Masak Cara sempoi - Lunch Menu (Kari ikan Tongkol, Masak Kicap Sotong, tempe Goreng & Ikan Kembung Goreng)
Makan di rumah azam 2011. Walah.
Bak kata kakak hanieliza http://hanieliza.blogspot.com/ masak ni bukannya susah nak tak nak & malas atau tidak saja namun sokongan moral Incik Hubby pon wajib jugak buatnya kita masak tak ada org makan frust la juga kan. Namun alhamdulillah Mat memang dari dulu tak pernah komplen bila wife dia masak semuanya ditelannya .....TQ ayang muahhhh
Sotong Goreng Kicap
Bahan2Nya
Sotong yang telah dicuci dan dipotong
bawang untuk menumis (disebabkan sempoi aku cuma guna bawang besaq)
asam gelugur 2 keping
kicap
Cara membuatnya
Tumis bawang dan masukkan sotong kacau hingga air sotong kering kemudian masukkan asam gelugur & kicap....buarkan dalm 5/8 munit angkat & hidangkan
Kari Ikan Tongkol (org kedah pangge gulai ikan kayu)
4 Ketul ikan tongkol
5 sudu rempah kari ikan
3 sudu tomato puree
1 cawan susu segar /susu cair
Bawang & halba utk menumis
Cara membuatnya
Tumis bawang & halba, setelah nauk bau masukan rempah kari yang telah digaul dengan air panas. kacau sehingga rempah masah masukkan tomato puree. Masukkan ikan kemudian susu cair. Tunggu sehingga semua bahan masak.....siaplah kari sempoi
Comments
Post a Comment