai ibu kita wajar memberi panduan kepada anak2 siapa dan bagaimana orang2 yg patut mereka pilih sebagai calon hidup sedari usia remaja.

Sediakan panduan dan ciri2 yang jelas berdasarkan apa yang dipandukan dalam Islam. Letakkan pemilihan berdasarkan agama dan sekufu. 

Be a good friend to your son or daughter....kongsikan kepada mereka mengapa kita perlukan semua ini. Kita hidup bukan setakat mengumpul harta dunia tetapi kita hidup adalah untuk mencari keredhaannya. Dek kerana itulah kita perlukan sesorang yang mempunyai keselarian perjuangan Islam dalam dirinya untuk mencapai keredhaan Allah. Allah SWT tidak memandang kepada wajah, warna kulit dan kedudukan ttp dia memandang iman dan hati seseorang itu.

Tersenyum tadi membaca satu komen yang mengatakan
..Phan Tok Arang Saya melihat FB sbg perisik percuma utk merisik calon isteri atau calon menantu.Tak perlu hantar org utk merisik kita dah dpt kenali seseorang calon yg mana hari ni cakap sopan dgn mertua esok sumpah seranah mertua, yg mana hari ni tolong mak mertua sapu rumah esok ketuk kepala mertua dgn penyapu, yg mana depan mertua puji mertua belakang mertua kutuk mertua dan lain2 lagi rahsia sulit yg perisik manusia pun mungkin tak blh dpt maklumat tepat.

Sebenarnya rutin remaja memberi pengaruh besar didalam diri seseorang individu.
 
Berikan contoh calon yang baik jika ianya ada dalam lingkung keluarga kita. Ini adalah untuk mengelakkan mereka tersalah membuat penilaian dimasa depan.

Ramai muda-mudi sekarang bercinta namun tidak semua ke jinjang pelamin. Jangan percaya tentang ramalan cinta / ramalan jodoh di internet, televisyen ataupun cinta monyet (Cinta kanak-kanak di alam remaja). 

Ini kerana itu bukan jodoh yang sebenar-benarnya. Ada yang cuba mengkategorikan jodoh kepada 3 jenis iaitu:

1) JODOH DARI SYAITAN

iaitu lelaki dan perempuan yang berjalan berpegangan tangan dan menuju ke arah kemaksiatan. Apabila si perempuan tadi mengandung, barulah si lelaki tadi menikahi perempuan tersebut.
 
2) JODOH DARI JIN
 
iaitu lelaki yang menyukai seorang perempuan yang tidak menyukai dirinya, lalu dibomohkan dan disihirkan perempuan itu untuk setuju berkahwin dengan lelaki tadi.
 
3) JODOH DARI ALLAH
 
iaitu pandangan 2 pasang mata iaitu lelaki dan perempuan sehingga menusuk ke dalam jiwa. Lalu,lelaki itu pun masuk meminang perempuan tadi. Perempuan tadi menerimanya. Mereka bernikah dan bercinta selepas itu kerana cinta selepas kahwin adalah satu2nya cinta yang diredhai ALLAH. Bercinta sampai ke syurga. Itulah yang digelar "Syurga Cinta" tanpa berlakunya sebarang bentuk kemaksiatan.

Apa jua jenis cinta, ianya kuasa Allah. Jadikan "3M" diatas sebagai panduan asas dalam mencari jodoh supaya benar-benar mendapatkan jodoh menurut Islam yang dapat membahagiakan hidup anda kelak. Mencari jodoh berdasarkan Islam Insya Allah akan membahagiakan hidup anda di dunia maupun akhirat.
Ingin saya kongsikan 2 jenis Do'a: via Hazman


26 November 2013

Jadilah bapa yang baik dan hebat


Dia selalu membuatkan aku impress. Dalam banyak hal.

Dari dulu aku memang gila superbike. Nampak superbike didepan mata..meleleh air liur dan mata tak berkelip. Dan kini bila melihat kawan-kawan dengan superbike aku mula teruja. Berkali2 juga..."pa kita beli motor nakkk", pintaku. Dia cuma mengiya. Malah aku pernah emailkannya senarai superbike dengan harga kepadanya.


Beberapa minggu lepas, Al Khattab balik bercerita yang kawannya tidak happy dengan bapanya. Kata kawan Al Khattab, "aku lebih suka kalau bapa aku dapat main bola dengan aku, boleh hantar aku bila ada game ..macam bapa kau yang selalu sokong kau apa saja yang kau minat". "Tulah antara sebab pasai apa papa tak nak beli superbike...anak2 perlukan kita lebih daripada hobi kita", tiba-tiba cik B bersuara. Aku tersentak. Cik B selalunya advance dalam soal ini. Dia memang banyak menghabiskan masa dengan anak2 malah kami akan kemana saja jika anak-anak mempunyai program yang melibatkan hobi mereka.

Menurut Dr. Harlina Halizah Siraj atau lebih dekenali sebagai Dr. Har, Naib Presiden Jemaah Islam Malaysia (JIM) antara peranan ibubapa dalam mendidik anak lelaki ialah :

1. Peranan Bapa

  • Balik awal dari tempat kerja dan mandikan anak jika masih dibawah umur 5 tahun.
  • Bawa anak bersiar-siar dan luangkan waktu bersamanya. Biasanya kanak-kanak suka dibawa ke taman-taman permainan.
  • Ajak anak bergasak ataupun bergumpal. Ini kerana anak lelaki lebih sukakan aktiviti lasak berbanding anak perempuan. Aktiviti begini boleh menguatkan lagi tali ikatan (bonding) diantara bapa dan anak.
  • Kebiasaannya bapa adalah idola atau 'role-model' kepada anak lelaki. Oleh yang demikian, apa sahaja yang bapanya lakukan akan diikuti oleh anak. Jika bapanya seorang perokok, maka kebarangkalian anaknya juga menjadi seorang perokok adalah sangat tinggi berbanding anak kepada bukan perokok. Oleh itu, seorang bapa perlulah menunjukkan contoh tauladan yang baik buat anak-anak.
  • Dukung anak atas bahu bagi membolehkan anak memandang melalui pemandangan bapanya.
  •  
2. Peranan ibu
  • Ibu hendaklah menunjukkan kasih sayang dan berlemah lembut kerana biasanya anak lelaki belajar MENGASIHI melalui ibunya.
  • Bagi mengeratkan lagi ikatan (bonding) antara ibu dan anak lelaki, ajaklah anak berbual mengenai apa sahaj. Ceritakan apa yang ibu lakukan dan minta pendapatnya dalam beberapa perkara.
  • Berikan pujian atas usahanya walaupun kecil.

Semoga kita sebagai ibubapa, memberikan yang terbaik dalam mendidik anak-anak tak kira samada lelaki ataupun perempuan. InsyaAllah di entri lain nanti, saya akan kongsikan pula panduan mendidik anak perempuan.

Kepada bapa2 luar sana jadilah bapa yang baik dan hebat dimata anak2 anda tak guna kita berpeleseran dengan hobi kita ttp anak2 dirumah haus kasih sayang dan memberontak. 

Thanks papa sbb selalu advance dalam soal ni....you are gift from Allah SWT to me & kids