Menu Lunch HARI BAPA

Kembali dengan pelbagai resepi didapurku ...yelah masa preggie skill masak pelbagai ni dah hilang yang aku tahu nasi goreng tak pun masak kicap paling advance pun kari atau tom yam.

Semalam konon bersempena dengan hari bapa so kenalah masak makanan peberet cik B. Keli masak cabai perisa cenehom (org selatan panggil daun kesom he he he)

Keli masak cabai perisa cenehom
Ikan keli ini cik B beli daripada penjual ikan air tawar yang selalu dibelinya. Selain keli cik B juga membeli ikan lampan dan puyu. Resepi ni bukan saja peberet cik ttp semua anak2 di rumah  sampaikan mama dah tak tertelan keli dek kerana selalu menyiang sang keli ni. Nak masak senang saja ..bahan2nya seperti nak buat sambal tumis cuma diletakkan daun kesom.

Cendawan Tiram Black Paper
Aku memang suka cendawan he he he cik B pun dah tersuka, anak2 memang suka ...nak buat too simple..yelah aku ni suka yg simple & tak renyah...bahan2nya minyak bijan, bawang putih, bawang besar, lada hita secamca tepung jagung untuk pekatkan kuah..... yang lain mcm biasalah, tumis bawang, masukan cendawan tiram yang telah dibersihkan ...kemudian masukkan black paper dan bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air tuangkan kedlm periuk....tunggu sampai masak.

Pekasam Goreng
Menu yang buatkan cik B menambah nasi tak hengat lupa misinya nak menflat perutnya. Tambah lagi ada ulam jering muda.Buat anak2 aku buat ayam goreng kunyit pekasam ni khas buat papa saja.

Comments

Post a Comment

Popular Posts