Jom mencuba resepi Puding Roti, Kueh Sago, Roti teloq, Kueh Wadey dan Kari Kedah Mai
Puding Roti |
Roti telur |
Kueh sagu hijau |
1 cawan sagu (rendam dulu sagu)
2 cawan air
1/2 cawan gula
Kelapa parut dan sedikit garam – digaul
Sedikit pewarna merah (warna lain pun boleh)
Cara-cara
- Bersihkan sagu.
- Masak air dan gula sehingga larut.
- Masukkan sagu dan kacau sehingga likat.
- Masukkan pewarna merah dan kacau sehingga sekata.
- Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Kemudian potong dan gaulkan dengan kelapa parut.
Kueh Wadey |
bahan-bahan
100gm kacang dal (rendam dahulu)
2biji bawang merah
4 biji lada kering
jintan putih
jintan manis
garam
cara-cara
1.kacang dal direndam dahulu,3-4 jam(lagi lama lagi bagus) yang di atas sbb tak lama direndam jadi aku sikit derhaka tambah tepung sbb nak blend tak boleh tambah air bila cair tambah tepung dah jadi mcm kodok kacang dal he he he he
2.Kisar halus kacang dal,kemudian toskan kacang dal,jgn terlampau kering sgt,nnt susah nak bentuk
3.Bawang Merah & Lada Kering dipotong sederhana besar
4.Masukkan
kacang dal yg dikisar dalam mangkuk,campurkan bawang merah,lada
kering,jintan manisjintan putih dan garam kedalam kacang dal dan gaul
sebati
5.Ambil sedikit kacang dal,bentukkan bulat dan kemudian penyekkan sedikit untuk membentuk kacang dal
6.Goreng smpai warna kekuningan
Kari/Gulai Ikan duri |
Resepi turun temurun pida he he he fresh from atas dapur kat atas meja pun lagu ni la. Anak2 pesyen tak suka kalau gulai ka sayoq ka tomyam ka letak dalam mangkuk.Cik B memang suka gulai pida jarang aku nak buat sbb kalau buat makan anak2 beranak ni berganda-ganda terutama si Al Khattab papa dia tak pa la makan la lagu mana pun menten kurus. Sekali sekala saja no.
Bahan:
Ikan duri/Ikan tenggiri/Bawal/ikan menung pun boleh
4 sudu rempah kari ikan (aku pun chap O versi Kedah) masukkan air panas half tea cup.
air asam jawa
Kacang bendi (alkhattab pangge kacang telinga)
Santan
Garam secukup rhasa
bawang merah dan putih ...ikut suka hati
halba
minyak masak 7 sudu
Cara membuatnya
Blend bawang merah dan putih. Bahagikan 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan bersama rempah yang di rendam air panas. Sebahagian lagi dicampur dengan halba dan daun kari *kalau ada la* selalunya aku tak masukkan sbb nanti anak2 tanya, "mama kenapa ada rumput dalam kari ni". Bahagian yang dicampur dengan halba ini ditumis sehingga kekuningan kemudian masukkan rempah. Kacau sehingga rempah masak kemudian masukkan air asam **kalau ikutkan kak ipaq selalu dia masukkan air asam selepas santan** kacau lagi kemudian masukkan ikan. Agak2 la ikan tu nak masak masukkan bendi. Kemudian santan. kemudian masukkan garam. Dah masak hidangkan untuk di makan.
Comments
Post a Comment